Banking Awareness Questions for IBPS RRB Clerk | 04th October 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 27th September 2018

Banking Awareness for IBPS RRB Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. Which organisation has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal in September 2018?
SIDBI
International Monetary Fund
Asian Development Bank
NABARD
World Bank
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund, alloted in August, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q2. NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by NABARD, revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas. How many per cent of the households reported having a bank account in this survey?
88.10%
33.00%
26.00%
55.00%
10.40%
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas. Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog released the NAFIS report at a function held at India Habitat Centre in New Delhi. 88.10 per cent of the households reported having a bank account in this survey.

Q3. Centre for Economic Policy Research (CEPR) along with its knowledge partner and the government Think Tank, NITI Aayog was organized two-day India Banking Conclave 2018 (IBC) in-
Bengaluru
Chennai
New Delhi
Mumbai
Kolkata
Solution:
Centre for Economic Policy Research (CEPR) along with its knowledge partner and the government Think Tank, NITI Aayog are organizing two-day India Banking Conclave 2018 (IBC) in New Delhi between August 23-24, 2018. The conclave, planned with the objective of making the banking sector more adaptable to face multiple future challenges in the coming years, will be addressed by Union Ministers such as ArunJaitley, Finance Minister, PiyushGoyal, Railways Minister and Suresh Prabhu, Civil Aviation Minister apart from other important dignitaries such as Amit Shah, BJP President and Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog.

Q4. Which organisation/Bank has signed a multilateral agreement to cooperate with New Development Bank (NDB) along with other member development banks of BRICS nations recently?
IRDAI
State Bank of India
SIDBI
NABARD
Exim Bank
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has signed a multilateral agreement to cooperate with New Development Bank (NDB) along with other member development banks of BRICS nations. New Development Bank (NDB) is promoted by the BRICS nations -- Brazil, Russia, India, China, and South Africa.

Q5. _______________ has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.
Telecom Regulatory Authority of India
Bombay Stock Exchange
Securities and Exchange Board of India
Reserve Bank of India
Export-Import Bank of India
Solution:
Premier stock exchange BSE has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex. Through this memorandum of understanding (MoU), the BSE and the BME will co-ordinate and work jointly on initiatives to deepen the understanding of commodity market among stakeholders.

Q6. Which organisation has completed 36 years of service to the nation & celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 2018?
TRAI
SEBI
IRDAI
RBI
NABARD
Solution:
NABARD completed 36 years of service to the nation & celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 2018.

Q7. ______________ has approved amendments to buyback & takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days. In a consultation paper, SEBI had proposed that entities would not be required to file draft papers for rights issue worth up to __________ crore.
Rs 01 crore
Rs 25 crore
Rs 05 crore
Rs 10 crore
Rs 15 crore
Solution:
SEBI approved amendments to buyback & takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days. In a consultation paper, SEBI had proposed that entities would not be required to file draft papers for rights issue worth up to Rs 10 crore.

Q8. Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to _________________. This is for healthcare and procurement of goods and projects.
Tanzania
Ethiopia
Seychelles
Eritrea
Somalia
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to Seychelles. This is for healthcare and procurement of goods and projects.

Q9. Which Bank has launched a new digital platform to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors’ feedback, profiles, client orders and deal pricing?
Axis Bank
HSBC
State Bank of India
Citi Bank
Yes Bank
Solution:
HSBC has launched a new digital platform to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors’ feedback, profiles, client orders and deal pricing. The platform—MyDeal, contains all the information relating to a client’s capital markets transaction, and is updated on real time basis.

Q10. ____________________ -based SBM Group received RBI‘s approval to operate in the country through a wholly-owned subsidiary route. It is the first foreign lender to receive such a licence.
Mauritius
Singapore
China
Thailand
Japan
Solution:
Foreign bank SBM would soon operate as a banking subsidiary of SBM Group in India under the name of SBM Bank (India) Ltd. It has also announced plans to launch six new branches in Delhi, Bengaluru, Kolkata, Pune, Ahmedabad and Jaipur by next year. Mauritius-based SBM stated it is the first foreign bank in India to obtain a wholly-owned subsidiary licence from the RBI. This new structure will provide more leeway to the bank in its branch expansion strategy.

               

Print Friendly and PDF

No comments