Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 9th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 9th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Maritime Exercise between Japan and India 'JIMEX 18' has begun recently in _________.
Kochi
Chennai
Visakhapatnam
Thiruvananthapuram
Andaman and Nicobar Islands
Solution:
Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) Ships Kaga, an Izumo Class Helicopter Destroyer and Inazuma – a Guided Missile Destroyer arrived at Visakhapatnam to participate in Maritime Exercise between Japan and India 'JIMEX 18'.

Q2. India’s ______ has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships.
Thangjam Tababi Devi
Prabhjot Saini
Sangeeta Chanu
Keerthana Pandian
Kumar Mangalan
Solution:
India’s Keerthana Pandian has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. In the final in St Petersburg, Russia, Keerthana outclassed her Belarussian rival Albina Leschuk 3-1.

Q3. The CII signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development. What does ‘C’ stands for in CII?
Competition
Confederation
Council
Commission
Committee
Solution:
The Confederation of Indian Industry (CII) signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development.

Q4. Trading on electronic platforms is being encouraged across the world as it enhances pricing transparency, processing efficiency and risk control. In India _________ has recently issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments.
CIBIL
CRICIL
IRDAI
SEBI
RBI
Solution:
The Reserve Bank of India issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments. As per the norms issued by the central bank ETPs will mean any electronic system, other than a recognised stock exchange, on which transactions is eligible instruments. ETP Operator’ shall mean an entity authorised by the Reserve Bank to operate an ETP under these Directions.

Q5. Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great __________ will become the 40th Legend of Australian Sport.
Steve Waugh
Ricky Ponting
Richie Benaud
Greg Chappelle
Tony Grieg
Solution:
Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great Richie Benaud, who died in April, 2015, will become the 40th Legend of Australian Sport. He is only the third cricketer behind Sir Donald Bradman and Keith Miller to be given Legend status

Q6. Which of the following states has recently unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities?
Madhya Pradesh
Rajasthan
Jharkhand
Odisha
Karnataka
Solution:
The Karnataka Government has unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities. Karnataka Social Welfare Minister Priyank Kharge announced that the state government, under the Unnati scheme, will invest up to Rs 20 crore to create end-to-end support infrastructure for startups and entrepreneurs from a marginalised background.

Q7. Recently, an MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of _________ for development of cooperation in transport education.
Russia
France
UK
USA
Tajikistan
Solution:
A MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of Russian Federation for development of cooperation in transport education.

Q8. Which of the following states has launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education?
Odisha
Karnataka
Bihar
Jharkhand
Telangana
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education in the state.

Q9. Which of the following pair has won Nobel Prize 2018 in the field Economic Sciences?
James P Allison and Tasaku Honjo
William D. Nordhaus and Paul M. Romer
Arthur Ashkin and Gerard Mourou
George P. Smith and Gregory P. Winter
Gerard Mourou and James P Allison
Solution:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus “for integrating climate change into long-run macroeconomic analysis” and Paul M. Romer “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis.”

Q10. Which of the following organistion has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific”?
RBI
IRDAI
CII
ESIC
NABARD
Solution:
The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia.

               






You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments