Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 5th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 5th October 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. National Institute of Mental Health Rehabilitation will be established in ________ District instead of Bhopal.
Indore
Panaji
Gwalior
Sehore
Vidisha
Solution:
National Institute of Mental Health Rehabilitation will be established in Sehore District instead of Bhopal.

Q2. The National Khadi Festival 2018 is being organised in ________.
New Delhi
Mumbai
Ahmedabad
Gandhinagar
Hyderabad
Solution:
The National Khadi Festival 2018 is being organised by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to promote Khadi products. The festival was inaugurated by Union Minister for Micro Small & Medium Enterprises, Giriraj Singh in Mumbai on the occasion of Gandhi Jayanti 2018.

Q3. World Animal Day is celebrated on _______.
4th October
1st October
7th October
30th September
7th September
Solution:
World Animal Day is celebrated at various parts of the world on 4th October to raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe.

Q4. The First ever Regional Conference on 'Women in Detention and Access to Justice' took place at_____.
Lucknow
Bhopal
New Delhi
Dehradun
Shimla
Solution:
The Bureau of Police Research and Development (BPR&D), Ministry of Home Affairs is organising the First ever Regional Conference at Shimla on 'Women in Detention and Access to Justice' in collaboration with the Prison Department, Himachal Pradesh on October 4-5, 2018.

Q5. The Supreme Court has constituted a three-member committee headed by ______ to look into the aspect of jail reforms.
Nachiket Mor
H R Khan
Deepak Mohanty
Amitava Roy
A Ghosh
Solution:
The Supreme Court has constituted a three-member committee headed by its former judge Justice Amitava Roy to look into the aspect of jail reforms.

Q6. Which of the following state was ranked as the best State in Swachh Survekshan Grameen Awards 2018?
Uttarakhand
Haryana
Punjab
Sikkim
Himachal Pradesh
Solution:
Haryana was ranked as the best State while Satara District of Maharashtra was ranked as the best district as per the ranking undertaken by Swachh Survekshan Grameen 2018.

Q7. India’s first Global Skills Park will be established in ______?
Maharashtra
Goa
Punjab
Madhya Pradesh
Karnataka
Solution:
Global Skills Park (GSP) will be established in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.

Q8. National Mission for Clean Ganga (NMCG) has partnered with ______________ to launch a month-long rafting expedition "Mission Gange".
Tata Steel Adventure Foundation
Wipro Adventure Foundation
Uttarakhand government
Indian Army
ITBP Adventure Unit
Solution:
National Mission for Clean Ganga (NMCG) has partnered with Tata Steel Adventure Foundation (TSAF) to launch a month-long rafting expedition of a team of 40 members which will be led by the first Indian woman to scale Mount Everest Ms. Bachendri Pal.

Q9. Who has become the youngest Indian to score a century on Test debut?
Unmukt Chand
Lokesh Rahul
Prithvi Shaw
Karun Nair
Rishabh Pant
Solution:
Prithvi Shaw has become the youngest Indian to score a century on Test debut, achieving the feat aged 18 years and 329 days against Windies in Rajkot, Gujarat. Shaw broke the 59-year-old record set by AA Baig (20 years and 126 days).

Q10. The private lender ICICI has appointed _______ as managing director and chief executive officer for five years.
Arundhati Bhattacharya
Rana Kapoor
Rajnish Kumar
Sunil Mehta
Sandeep Bakhshi
Solution:
Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years, subject to regulatory approval.

Q11. Russian President Vladimir Putin is in India on a two-day visit. He will attend the 19th India-Russia Annual Bilateral Summit, which is taking place at ________.
New Delhi
Goa
Hyderabad
Kochi
Mumbai
Solution:
Russian President Vladimir Putin reached New Delhi on a two-day visit to India. He will attend the 19th India-Russia Annual Bilateral Summit in New Delhi.

Q12. _______has emerged as the richest Indian for the year 2018 according to 'Forbes India Rich List 2018'.
Jeff bezos
Hinduja brothers
Pallonji Mistry
Mukesh Ambani
Azim Premji
Solution:
. Reliance Industries’ Chairman Mukesh Ambani has emerged as the richest Indian for the 11th consecutive year with a net worth of USD 47.3 billion, according to Forbes magazine.

Q13. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to ________ from the overseas by the state-owned fuel retailers.
1 billion USD
10 billion USD
5 billion USD
100 million USD
500 million USD
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to 10 Billion USD from the overseas by the state-owned fuel retailers.

Q14. Chanda Kochhar has quit as CEO of __________with immediate effect.
Axis Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
IDBI Bank
Punjab National Bank
Solution:
Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years, subject to regulatory approval.

Q15. Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a ________ Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in India.
$330 million
$240 million
$100 million
$15 million
$150 million
Solution:
Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $150 million Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments