Error Detection Quiz for IBPS Clerk Prelims: 8th October 2018 | With Video Solution


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Watch Video Solution



Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. The Sheep in the pasture were much (A)/ astonished and amused at the Pig’s (B)/ behaviour and they follow the (C)/ Shepherd and his charge to the pasture gate.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Since the sentence here is in past tense, to maintain parallelism past form of ‘follow’ must be used in part (C).

Also, the plural of the noun ‘Sheep’ is also ‘sheep’.

Q2. “Preventing a extra single degree of heat could (A)/ make a life-or-death difference in the next few (B)/ decades for multitudes of people and ecosystems (C)/ on this fast-warming planet”, experts claim. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is an error in part (A) as ‘extra’, which starts with a vowel is not preceded by ‘an’. Hence, to make the sentence grammatically correct here, ‘a’ should be replaced by ‘an’

Q3. The Nobel Prize-winning (A)/ Intergovernment Panel on Climate Change (B)/ issued its gloomy (C)/ report at a meeting in Incheon, South Korea.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In part (B) of the given sentence an adjective must be used to make it grammatically correct. Hence the correct word to be used here is, ‘intergovernmental’ in place of ‘intergovernment’.

Q4. But meeting the more ambitious goal (A)/ of slightly less warming would require immediate, (B)/ draconian cuts in emissions of heat-trapping (C)/ gases and dramatic changes in the energetic field.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In the given sentence, the phrase, ‘energetic sector’ in part (D) is a misfit and makes the sentence meaningless; whereas, using ‘energy‘ – which (also) refers to ‘power’ or ‘electricity’ – in place of energetic, would make sentence grammatically correct and meaningful.

Q5. The Union government has launched an evaluation (A)/ this week as part of the measures to (B)/ double the number of people cover by its pension (C)/ scheme from the current 3.09 crore to more than six crore.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In the given sentence, the use of ‘cover’ in part (C) is grammatically incorrect as it talks about all the people covered by the government’s pension scheme. Hence, ‘covered’ should replace ‘cover’ here.

Q6. We would like the Union of India (A)/ to obtain all necessary information (B)/ from each of the States and (C)/ not take unnecessary timing to obtain information.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Very clearly, in the given sentence the use of ‘timing’ in part (D) is incorrect and makes the sentence meaningless. To make the sentence grammatically correct and meaningful, ‘timing’ must be replaced by ‘time’.

Q7. It is easy (A)/ to be brave (B)/ when there (C)/ isn’t any danger.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q8. The King had all the famous painters of his (A)/ kingdom gather in a room and then (B)/ announce that he wanted a beautiful (C) portrait of himself made, to be placed in the palace. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The sentence has an error in part (C). It talks about a situation where the King first got all the famous painters of his kingdom gather in a room and then announced something. Hence, since the sentence is in past tense, past form of ‘announce’ must be used to make it grammatically correct.

Q9. I do not have (A)/ any problem with (B)/ him using my (C)/ car for the weekend. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence is grammatically incorrect. As per English grammar, whenever a pronoun is used before gerund (V1+ing), it has to be a possessive pronoun. Hence, to make the sentence grammatically correct, we must replace ‘him’ with ‘his’.

Q10. The teacher told, “You liked (A)/ that one chocolate very much but still (B)/ you kept looking for a bigger (C)/ one. That, my dear, is called Greed.” (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Very clearly there is an error in part (A) here. In direct/indirect speech, ‘told’ is always followed by some objective pronoun (me/him/her/you) or name.

Hence, to make the sentence grammatically correct, either add ‘him’, ‘me’ etc after ‘told’ or replace ‘told’ by ‘said’.

Q11. The rape of a toddler by a (A)/ migrating worker in a village in Sabarkantha district (B)/ triggered the violent attacks on (C)/ migrants working in factories and construction sites.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here the use of ‘migrating’ is incorrect and makes the sentence meaningless. It should be replaced by ‘migrant’.
Meaning of ‘migrant -

Noun - a person who moves from one place to another in order to find work or better living conditions.

Adjective - tending to migrate or having migrated; Ex -"migrant workers"

Q12. On my way back, I saw a dog sleeping (A)/ on the roadside. It was stinking. (B)/ On the other hand is my pet, Rocky – (C)/ he is always neat & clean and well behaved. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Generally animals are always referred to with the pronouns ‘it’ or ‘which’, but if the speaker shares a special bond and emotion with the animal, pronouns like he/she/him/her or ‘whom’ are used.

Q13. The Reserve Bank of India (A)/ pulled up a surprise on the markets (B)/ on Friday by keeping its (C)/ benchmark interest rate unchanged at 6.5%.(D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is an error in part (B) of the given sentence. The correct idiom is ‘to pull a surprise on someone’ which means - to shock or surprise someone, to do something unexpected to someone.

Q14. A conversation is an exchange (A)/ of ideas, questions and thoughts. (B)/ The best way keeping a (C)/ conversation going is to ask questions! (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part (C) has an error here. To make it grammatically correct we must either use ‘to keep’ in place of ‘keeping’ or we should use ‘for keeping’ here.

Q15. After the National Anthem, (A)/ as the guests seated themselves, (B)/ he introduced himself by saying, (C)/ “Hello, Myself Chaman Singh”. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence is grammatically correct. According to English grammar, reflexive pronouns like myself/ourselves/herself etc are always objective pronouns and never used as the subject of a statement.

Hence, the grammatically correct statement would be – ‘Hello, I am Chaman Singh’

               




You May also like to Read:


                  

Print Friendly and PDF

No comments