Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 26th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 26th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The Global Agriculture Leadership Summit 2018 held in New Delhi. What was the theme of the 2-day summit?
Doubling Farmers' Income by 2022
Deciphering Our Future
Connecting Farmers to Market
Creating Your Future in Agriculture
Activating “Generation Next”
Solution:
The Global Agriculture Leadership Summit 2018 opened in New Delhi. The theme of the 2-day summit is, ‘Connecting Farmers to Market’. The summit was inaugurated by the Secretary Agriculture and Co-operation, Sanjay Agrawal.

Q2. All-rounder Dwayne Bravo announced his retirement from international cricket recently. He played for _______.
Sri Lanka
England
Kenya
Zimbabwe
West Indies
Solution:
All-rounder Dwayne Bravo announced his retirement from international cricket. The 35-year-old, who last represented the West Indies in September 2016, played a grand total of 270 international matches.

Q3. Government Constituted a four-member Group of Ministers (GoM) to look into sexual harassment at workplace. Who will be heading the GoM?
MJ Akbar
Rajnath Singh
Uma Bharti
Sushma Swaraj
Sumitra Mahajan
Solution:
The Union Government constituted a four-member Group of Ministers (GoM) to examine and strengthen the existing legal and institutional frameworks for dealing with matters of sexual harassment of women at the workplace. The Group of Ministers will be headed by Union Home Minister Rajnath Singh.

Q4. The Supreme Court ruled that no Bharat ________ vehicle shall be sold across the country with effect from April 1, 2020.
Stage-IV
Stage-V
Stage-VI
Stage-III
Stage-I
Solution:
The Supreme Court ruled that no Bharat Stage-IV vehicle shall be sold across the country with effect from April 1, 2020. The Bharat Stage VI (BS-VI) emission norm would come into force from April 1, 2020 across the country.

Q5. Which of the following has become the fastest batsman to score 10,000 runs in the history of ODI cricket?
Steve Smith
Joe Root
Rohit Sharma
Virat Kohli
Fakhar Zaman
Solution:
India captain Virat Kohli has become the fastest batsman to score 10,000 runs in the history of ODI cricket, achieving the feat in his 205th innings, against Windies.

Q6. India recently signed Thirty-eight pacts of_____ worth to give impetus to Iron and Steel Industry.
$3bn
$5 bn
$8 bn
$10 bn
$1 bn
Solution:
Thirty-eight pacts worth $5 billion were signed among 20 technology providers, capital goods manufacturers and steel producers, which will give impetus to the manufacturing of capital goods for the iron and steel industry.

Q7. Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app. What is the name of that app?
Khushi
Disha
Pragati
Laxmi
Rashmi
Solution:
Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’. The app is designed to be a one-stop shop providing insurance-related information, anytime, anywhere.

Q8. Which Indian state will organize TECH 2018 in association with UNESCO MGIEP ?
New Delhi
Karnataka
Andhra Pradesh
Goa
Uttarakhand
Solution:
UNESCO MGIEP (Mahatma Gandhi Institute of Education) in association with Government of Andhra Pradesh announces TECH 2018, an international conference which aims to showcase the role of games and digital learning

Q9. A Chinese company has tested the 'world's largest' cargo drone successfully. What is the name of the drone?
Tianyi TY-DB3
Hexiang FH-100
Aisheng D-4
Feihong-98
MQ-9
Solution:
A Chinese company has tested the 'world's largest' cargo drone Feihong-98 (FH-98) which can carry a payload of 1.5 tonnes (1,500kg).

Q10. Which of the following veteran banker has been appointed as the new Managing Director and CEO of Paytm Payments Bank?
Renu Satti
Satish Kumar Gupta
Arundhati Bhattacharya
Shikha Sharma
Rajnish Kumar
Solution:
Paytm Payments Bank has appointed veteran banker Satish Kumar Gupta as its new Managing Director and CEO. The post was lying vacant after Renu Satti stepped down in July 2018.

Q11. The Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2016 was given to______.
Rajkumar Singhajit Singh
Mahasweta Devi
Aruna Roy
Medha Patkar
Ram Vanji Sutar
Solution:
The Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2016 ws given to one of India’s greatest sculptors, Sh. Ram Vanji Sutar.

Q12. The Minister of Human Resource Development, Prakash Javadekar launched the web portal (www.sparc.iitkgp.ac.in.) of the Scheme SPARC recently. What does R stands for in SPARC?
Renewable
Requirement
Regional
Research
Resources
Solution:
The Minister of Human Resource Development, Prakash Javadekar launched the web portal (www.sparc.iitkgp.ac.in.) of the Scheme “Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration (SPARC)” in New Delhi.

Q13. The Union Minister of State (Independent Charge) for Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh inaugurates 10th Nuclear Energy Conclave in New Delhi recently. What was the theme for the conclave?
Nuclear Power- Towards a Clean & Base Load Energy
Nuclear Power- Towards a Clean Energy
Towards Clean Energy and Nuclear Power
Empower - Nuclear, Solar & Renewable Energy
None of the given option is true
Solution:
The Union Minister of State (Independent Charge) for Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh inaugurates 10th Nuclear Energy Conclave in New Delhi on the theme: ‘Nuclear Power- Towards a Clean & Base Load Energy’.

Q14. International Arya Mahasammelan 2018 was recently held at_______.
Karnataka
Telangana
Bihar
Delhi
Tamilnadu
Solution:
The President of India, Ram Nath Kovind, inaugurated the International Arya Mahasammelan – 2018 in Delhi.

Q15. The Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2015 was given to _______.
Kiran Bedi
Shudha Bharadwaj
Chhayanaut
Ram Vanji Sutar
Soni Sori
Solution:
The Tagore Award for Cultural Harmony for the years 2014, 2015 & 2016 is being conferred on the doyen of Manipuri dance Sh. Rajkumar Singhajit Singh (For 2014); Chhayanaut (a cultural organization of Bangladesh, for 2015) and on one of India’s greatest sculptors, Sh. Ram Vanji Sutar (for 2016).

               






You may also like to Read:



Print Friendly and PDF

No comments