English Miscellaneous Quiz (IBPS PO Prelims) 10/10/18

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.


Directions (1-7): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases/sentences have been printed in BOLD to help you locate them while answering some of the questions. 

The continuous depreciation in the Indian rupee and the overall risk aversion towards emerging markets has made foreign portfolio investors (FPIs) wary of the Indian equity market with the current month witnessing outflows in excess of Rs.12,000 crore in five trading sessions. While the month has just begun, the pace at which overseas investors are selling shares in the Indian market could make the current month one of the worst-ever in terms of foreign money outflows. (A) 

The intensity of the selling spree can be further gauged from the fact that in the last 16 years, since 2002, there have been only five instances of FPIs selling shares worth more than Rs. 12,000 crore in a single month. Incidentally, the last time FPIs sold over Rs. 12,000 crore in a single month was in August 2017 when such investors were net sellers at Rs. 12,770 crore. 

Market participants attribute the outflows to the record fall in the Indian rupee combined with the overall weakness in the emerging equity markets with the rising interest rates in the U.S. acting as a catalyst. While a rise in the interest rate in the U.S. market makes investing in emerging markets less attractive, currently the rates in U.S. at about 3.2% are at a multi-year high. 

“The fall in the Indian rupee is the single largest factor affecting foreign flows in the Indian market,” said the head of the institutional desk of a domestic brokerage. “While the outflow from the Indian market is a part of the overall aversion towards emerging markets, it would continue till the rupee sees some amount of stability. (B) The near future, however, is expected to see more outflows as other global and domestic macro-economic factors stabilise as well,” he added. The Indian rupee is the worst performing Asian currency in the current calendar year, having fallen more than 15% in 2018. 

Foreign investors are net sellers at Rs. 25,321 crore in the current calendar year, which has seen some months of heavy selling earlier as well by FPIs, who have historically been looked upon as the prime drivers of any bull run in the Indian market. In February, FPIs were net sellers at Rs. 11,423 crore. In May and September, FPIs sold Indian shares totalling Rs. 10,060 crore and Rs. 10,825 crore. The highest-ever single month selling by foreign investors at Rs. 18,244 crore was seen in November 2016. 

Q1. Which of the following is NOT INCORRECT according to the passage?
The fall in the interest rates in the US make the emerging markets also lesser attractive to the Foreign Portfolio Investors.
Historically, the Foreign Direct Investments have been seen as the primary drivers of any rise in the prices in the Indian equity market.
Although the Indian rupee is currently the worst performing currency in Asia, yet the near future promises to provide long lasting respite.
Since 2002, in totality, there have been five instances when the FPIs have sold shares worth more than Rs. 12000 crore in a single month.
All of the above are true

Solution:
Here, all the statements, except statement mentioned in option (d) are incorrect.

The statement in option (d) refers to the first two lines of paragraph 2. Hence, (d) is the correct answer here.

Q2. Which of the following can be the MOST appropriate TITLE of the above passage?
Emerging Markets and Dollar
Rise and rise of Dollar
Outflow of money from Indian market
The downfall of Indian Rupee
None of these

Solution:
If the passage is read carefully, it is very clear that it is about the outflow of money from Indian market. Though the fall of Indian rupee and US Dollar are mentioned in the passage, yet they are talked about only as the causes for the foreign money outflows from Indian market.

Q3. Which of the following words is MOST SIMILAR to the word CATALYST given in the passage?
Stimulator
Impediment
Villain
Pleasing
Encumbrance

Solution:
CATALYST: A person/event/thing that provokes or speeds significant change or action

STIMULATOR: Something/someone that make (something) more active; Something/someone cause or encourage (something) to happen or develop.

ENCUMBRANCE: Something that causes problems or difficulties for someone or something.

Q4. Which of the following describes the SAME MEANING as the line (B) given in BOLD in the above passage?
Unless the rupee sees some amount of stability, the outflow from Indian market, which is a part of the overall aversion towards the emerging markets, would continue.
Until the rupee sees some amount of stability, the outflow from Indian market, which is a part of the overall aversion towards the emerging markets, would continue.
As if the outflow from the Indian market is a part of the overall aversion towards emerging markets, it would continue till the rupee sees some amount of stability.
However, the outflow from the Indian market is a part of the overall aversion towards emerging markets; it is unlikely to continue till the rupee sees some amount of stability.
None of the above describes the same meaning as the original statement.

Solution:
The sentence here talks about the outflows from Indian market till the rupee sees some amount of stability.

Now, ‘till’ refers to a point in time when the rupee stabilises. Therefore usage of ‘unless’ is wrong as it would refer to the ‘condition’ of rupee seeing some amount of stability. Whereas, usage of ‘until’ is absolutely fine here as it is synonymous with ‘till’.

Therefore, option (b) is the correct answer here.

Q5. According to the given passage which of the following statements is NOT CORRECT?
The market participants consider the record fall of Indian rupee, among other factors, as the reason for the outflow of money from India equity markets.
In September, 2016 the FPIs sold record high shares, worth Rs 18,244 crore, for a single month period.
Currently the interest rates in US are at a multi-year high.
In 2018 alone, the Indian rupee has fallen more than 15%, making it the worst performing Asian currency.
None of these is incorrect.

Solution:
The last line of the passage clearly mention that the record high selling of shares of worth Rs 18,244 crore by the FPIs happened in the month of November, 2016.

Q6. Which of the following words is MOST OPPOSITE to the word WARY given in the passage?
Cautious
Considerate
Alert
Guarded
None of these

Solution:
WARY: feeling or showing caution about possible dangers or problems

Hence clearly, all the words given in the options are synonymous with ‘Wary’. Therefore, ‘none of these’ is the correct answer choice here.

Q7. A line, (A), given in BOLD in the given passage. What can be inferred from this statement?
The rate of selling of shares by the FPIs is very high.
The outflow of money from Indian market is likely to continue through the next month as well.
The current month is the worst ever in terms of foreign money outflows.
The ongoing month is not the worst ever month as the worst ever month in terms of outflows had outflows worth Rs. 18,244 crore whereas, so far, this month has had outflows worth over Rs. 12000 crore only.
None of the above can be inferred from the BOLD line.

Solution:
The sentence explicitly mention here that the pace (rate) at which the FPIs are selling is so great that the current month could go on to become the worst ever month in terms of foreign money outflow in a single month.

Hence, statement (a) can be mentioned from the original statement.

Directions (8-10): Five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) are given which belong to the same paragraph. These sentences are jumbled and may not represent the correct order. While the first sentence is fixed, you have to rearrange the rest of the sentences to make a coherent and meaningful paragraph and then answer the questions that follow. 

(A) Optimistic thinking is leading people to set up businesses that have no realistic prospect of financial success, according to a study which has found that pessimists are less likely to proceed with unpromising entrepreneurial ventures. 

(B) Many of the optimists would have been well advised to remain an employee, according to the study published in European Economic Review. 

(C) Despite entrepreneurs earning on average less, working longer hours and bearing more risk than their counterparts in paid employment, optimists are more likely than most to mistakenly think they have found a good business opportunity and that they have what it takes to exploit it successfully. 

(D) Tracking individuals as they move from paid employment to setting up their own business venture, the study found that business owners with above average optimism earned some 30% less than those with below average optimism. 

(E) The research from the University of Bath, the London School of Economics and Political Science, and Cardiff University in the U.K., explores the financial consequences of becoming an entrepreneur for optimists. 

Q8. Which of the following will be the FIFTH (last) sentence of the corrected arrangement?
B
C
D
E
A

Solution:
The correct paragraph after rearrangement would be –

Optimistic thinking is leading people to set up businesses that have no realistic prospect of financial success, according to a study which has found that pessimists are less likely to proceed with unpromising entrepreneurial ventures. The research from the University of Bath, the London School of Economics and Political Science, and Cardiff University in the U.K., explores the financial consequences of becoming an entrepreneur for optimists. Tracking individuals as they move from paid employment to setting up their own business venture, the study found that business owners with above average optimism earned some 30% less than those with below average optimism. Many of the optimists would have been well advised to remain an employee, according to the study published in European Economic Review. Despite entrepreneurs earning on average less, working longer hours and bearing more risk than their counterparts in paid employment, optimists are more likely than most to mistakenly think they have found a good business opportunity and that they have what it takes to exploit it successfully.

Hence the correct order of rearrangement is, EDBC and ‘C’ will be the LAST sentence.

Q9. Which of the following will be the SECOND statement of the corrected arrangement?
B
C
D
E
A

Solution:
The correct paragraph after rearrangement would be –

Optimistic thinking is leading people to set up businesses that have no realistic prospect of financial success, according to a study which has found that pessimists are less likely to proceed with unpromising entrepreneurial ventures. The research from the University of Bath, the London School of Economics and Political Science, and Cardiff University in the U.K., explores the financial consequences of becoming an entrepreneur for optimists. Tracking individuals as they move from paid employment to setting up their own business venture, the study found that business owners with above average optimism earned some 30% less than those with below average optimism. Many of the optimists would have been well advised to remain an employee, according to the study published in European Economic Review. Despite entrepreneurs earning on average less, working longer hours and bearing more risk than their counterparts in paid employment, optimists are more likely than most to mistakenly think they have found a good business opportunity and that they have what it takes to exploit it successfully.

Hence the correct order of rearrangement is, EDBC and E will be the SECOND sentence.

Q10. Which of the following will be the FOURTH statement of the corrected arrangement?
B
C
D
E
A

Solution:
The correct paragraph after rearrangement would be –

Optimistic thinking is leading people to set up businesses that have no realistic prospect of financial success, according to a study which has found that pessimists are less likely to proceed with unpromising entrepreneurial ventures. The research from the University of Bath, the London School of Economics and Political Science, and Cardiff University in the U.K., explores the financial consequences of becoming an entrepreneur for optimists. Tracking individuals as they move from paid employment to setting up their own business venture, the study found that business owners with above average optimism earned some 30% less than those with below average optimism. Many of the optimists would have been well advised to remain an employee, according to the study published in European Economic Review. Despite entrepreneurs earning on average less, working longer hours and bearing more risk than their counterparts in paid employment, optimists are more likely than most to mistakenly think they have found a good business opportunity and that they have what it takes to exploit it successfully.

Hence the correct order of rearrangement is, EDBC and B will be the FOURTH sentence.

Direction (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. After the passage five options (words) are given against each of these numbers to fill the respective blanks. Find out the MOST appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q11. Are you planning a family getaway to Kerala? India’s ___11___ paradise attracts thousands of tourists every year seeking solace and a ___12___ retreat in the lap of nature. However, on a holiday with kids, the focus shifts on the preferences and likes of the little ones. So, while you can spend hours ___13___ the ceiling of a cathedral in Kerala or say, stealing moments of relaxation and quietude at an Ayurvedic spa, chances are that all your dreams will fall flat if you do not have enough planned out for your kids. ___14___, Kerala has plenty of stuff for all age groups to enjoy! Every time I travel to Kerala, I am swept off by the sight of its ___15___ beauty and well-maintained cities and towns.
South
Hostile
Tropical
Equator
Rainforest

Solution:
Here, the blank requires an adjective and among the options given, apart from ‘hostile’ and ‘tropical’, all are noun. Further, the sentence talks about attracting tourists – hence, a negative word like ‘hostile’ cannot be used here.

Therefore, the correct answer choice here is, ‘tropical’.

Q12. Are you planning a family getaway to Kerala? India’s ___11___ paradise attracts thousands of tourists every year seeking solace and a ___12___ retreat in the lap of nature. However, on a holiday with kids, the focus shifts on the preferences and likes of the little ones. So, while you can spend hours ___13___ the ceiling of a cathedral in Kerala or say, stealing moments of relaxation and quietude at an Ayurvedic spa, chances are that all your dreams will fall flat if you do not have enough planned out for your kids. ___14___, Kerala has plenty of stuff for all age groups to enjoy! Every time I travel to Kerala, I am swept off by the sight of its ___15___ beauty and well-maintained cities and towns.
Realising
Rejuvenating
Infuriating
Enforced
Interesting

Solution:
Here as well, the sentence talks about the tourists who are attracted to Kerala. The sentence says that they seek ‘solace’, i.e., comfort and piece. Hence a positive word must follow solace to maintain the tone of the statement.

Therefore, ‘rejuvenating’, which means refreshing, is a perfect fit for the given blank. It makes the sentence grammatically correct & meaningful and coherent.

Q13. Are you planning a family getaway to Kerala? India’s ___11___ paradise attracts thousands of tourists every year seeking solace and a ___12___ retreat in the lap of nature. However, on a holiday with kids, the focus shifts on the preferences and likes of the little ones. So, while you can spend hours ___13___ the ceiling of a cathedral in Kerala or say, stealing moments of relaxation and quietude at an Ayurvedic spa, chances are that all your dreams will fall flat if you do not have enough planned out for your kids. ___14___, Kerala has plenty of stuff for all age groups to enjoy! Every time I travel to Kerala, I am swept off by the sight of its ___15___ beauty and well-maintained cities and towns.
Admiring
Stare
Clinging
Enlightening
Leaking

Solution:
In the given questions option (a) fits-in perfectly, making the sentence grammatically correct and meaningful. ‘spend hours admiring the ceiling of a cathedral in Kerala’ makes perfect sense implying that it so relaxing and comforting to be in Kerala that one can spend a lot of time just looking (and admiring) at the ceilings of some cathedral.

Q14. Are you planning a family getaway to Kerala? India’s ___11___ paradise attracts thousands of tourists every year seeking solace and a ___12___ retreat in the lap of nature. However, on a holiday with kids, the focus shifts on the preferences and likes of the little ones. So, while you can spend hours ___13___ the ceiling of a cathedral in Kerala or say, stealing moments of relaxation and quietude at an Ayurvedic spa, chances are that all your dreams will fall flat if you do not have enough planned out for your kids. ___14___, Kerala has plenty of stuff for all age groups to enjoy! Every time I travel to Kerala, I am swept off by the sight of its ___15___ beauty and well-maintained cities and towns.
Contradictorily
Noting
Realising
Fortunately
As

Solution:
Here, of all the options ‘fortunately’ is the most appropriate choice. It maintains the continuity of the passage.

Hence, option (d) is the correct answer choice here.

Q15. Are you planning a family getaway to Kerala? India’s ___11___ paradise attracts thousands of tourists every year seeking solace and a ___12___ retreat in the lap of nature. However, on a holiday with kids, the focus shifts on the preferences and likes of the little ones. So, while you can spend hours ___13___ the ceiling of a cathedral in Kerala or say, stealing moments of relaxation and quietude at an Ayurvedic spa, chances are that all your dreams will fall flat if you do not have enough planned out for your kids. ___14___, Kerala has plenty of stuff for all age groups to enjoy! Every time I travel to Kerala, I am swept off by the sight of its ___15___ beauty and well-maintained cities and towns.
Lush
Printed
Reporting
Grazing
Colossal

Solution:
The sentence talks about the beautiful sights of Kerala cities and towns. Hence, all the options other than ‘Lush’ are completely out of context and hence are a misfit in the given blank.

Lush’ means - lavishly productive; or, appealing to the senses.

               




    
   You May also like to Read:
                            
 

                  

Print Friendly and PDF

No comments