Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 6th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 5th October 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. World Teachers’ Day is celebrated on _________.
2nd October
25th September
5th September
5th October
10th October
Solution:
World Teachers’ Day is celebrated globally on 5th October.

Q2. The theme for this year's World Teachers’ Day is _______.
Protecting Our Heritage and Fostering Creativity with teaching
The right to education means the right to a qualified teacher
My right to education and a qualified teacher
Learning to Live Together
Teaching to Learn Together
Solution:
The theme for this year's WTD is “The right to education means the right to a qualified teacher,” has been chosen to remind the global community that the right to education cannot be achieved without the right to trained and qualified teachers.

Q3. Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman was on a three-day visit to Astana. It is the capital city of ________.
Uzbekistan
Mongolia
Kyrgyzstan
Taiwan
Kazakhstan
Solution:
Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman was on a three-day visit to Astana, Kazakhstan at the invitation of Minister of Defence of the Republic of Kazakhstan Mr. Nurlan Yermekbayev.

Q4. The 36th National Games will be held in _______.
Kerala
Gujarat
Uttarakhand
Goa
Haryana
Solution:
The 36th National Games in Goa will be held from March 30 to April 14 next year.

Q5. A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 will start at_______.
Lucknow
Ahmedabad
Pune
Bengaluru
Guwahati
Solution:
A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 will start in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q6. Theme for Indian International Science Festival (IISF) 2018 is__________.
Building Knowledge Societies
Science for a Sustainable Future
Preventing Scientific Extremism
Science for Transformation
None of the above option is true
Solution:
A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 will start in Lucknow, Uttar Pradesh. President Ramnath Kovind will formally inaugurate the festival. IISF-2018 with its focal theme “Science for Transformation” will have 23 special events.

Q7. Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018', took place at___________-.
Jakarta
Kochi
Chennai
Hanoi
Kuala Lumpur
Solution:
Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018', took place at Chennai.

Q8. Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018' took place. It was a joint exercise between Coast guards of India and _______.
Malaysia
Vietnam
Indonesia
Singapore
Japan
Solution:
A Vietnam Coast Guard ship, on its maiden visit to Chennai, undertook joint exercises with the Indian Coast Guard 'Sahyog HOP TAC-2018', off the city coast aimed at strengthening the working level relationship between them.

Q9. India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference recently began in_________.
Panaji
New Delhi
Chandigarh
Kochi
Mumbai
Solution:
India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference began in Mumbai. The largest event of Chemicals and Petrochemical Industry in India is a two-day event.

Q10. India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to ______ in 2018.
8th
22th
32th
28th
14th
Solution:
According to an international survey, India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to 28th in 2018, from 36th in 2011.

Q11. Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship for her role in gross human rights violations. He/she belongs to which of the following country?
Myanmar
Taiwan
Vietnam
China
Indonesia
Solution:
Myanmar leader Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship for her role in gross human rights violations against the Rohingya people.

Q12. Who among the following won 2018 Nobel Peace Prize?
Juan Manuel Santos and Sonam Wangchuk
Denis Mukwege and Nadia Murad
Denis Mukwege and Tawakkol Karman
Nadia Murad and Malala
Juan Manuel Santos and Nadia Murad
Solution:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2018 Nobel Peace Prize to Denis Mukwege and Nadia Murad “for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict”.

Q13. Which of the following species of mango, recently got a Geographical Indication (GI) tag?
Badami
Dasheri
Alphonso
Neelam
Mulgoba
Solution:
Alphonso Mango from Ratnagiri, Sindhudurg and other adjoining areas in Maharashtra, gets a Geographical Indication (GI) Tag.

Q14. The government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $110 million loan to finance the upgrade of 2,800 kilometers all-weather rural roads in the State of Madhya Pradesh. Headquarters of ADB is in_________.
Jakarta
Manila
Vienna
Tokyo
Beijing
Solution:
Headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Q15. India and Russia signed the S-400 air defence system deal. The amount sanctioned under the deal is_______.
$1 billion
$500 million
$2 billion
$50 million
$5 billion
Solution:
India and Russia signed the $5 billion S-400 air defence system deal during the annual bilateral summit between Prime Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin at Hyderabad House.

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments