Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 18th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 18th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which of the following country has recently legalize possession and use of recreational cannabis?
France
Pakistan
Canada
The USA
Israel
Solution:
Canada has become the second country after Uruguay to legalize possession and use of recreational cannabis. Canadians can now grow up to four plants in their own home and carry up to 30 grams of dried cannabis for personal use.

Q2. Which of the following is the first country to legalize possession and use of recreational cannabis?
Uruguay
Canada
The UK
Germany
Afghanistan
Solution:
Canada has become the second country after Uruguay to legalize possession and use of recreational cannabis.

Q3. Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor ________ as an advisor to the company.
Viral V. Acharya
Usha Thorat
H. R. Khan
R. Gandhi
S S Mundra
Solution:
Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor (DG) S S Mundra as an advisor to the company. Mundra was a deputy governor at the RBI for three years till July 2017.

Q4. Who among the following has won 2018 Man Booker Prize?
Chanelle Benz
Richard Flanagan
George Saunders
Anna Burns
Emily Fridlund
Solution:
Northern Irish author Anna Burns has won the 2018 Man Booker Prize for her novel 'Milkman', which is her third full-length novel.

Q5. Recently a northern Irish author won 2018 Man Booker Prize for her novel named__________.
What Counts as Love
Lincoln in the Bardo
Milkman
The Sellout
Sour Heart
Solution:
Northern Irish author Anna Burns has won the 2018 Man Booker Prize for her novel 'Milkman', which is her third full-length novel.

Q6. Who among the following received the prestigious 'Vimala V Pai Vishwa' Konkani best book award for the year 2018?
Uday Bhembre
H M Pernal
S S Mundra
Mahabaleshwar Sail
Damodar Mauzo
Solution:
'Beeg Ani Beegath', a collection of short stories in Konkani by the well-known writer, journalist, and critic H M Pernal bagged the prestigious 'Vimala V Pai Vishwa' Konkani best book award for the year 2018. H M Pernal is the pen name of Henry M Mendonca.

Q7. Which of the following country hosted 12th Asia Europe Meeting (ASEM) summit?
Belgium
Germany
France
The UK
Finland
Solution:
Vice President M. Venkaiah Naidu is in Brussels, Belgium to attend the 12th Asia Europe Meeting (ASEM) summit. Mr Naidu will lead the Indian delegation at the two-day Summit. The theme of this year’s ASEM Summit is “Global Partners for Global Challenges”.

Q8. M J Akbar recently resigned from his post. He was _______________.
Minister of Housing and Urban Affairs (Independent Charge)
Minister of Environment, Forest and Climate Change
Minister of Youth Affairs and Sports
Minister of State for External Affairs
Minister of Micro, Small and Medium Enterprises (Independent Charge)
Solution:
Former editor MJ Akbar has resigned from his post of Minister of State for External Affairs amid sexual harassment allegations against him by over sixteen female journalists.

Q9. The United Nations’ (UN) International Day for the Eradication of Poverty is observed on ________.
October 24
October 17
September 30
October 11
October 14
Solution:
The United Nations’ (UN) International Day for the Eradication of Poverty is observed on October 17 each year since 1993. It promotes people’s awareness of the need to eradicate poverty and destitution worldwide, particularly in developing countries.

Q10. The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was recently held in_______.
Kerala
Dubai
New Delhi
Abu-Dhabi
Mumbai
Solution:
The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was held in Mumbai to review the progress being made in addressing the agreed actions of the previous meeting held in Abu Dhabi in January 2018 and to elaborate several new key issues of mutual importance.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments