English Language (Cloze Test) Quiz for IBPS Clerk Prelims - 31st October


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch the Video Solution Here







Direction (1-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.

Have
Take
Enjoy
Took
Strolled
Solution:
The tone of the passage is in past tense (reported speech). Hence option (a) (b) and (c) are straightaway grammatically incorrect. Further, since, just after the blank, ‘a walk along the lake’ is written, usage of ‘strolled’ will be grammatically incorrect as it itself means a walk.

Q2.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
That
Wit
Mind
So
None of these
Solution:
Option (a) is the correct answer choice here. ‘Mind’ cannot be used as prior to the blank, possessive case has not been used (i.e. “ Birbals’s “ has not been used)

Q3.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Viewed
Feelings
Entertainment
Religious
Message
Solution:
Except option (b) all else are completely out of context and hence, ‘feelings’ is the correct fit for the given blank.

Q4. Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Through
Onto
In
Into
Under
Solution:
‘into’ is the appropriate fit for the given blank here because the given sentence suggests a movement (of the finger into the lake). To denote such movements, preposition ‘into’ is used instead of ‘in’.

Q5.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Fear
Terror
Cold
Shivering
None of these
Solution:
The correct answer choice here is option (c). The next line clearly mentions that the water of the lake was cold. Hence, ‘cold’ is the grammatically & contextually correct choice for the current question.

Q6.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
In
On
As
For
From
Solution:
Among all the options given ‘for’ is the only word that is grammatically correct in the context of the sentence.

Q7.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
That
One
Such
Some
None of these
Solution:
In the previous line, Birbal says that such a person (one who would spend a night in the cold water lake for money) can be found and then Akbar challenges him to find ‘such’ a person.
Hence option (c) is the correct answer choice here.

Q8.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
From
In
As
Giving
With
Solution:
The correct answer choice here is option (e), i.e. ‘with’. Here, ‘giving’ cannot be used as prior to the blank, preposition ‘by’ has not been used.

Q9.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Than
Until
So
Unless
None of these
Solution:
The correct fit for the given blank is ‘until’. It suggests that Birbal searched for a person who would spend a night in the cold water lake for money until he actually found someone.

Q10.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Accept
Realise
Took
Faced
None of these
Solution:
‘Accept’ is the correct answer here. Option (c) and (d) are grammatically incorrect while option (b) is contextually unfit for the given blank.

Q11.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Grazing
Appointed
Fit
Posted
Placing
Solution:
‘Posted’ fits-in into the given blank grammatically as well as contextually.

Q12. Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Home
Through
To
At
In
Solution:
‘The next morning the guards took the poor man to Akbar’ is the correct statement here. No other options makes the sentence correct. Hence, option (c) is the correct answer choice.

Q13.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Who
How
Why
When
None of these
Solution:
In the given sentence Akbar asks the poor man how he managed to spend the whole night in the cold water lake.
Hence, option (b) is the correct answer here.

Q14.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Attracted
Relished
Attentive
Affixed
None of these
Solution:
The correct fit for the given blank is ‘affixed’. ‘Attentive’ is incorrect as in the given blank a verb (third form of the verb) is to be filled and ‘attentive’ is not a verb.

Q15.  Once, on a cold winter day, Akbar and Birbal ___1___ a walk along the lake. A thought came to Birbal, ___2___ a man would do anything for money. He expressed his ___3___ to Akbar. Akbar then put his finger ___4___ the lake and immediately removed it because he shivered with ___5___. Akbar said, “I don’t think a man would spend an entire night in the cold water of this lake ___6___ money.” Birbal replied, “I am sure I can find such a person.” Akbar then challenged Birbal into finding ___7___ a person and said that he would reward the person ___8___ a thousand gold coins. Birbal searched far and wide ___9___ he found a poor man who was desperate enough to ___10___ the challenge. The poor man entered the lake and Akbar had guards ___11___ near him to make sure that he really did as promised. The next morning the guards took the poor man ___12___ Akbar. Akbar asked the poor man if he had indeed spent the night in the lake. The poor man replied that he had. Akbar then asked the poor man ___13___ he managed to spend the night in the lake. The poor man replied that there was a street lamp nearby and he kept his attention ___14___ on the lamp and away from the cold. Akbar then said that there would be no reward as the poor man had survived the night in the lake by the ___15___ of the street lamp.
Warmth
Light
Brightness
Hot
None of these
Solution:
‘Warmth’ is the perfect fit here and goes with the context of the sentence and the passage. Akbar here suggests a reasoning that the poor man was able to counter the cold lake water with the warmth of the street lamp.
Hence, option (a) is the correct answer here.

               



   You May also like to Read:

         


Print Friendly and PDF

No comments