Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 4th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 4th October 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The Prime Minister, Narendra Modi, inaugurated the first Assembly of the ______________ in New Delhi.
National Financial Reporting Agency
IORA Renewable Energy Ministerial Meeting
RE-Invest (Renewable Energy Investors’ Meet and Expo).
International Solar Alliance
None of the above option is true
Solution:
The Prime Minister, Narendra Modi, inaugurated the first Assembly of the International Solar Alliance in New Delhi. The same event also marked the inauguration of the second IORA Renewable Energy Ministerial Meeting, and the 2nd Global RE-Invest (Renewable Energy Investors’ Meet and Expo).

Q2. Justice Ranjan Gogoi has sworn-in as new Chief Justice of India. He is the _______ CJI.
46th
45th
70th
56th
32nd
Solution:
Justice Gogoi is the 46th Chief Justice of India. He will have a tenure of a little over 13 months and will retire on November 17, 2019.

Q3. Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games 2018?
Manav Thakkar
Saurabh Chaudhary
Manu Bhaker
Lakshya Sen
Vinesh Phogat
Solution:
Teenage shooting star Manu Bhaker was named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games.

Q4. Which country is hosting 3rd Youth Olympic Games to be held from October 6-18?
Japan
Argentina
Brazil
South Korea
India
Solution:
Teenage shooting star Manu Bhaker was named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games to be held in Buenos Aires, Argentina from October 6-18.

Q5. The International Cricket Council released the updated version of the DLS System. In DLS, S stands for________.
Smith
Shine
Stern
Shane
Shahid
Solution:
The International Cricket Council released the updated version of the Duckworth-Lewis-Stern (DLS) System along with the new ICC Code of Conduct and ICC Playing Conditions.

Q6. Iraq's Parliament has elected __________ as the country's new President.
Burhan Saleh
Barham Salih
Burhan Salman
Ashraf Ghani
Yasser Arafat
Solution:
Iraq's Parliament has elected a veteran Kurdish Politician Barham Salih as the country's new President. He has named Shiite Adel Abdul Mahdi as Prime Minister of the country.

Q7. State Bank of India has changed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs. 40,000 to _______.
Rs 60,000
Rs 50,000
Rs 30,000
Rs 20,000
Rs 45,000
Solution:
State Bank of India has slashed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs 40,000 to Rs 20,000. There is no change in the daily withdrawal limits on other cards.

Q8. Who among the following person was recently honoured with United Nations' highest environmental award- UNEP Champions of the Earth?
Kailash Satyarthi
Pinarayi Vijayan
Prof. G D Aggarwal
Gaura Devi
Mr Narendra Modi
Solution:
Prime Minister Narendra Modi was honoured with United Nations' highest environmental award- UNEP Champions of the Earth, along with French President Emmanuel Macron in New Delhi. The award was presented by UN Secretary-General Antonio Guterres.

Q9. Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign. What is the name of the campaign?
Micro Credit Scheme
Udyam Nidhi
Udyam Abhilasha
Udyami Mitra
SEAC
Solution:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign, Udyam Abhilasha in 115 Aspirational Districts identified by NITI Aayog in 28 States and reaching to around 15,000 youth.

Q10. Which state government has launched the State’s own food security scheme to cover the poor people left out from the benefits of the National Food Security Act?
Madhya Pradesh
Jharkhand
Uttar Pradesh
Odisha
Karnataka
Solution:
Odisha government launched the State’s own food security scheme to cover the poor people. 25 lakh poor people left out from the benefits of the National Food Security Act, will get rice of 5 kg per month for one rupee.

Q11. Which of the following university has been declared 'Cleanest Government University' By HRD Ministry?
MDU Haryana
GNDU Punjab
Symbiosis International University, Pune
IIT Guwahati
IISc Bengaluru
Solution:
Maharashi Dayanand University (MDU), Haryana has been declared 'Cleanest Government University' By HRD Ministry.

Q12. Which of the following is the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share?
PhonePay
Paytm
FreeCharge
Google Pay
MobiQuick
Solution:
Alibaba and SoftBank-backed Paytm registered over 137 million UPI transactions in September, becoming the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share.

Q13. Mile Jedinak recently announced his retirement from the sports. He is related to which of the following sports?
Cricket
Football
Sprint
Rugby
Boxing
Solution:
Australian midfielder Mile Jedinak announced his retirement from international football, bringing the curtain down on a 79-cap career which included leading the Socceroos at two World Cups.

Q14. Igor Akinfeev has retired from international soccer. He was the caption of ________ football team.
Austrian
Iranian
Russian
Brazilian
British
Solution:
Russia goalkeeper Igor Akinfeev has also retired from international soccer after leading the national side as captain to this year’s World Cup quarter-finals on home soil.

Q15. Asian Development Bank (ADB) recently approved $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people of which of the following state?
Uttarakhand
Odisha
Bihar
West Bengal
Sikkim
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people in three districts of the state of West Bengal affected by arsenic, fluoride, and salinity.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments