Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 09th October 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 09th October 2018

Banking Awareness for IBPS PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. Assam Government will offer a Wage Compensation for pregnant women working in the tea gardens of the state. Under the scheme, an amount of ________ will be given to the pregnant women.
Rs 12,000
Rs 4,000
Rs 6,000
Rs 10,000
Rs 8,000
Solution:
Under the scheme, an amount of Rs 12,000 will be given to the pregnant women so that they can take care of themselves and the unborn baby. The compensation of wages to pregnant women will be given in 4 instalments - Rs 2,000 in the first trimester, Rs 4,000 in the second trimester, Rs 3,000 for institutional delivery and Rs 3,000 for registration of the child's birth.

Q2. Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by ______ rupees.
7,000 crore
50,000 crore
10,000 crore
70,000 crore
85,000 crore
Solution:
Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by 70,000 crore rupees and maintained that the government will contain fiscal deficit target at 3.3%.

Q3. As per the RBI, India's external debt declined _______to USD 514.4 billion at June-end.
2.8%
3.8%
1.8%
2.2%
3.3%
Solution:
As per the RBI, India's external debt declined 2.8% to USD 514.4 billion at June-end over the previous quarter on account of a decrease in commercial borrowings, short-term debt and non-resident Indian (NRI) deposits

Q4. The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on which of the following banks for non-compliance of its directives?
Bandhan Bank
Allahabad Bank
Karur Vysya Bank
Bank of Baroda
Dena Bank
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on Karur Vysya Bank for non-compliance of its directives. According to RBI statement, the penalty was imposed for non-compliance with its directions on "Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, reporting of frauds, and on the need for discipline at the time of opening of current accounts".

Q5. NFRA, an independent regulator for the auditing profession recently got its chairmen recently. What does F stands for in NFRA.
Funding
Firm
Fraud
Financial
Finance
Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q6. Name the India-born Harvard University professor who has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.
Gita Gopinath
Mridula Sinha
Roopam Shah
Garima Seth
Urmila Singh
Solution:
India-born Harvard University professor Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.

Q7. Name the country that has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.
France
India
Canada
Japan
Indonesia
Solution:
Canada has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.

Q8. International Monetary Fund (IMF) Headquarters in ____________.
Paris
New York
Geneva
Washington DC
Amsterdam
Solution:
International Monetary Fund (IMF) Headquarters in Washington DC.

Q9. State Bank of India has changed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs. 40,000 to _______.
Rs 60,000
Rs 50,000
Rs 30,000
Rs 20,000
Rs 45,000
Solution:
State Bank of India has slashed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs 40,000 to Rs 20,000. There is no change in the daily withdrawal limits on other cards.

Q10. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign. What is the name of the campaign?
Micro Credit Scheme
Udyam Nidhi
Udyam Abhilasha
Udyami Mitra
SEAC
Solution:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign, Udyam Abhilasha in 115 Aspirational Districts identified by NITI Aayog in 28 States and reaching to around 15,000 youth.

Q11. Which of the following is the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share?
PhonePay
Paytm
FreeCharge
Google Pay
MobiQuick
Solution:
Alibaba and SoftBank-backed Paytm registered over 137 million UPI transactions in September, becoming the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share.

Q12. Asian Development Bank (ADB) recently approved $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people of which of the following state?
Uttarakhand
Odisha
Bihar
West Bengal
Sikkim
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people in three districts of the state of West Bengal affected by arsenic, fluoride, and salinity.

Q13. The private lender ICICI has appointed _______ as managing director and chief executive officer for five years.
Arundhati Bhattacharya
Rana Kapoor
Rajnish Kumar
Sunil Mehta
Sandeep Bakhshi
Solution:
Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years, subject to regulatory approval.

Q14. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to ________ from the overseas by the state-owned fuel retailers.
1 billion USD
10 billion USD
5 billion USD
100 million USD
500 million USD
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to 10 Billion USD from the overseas by the state-owned fuel retailers.

Q15. Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a ________ Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in India.
$330 million
$240 million
$100 million
$15 million
$150 million
Solution:
Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $150 million Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.


               




You may also like to read:
    
Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com




    Print Friendly and PDF

    No comments