Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 16th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 16th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary, attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in Singapore. What does E stands for in RCEP?
Empowered
Economic
Establishment
Environmental
Equal
Solution:
RCEP stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN Summit in Cambodia.

Q2. Which of the following player recently won Santo Domingo Open trophy?
Rohan Bopanna
Saina Nehwal
Sania Mirza
Leander Paes
Yuki Bhambri
Solution:
Indian tennis legend Leander Paes has won his second Challenger-level title of the season, lifting the Santo Domingo Open trophy with partner Miguel Angel Reyyes-Varela.

Q3. India and ______ have launched their first joint programme for Afghanistan to train its diplomats.
China
Pakistan
The USA
The UK
Japan
Solution:
India and China have launched their first joint programme for Afghanistan to train its diplomats. According to the Indian Embassy in Beijing, Indian Ambassador to Afghanistan, Vinay Kumar hosted 10 Afghan Diplomats who will be travelling to India for the 1st India-China joint training programme for Afghan diplomats

Q4. An emergency plan called GRAP has been implemented in the national capital to combat air pollution. What does A stands for in GRAP?
Air-pollution
Anonymous
Accurate
Air
Action
Solution:
Under the emergency plan called Graded Response Action Plan (GRAP), stringent actions will be implemented based on the air quality of the NCR area.

Q5. Which of the following team won the Junior Hockey Sultan of Johor Cup 2018?
Malaysia
India
Great Britain
Indonesia
Australia
Solution:
In Hockey, Great Britain lifted the 2018 Sultan of Johor Cup. In Johor Bahru, Malaysia, Great Britain defeated India in the final. The other teams in the tournament were Japan, Australia, Malaysia and New Zealand.

Q6. Which of the following Indian state recently won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018?
Meghalaya
Uttarakhand
Assam
Manipur
Sikkim
Solution:
The North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's first 100% organic state.

Q7. An Indian state recently won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 in a ceremony at FAO headquarters. Where is the headquarters of FAO located?
New York
Vienna
Paris
Rome
Geneva
Solution:
UN Food and Agriculture Organisation Headquarters in Italy, Rome. The North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's first 100% organic state.

Q8. Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on _________.
15th October
23rd December
27th December
11th October
23rd October
Solution:
Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on 15th of October. In 2016, the Ministry had decided to observe 15th October as RMKD to recognise the contribution of women farmers in various aspects of agriculture including sowing, planting, fertilizing, plant protection, harvesting, weeding, and storage.

Q9. The RBI mainly considers retail inflation data while formulating monetary policy. What was the retail inflation in September 2018?
5.13%
3.77 %
3.69%
4.53%
3.2%
Solution:
Data showed retail inflation rose to 3.77 percent in September from 3.69 percent in the previous month. The Wholesale Price Index (WPI)-based inflation stood at 4.53 percent in August and 3.14 percent in September last year.

Q10. Theme for The International Day of Rural Women 2018 is ___________.
Rural women—agents of change fighting poverty, hunger and climate change
Time to recognize rural women and girls as agents of resilience and sustainability
Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls
Sustainable infrastructure and Global exchange programs for rural women and girls in agriculture
Rural Women-Planting for Food and Jobs and fighting poverty, hunger and climate change for gender equality and the empowerment of rural women and girls
Solution:
The International Day of Rural Women is observed on 15th October. This year's theme is "Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls".

               



 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments