Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 18th September 2018

\

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q1. CATALYST
Haste
Alacrity
Dullness
Stimulant
Preventer
Solution:
Catalyst: a substance that increases the rate of a chemical reaction without itself undergoing any permanent chemical change. Stimulant: something that increases activity, interest, or enthusiasm in a specified field.

Q2. IMPETUS
Responsible
Hindrance
Incentive
Block
Courage
Solution:
Impetus: something that makes a process or activity happen or happen more quickly. Incentive: a thing that motivates or encourages someone to do something.

Q3. INCESSANT
Intermittent
Recurrent
Sporadic
Spotty
Perpetual
Solution:
Incessant :(of something regarded as unpleasant) continuing without pause or interruption. Perpetual: never ending or changing.

Q4. DEBACLE
Triumph
Boon
Collapse
Acknowledgement
Mismanagement
Solution:
Debacle: a sudden and ignominious failure; a fiasco. Synonym: Collapse

Q5. VENAL
Crooked
Scrupulous
Upright
Culpable
Virtuous
Solution:
Venal: showing or motivated by susceptibility to bribery; corrupt. Crooked: dishonest; illegal.

Q6. EMULATE
Apprehend
Exaggerate
Culminate
Imitate
Capture
Solution:
Emulate: match or surpass (a person or achievement), typically by imitation. Synonym: Imitate

Q7. PRUDENT
Hasty
Frugal
Incautious
Reachless
Rash
Solution:
Prudent: acting with or showing care and thought for the future. Frugal: careful in the management of money or resources

Q8. SUBTLE
Shrewd
Forthright
Innocent
Coarse
Inexact
Solution:
Subtle: making use of clever and indirect methods to achieve something. Shrewd: clever at attaining one's ends by indirect and often deceptive means

Directions (9-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q9. VIRULENT
Catty
Unmalicious
Malevolent
Malign
Spiteful
Solution:
Virulent: bitterly hostile. Unmalicious: Innocent

Q10. CAJOLE
Entice
Beguile
Bully
Stroke
Blandish
Solution:
Cajole: persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery. Bully: a person who uses strength or influence to harm or intimidate those who are weaker.

Q11. INNATE
Immanent
Extraneous
Inbred
Connate
Standard
Solution:
Innate: inborn; natural. Extraneous: irrelevant or unrelated to the subject being dealt with.

Q12. CURTAIL
Diminish
Retrench
Enlarge
Truncate
Dock
Solution:
Curtail: reduce in extent or quantity; impose a restriction on. Enlarge: make or become larger or more extensive.

Q13. DISMAY
Discontentment
Dolor
Gratification
Chagrin
Dred
Solution:
Dismay: concern and distress caused by something unexpected. Gratification: pleasure, especially when gained from the satisfaction of a desire.

Q14. INTREPID
Doughty
Valorous
Undaunted
Stout
Ungallant
Solution:
Intrepid: fearless; adventurous (often used for rhetorical or humorous effect). Antonym: Ungallant

Q15. WARY
Circumspect
Indiscreet
Frugal
Prudent
Thrifty
Solution:
Wary: feeling or showing caution about possible dangers or problems. Indiscreet: having, showing, or proceeding from too great a readiness to reveal things that should remain private or secret.