Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 8th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in 5 states. Who is the Chief Election Commissioner of India?
Lal Thanhawla
Ashok Lavasa
Sunil Arora
Om Prakash Rawat
Montek Singh Ahluwalia
Solution:
The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in Madhya Pradesh, Mizoram, Rajasthan, Chhattisgarh and Telangana. Om Prakash Rawat is Chief Election Commissioner of India. Sunil Arora and Ashok Lavasa are Election Commissioners of India.

Q2. Eminent Personality Natwar Thakkar, died in a private hospital after a brief illness. He was popularly known as __________.
Modern day Gandhi
Manipur's Iron man
Manipur's Gandhi
Nagaland's Gandhi
Seemant Gandhi
Solution:
Eminent Gandhian Natwar Thakkar, popularly known as Nagaland's Gandhi, died in a private hospital after a brief illness. Mr. Thakkar, a Padma Shri awardee, had founded the Nagaland Gandhi Ashram at Chuchuyimlang.

Q3. The Centre has assured _______ government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.
Telangana
Kerala
Karnataka
Andhra Pradesh
Maharashtra
Solution:
The Centre has assured Karnataka government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.

Q4. Union Railway Minister Piyush Goyal and the state Chief Minister Raman Singh laid the foundation stone of two key railway projects in Chhattisgarh. Who is the present Governor of Chhattisgarh?
E.S.L. Narasimhan
Anandiben Patel
Lal Ji Tandon
Baby Rani Maurya
Kalyan Singh
Solution:
The construction of a new railway line connecting Katghora-Mungeli-Kawardha-Dongargarh would accelerate the growth of the mineral rich region. Anandiben Patel is the present Governor of Chhattisgarh.

Q5. Who was recently sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court of the United States?
Tarun Gogoi
John Roberts
Mike Pence
Mike Pompeo
Brett Kavanaugh
Solution:
In USA, President Donald Trump's controversial nominee Brett Kavanaugh was sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court.

Q6. Which of the following state recently inaugurated its first Investors Summit at its capital city?
Chhattisgarh
Uttarakhand
Assam
Jharkhand
Bihar
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first Uttarakhand Investors Summit in Dehradun. All the leading business firms and industrial houses participated in the two-day event to explore investment opportunities in the hill state in 12 major sectors, including tourism and hospitality.

Q7. The country's biggest skill competition, India Skills 2018 has recently been concluded in ________.
New Delhi
Patna
Goa
Ahmadabad
Bengaluru
Solution:
The country's biggest skill competition, India Skills 2018 has concluded in New Delhi. The 164 winners were awarded by Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Anant Kumar Hegde.

Q8. The 45th World Skills Competition 2019 will take place in which of the following country?
India
South Korea
China
Finland
Russia
Solution:
Some of the winners of the India Skills 2018 will be given additional training, before they represent India at the 45th World Skills Competition at which will be taking place at Kazan, Russia in 2019.

Q9. In India, Air Force day is celebrated on _______.
26 July
4 October
8 October
16 December
8 September
Solution:
The Indian Air Force is celebrating its 86th Anniversary on 08 Oct 2018. To mark the occasion and in keeping up with the tradition, IAF has planned a grand Parade cum Investiture Ceremony at Air Force Station Hindan (Ghaziabad).

Q10. President Ram Nath Kovind has reached Tajikistan on a three-day visit. What is the currency of Tajikistan?
Somoni
Som
Tenge
Manat
Pesa
Solution:
Somoni is the currency of Tajikistan.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments