Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 15th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 15th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. India has recently been elected to an international organisation for 3 years. What is the name of the organisation?
Nuclear Suppliers Group
UNHRC
UNDP
OPEC
UNICEF
Solution:
India has been elected to the United Nations' Human Rights Council with the highest vote among all candidates. It secured 188 votes in the Asia-Pacific category for a period of three years beginning January 1, 2019.

Q2. Recently, Annapurna Devi has passed away in Mumbai. She was a famous_______.
Politician
Sport woman
Dancer
Musician
Poet
Solution:
Legendary musician Annapurna Devi has passed away in Mumbai. She was 91. She was suffering from age-related issues.

Q3. The International Day for Disaster Reduction is observed across the world on _______.
October 21
October 13
October 18
October 11
October 7
Solution:
The International Day for Disaster Reduction is observed across the world on October 13 to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction.

Q4. What is the theme of the 2018 International Day for Disaster Reduction?
Home Safe Home: Living with Disasters
Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement
Living with Disability and Disasters
Home Safe Home: Live to Tell
Reducing Disaster Economic Losses
Solution:
The International Day for Disaster Reduction is observed across the world on October 13 to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction. The theme of the 2018 International Day for Disaster Reduction is ‘Reducing Disaster Economic Losses’.

Q5. Global Hunger Index (GHI) indicates the level of hunger and undernutrition worldwide. What is India’s rank in the Index?
103
81
111
96
107
Solution:
The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger and undernutrition worldwide falls into the serious category, at a value of 20.9, down from 29.2 in 2000. As per the index, India was ranked 103rd out of 119 qualifying countries.

Q6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Human Rights Commission's (NHRC) 25th anniversary recently. Who is the present chairman of NHRC?
Justice Akash Mishra
Justice Tarun Gogoi
Justice Dipak Mishra
Justice HL Dattu
None of the above option is true
Solution:
Justice HL Dattu is the present chairman of NHRC.

Q7. Minister of State for Textiles __________ has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
Smriti Zubin Irani
Ajay Tamta
Jagat Prakash Nadda
Harsimrat Kaur Badal
Dr. Mahesh Sharma
Solution:
Ajay Tamta is the Minister of State for Textiles. he is the MP from Almora, Uttarakhand.

Q8. Ministry of State for Textiles has stated that it will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya. Who is the present CM of Meghalaya?
Conrad Sangma
Pawan Kumar Chamling
Biplab Kumar Deb
N. Biren Singh
Tathagata Roy
Solution:
Conrad Sangma is the present CM of Meghalaya.

Q9. India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of ______ Srilankan rupees.
200 crore
150 crore
90 crore
10 crore
60 crore
Solution:
India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of 60 crore Srilankan rupees.

Q10. The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger and undernutrition worldwide. Which of the following country topped the Index?
Bulgaria
Jordan
Belarus
Fiji
Peru
Solution:
The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger and undernutrition worldwide falls into the serious category, at a value of 20.9, down from 29.2 in 2000. As per the index, India was ranked 103rd out of 119 qualifying countries. Belarus topped the Index.

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments