Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 11th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 11th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. A famous International personality Nikki Haley has resigned recently from her post. She was __________________.
Indian Ambassador to the USA
Indian Ambassador to China
US Ambassador to the United Nations
US Ambassador to India
None of the given options is true
Solution:
Indian-American Nikki Haley has resigned from her post. She was US Ambassador to the United Nations.

Q2. Which of the following player has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics?
Harsh Bhanwala
Jitu Rai
Mridula Sen
Arvind Kharbanda
Manu Bhaker
Solution:
Sixteen-year-old shooter Manu Bhaker has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics. Bhaker achieved the feat after winning the women's 10m Air Pistol event.

Q3. India stood at ____ place in Henley Passport Index Power Ranking 2018.
36th
81st
69th
130th
71st
Solution:
The Indian passport has secured the 81st rank with visa-free or visa-on-arrival access to 60 destinations.

Q4. Which country's passport has been named the most powerful in the world, according to the Henley Passport Index 2018?
Japan
The USA
The UK
Singapore
Norway
Solution:
Japan's passport has been named the most powerful in the world, overtaking Singapore, according to the Henley Passport Index 2018.

Q5. The Indian Air Force has launched an innovative mobile health App recently. What is the name of the app?
MedForce
MedEd
MedWatch
MedAid
Medical
Solution:
On the occasion of 86th anniversary, the Indian Air Force has launched an innovative mobile health App named ‘MedWatch’ in keeping with the Prime Minister’s vision of ‘Digital India, Ayushman Bharat and Mission Indradhanush’.

Q6. ACC Under-19 Asia Cup was recently won by __________.
Afghanistan
Pakistan
Sri Lanka
Bangladesh
India
Solution:
Indian under-19 cricket team has defeated Sri Lanka by 144 runs in the summit clash of the 2018 ACC Under-19 Asia Cup in Dhaka, Bangladesh.

Q7. Manu Bhaker is representing India at Youth Olympics. She belongs to which of the following game?
Sprint
Shooting
Boxing
Judo
Weightlifting
Solution:
Shooter Manu Bhaker has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics. Bhaker achieved the feat after winning the women's 10m Air Pistol event with a score of 236.5 at 2018 Youth Olympic Games in Argentina's Buenos Aires.

Q8. Union Minister, J P Nadda inaugurated ‘2nd World Conference on Access to Medical Products: Achieving the SDGs 2030’ in ________.
Ahmedabad
Goa
Mumbai
New Delhi
Hyderabad
Solution:
Union Minister of Health and Family Welfare, J P Nadda inaugurated ‘2nd World Conference on Access to Medical Products: Achieving the SDGs 2030’ in New Delhi.

Q9. The Centre has reconstituted Supreme Court-empowered Environment Pollution (Prevention and Control) Authority or the EPCA. Who is the Chairman of this Panel?
Bhure Lal
Anupama Das
Harish Rawat
Manohar Panghariya
Kirti Gupta
Solution:
The Centre has reconstituted Supreme Court-empowered Environment Pollution (Prevention and Control) Authority or the EPCA, which is tasked with taking various measures to tackle air pollution in the National Capital Region. Former secretary Bhure Lal is the chairman of this panel.

Q10. Union Minister Nitin Gadkari recently laid the foundation stone for the development of National Waterway 40 in Uttar Pradesh, which will be built on _______ river?
Ganga
Yamuna
Ghaghra
Narmada
Saraswati
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari recently laid the foundation stone for the development of National Waterway 40, which will be built on Ghaghra river. This project undertakes development work of 354 km stretch of Ghagra river under the Sagarmala Programme of Ministry of Shipping.

Q11. _________is setting up country's 1st biofuel plant in Odisha.
HPCL
BPCL
IOCL
SAIL
GAIL
Solution:
Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) will complete commissioning of its second generation (2G) ethanol bio-refinery at Baulsingha village in Bargarh district of Odisha by 2020. This is the first biofuel plant in the country where ethanol will be produced from rice straw.

Q12. Which of the following state has joined Goa as a partner state to organise Goa International Film Festival that will be held in November 2018?
Uttar Pradesh
Maharashtra
Madhya Pradesh
Gujarat
Jharkhand
Solution:
The Goa International Film Festival that will be held in November 2018 will have Jharkhand as a partner state. This will allow Jharkhand to showcase its culture and favourable filmmaking incentives announced by the state government.

Q13. UNICEF and NASSCOM Foundation have signed an agreement to strengthen child rights. The headquarters of UNICEF is in ______.
Washington DC
Paris
Geneva
New York
Amsterdam
Solution:
UNICEF and NASSCOM Foundation have signed an agreement to strengthen child rights through "meaningful business interventions. UNICEF stands for United Nations Children's Fund and its headquarters is in New York, USA.

Q14. World Mental Health Day is celebrated on _______.
10 October
15 October
7 October
2 October
18 October
Solution:
World Mental Health Day is celebrated on 10 October every year. The theme for 2018 WMH day is 'Young People and Mental Health in a Changing World'.

Q15. The "Clear Sky 2018" war games, a series of large-scale air force exercises are held in _______.
Russia
The UK
The USA
Ukraine
Norway
Solution:
Ukraine began a series of large-scale air force exercises with the United States and other NATO countries. The "Clear Sky 2018" war games are being held in western Ukraine.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments