Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 3rd October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 3rd October 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The sixth edition of IBSAMAR, a joint Multi-National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies, is being held at ______.
South Africa
India
Brazil
Japan
None of the above option is true
Solution:
The sixth edition of IBSAMAR, a joint Multi-National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies, is being held at Simons Town, South Africa.

Q2. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to Award the 2018 Nobel Prize in Physics to 3 scientists for groundbreaking inventions in the field of_______.
Thermodynamics
Electromagnetics
Optics
Laser physics
Quantum physics
Solution:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to Award the 2018 Nobel Prize in Physics to Arthur Ashkin, Gérard Mourou and Donna Strickland "for groundbreaking inventions in the field of laser physics".

Q3. Uzbekistan's President ______ met Prime Minister Narendra Modi at Hyderabad House in New Delhi and signed more than 17 MoUs.
Gérard Mourou
Sooronbay Jeenbekov
Shavkat Mirziyoyev
Bahram Salih
None of the above option is true
Solution:
Uzbekistan's President Shavkat Mirziyoyev met Prime Minister Narendra Modi at Hyderabad House in New Delhi. The two sides took stock of the bilateral relationship across several sectors during the delegation-level talks.

Q4. The Centre has appointed former IAS officer _______ as chairperson of the NFRA, an independent regulator for the auditing profession.
Ashok Khemka
Injeti srinivas
Sanjiv Chaturvedi
Gita Gopinath
Rangachari Sridharan
Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q5. NFRA, an independent regulator for the auditing profession recently got its chairmen recently. What does F stands for in NFRA.
Funding
Firm
Fraud
Financial
Finance
Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q6. Name the India-born Harvard University professor who has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.
Gita Gopinath
Mridula Sinha
Roopam Shah
Garima Seth
Urmila Singh
Solution:
India-born Harvard University professor Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.

Q7. The Central Information Commission (CIC) brought the Board of Control for Cricket in India (BCCI) under the _________________.
Information Technology Act
Right to Regulation Act
Right to Information Act
Sports Regulation Act 2005
None of the given options is true
Solution:
The Central Information Commission (CIC) brought the Board of Control for Cricket in India (BCCI) under the RTI (Right to Information) Act. The commission, which is the top appellate body in RTI matters, went through the laws and orders of the Supreme Court, the Law Commission of India report, submissions of the Central Public Information Officer in the Ministry of Youth Affairs and Sports to conclude that the characteristics of the BCCI fulfil the required conditions of Section 2(h) of the RTI Act.

Q8. United Nations Secretary-General ___________ has arrived in New Delhi on a four-day visit to India. He will participate in the Mahatma Gandhi International Sanitation Convention at the Rashtrapati Bhawan Cultural Centre, in New Delhi.
Christine Lagarde
Antonio Guterres
Ban Ki Moon
Takehiko Nakao
Aung Su Kyi
Solution:
United Nations Secretary-General Antonio Guterres has arrived in New Delhi on a four-day visit to India. He will participate in the Mahatma Gandhi International Sanitation Convention at the Rashtrapati Bhawan Cultural Centre, in New Delhi.

Q9. Name the country that has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.
France
India
Canada
Japan
Indonesia
Solution:
Canada has agreed to sign a trade deal with the United States and Mexico, revamping the North American Free Trade Agreement (NAFTA) after almost a year of negotiations.

Q10. International Monetary Fund (IMF) Headquarters in ____________.
Paris
New York
Geneva
Washington DC
Amsterdam
Solution:
International Monetary Fund (IMF) Headquarters in Washington DC.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments