Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 27th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 27th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. IDFC Bank proposed to change its name to _______during the meeting of the Board of Directors of IDFC Bank.
First IDFC Bank
IDFC Capital Bank
IDFC First Bank Ltd
Capital IDFC Bank Ltd
IDFC Chit Fund Bank
Solution:
IDFC Bank proposed to change its name to 'IDFC First Bank Ltd' in the wake of its amalgamation with the non-banking financial company Capital First. The decision was taken during the meeting of the Board of Directors of IDFC Bank.

Q2. According to an Asian Development Bank (ADB) report, India had _________ outward migrants in 2017.
17 million
1.7 million
6.5 million
20 million
13 million
Solution:
According to an Asian Development Bank (ADB) report titled 'Asian Economic Integration Report 2018', as many as one-third of international migrants were from Asia in 2017. India had the most outward migrants in 2017 (17 million), followed by China (10 million) and Bangladesh (7.5 million).

Q3. According to a report by Mercom Communications, India is the ______largest solar market in the world.
Fourth
Third
First
Second
Sixth
Solution:
India installed 4.9 GW of solar power, consolidating its position as the second largest solar market in the world, during the first half of the calendar year 2018, according to a report by Mercom Communications India.

Q4. According to global airlines' body International Air Transport Association (IATA), India will become the world's ______largest aviation market around 2024.
First
Fourth
Second
Fifth
Third
Solution:
India will become the world's third largest aviation market around 2024 surpassing the UK, according to global airlines' body International Air Transport Association (IATA). It projected total air passenger numbers to touch 8.2 billion in 2037.

Q5. Reliance Naval and Engineering Limited built an indigenously-designed training vessel for the Indian Coast Guard. What is the name of the vessel?
ICGS Varuna
ICGS Aruna
ICGS Samraat
ICGS Khunkri
ICGS Sindhu
Solution:
ICGS Varuna, an indigenously-designed training vessel built by Reliance Naval and Engineering Limited for the Indian Coast Guard, was launched in Pipavav.

Q6. Indian National Science Academy (INSA) Teachers Award (2018) was recently conferred on ________.
Prof GD Agarwal
Prof Ashis Mukherjee
Arvind Panagariya
G. N. Ramachandran
H C Verma
Solution:
Prof Ashis Mukherjee, a senior faculty member of the prestigious Tezpur University was awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) Teachers Award (2018).

Q7. 2nd International Conference on Primary Health Care (PHC) towards UHC & SDGs’ was recently held at _______.
Astana
Viena
Zeneva
Taskent
Sochi
Solution:
J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare addressed the ‘Second Plenary Session of ‘2nd International Conference on Primary Health Care (PHC) towards UHC & SDGs’, at Astana, Kazakhstan. Mr Nadda spoke on the theme “The Future of Primary Health Care”.

Q8. Which of the following state government has signed four MoUs with Israeli institutions to address issues of farmers and depleting groundwater level in the state?
Kerala
Goa
Maharashtra
Karnataka
Punjab
Solution:
The Punjab government has signed four MoUs with Israeli institutions to address issues of farmers and depleting groundwater level in the state. The MoUs were signed in the presence of Punjab Chief Minister Amarinder Singh.

Q9. India and _______signed several agreements for enhancing inland and coastal waterways connectivity between the two countries for trade and cruise movements.
Singapore
Sri Lanka
Maldives
Bangladesh
Indonesia
Solution:
India and Bangladesh signed several agreements for enhancing inland and coastal waterways connectivity between the two countries for trade and cruise movements. The two countries have signed an agreement to use Chattogram and Mongla Ports in Bangladesh for movement of goods to and from India.

Q10. Ethiopia has appointed ______as its first-ever female President.
Sahle-Work Zewde
Michel Temer Zewde
Dilma Rousseff
Ellen Johnson Sirleaf
Sahle-Abiy Ahmedie
Solution:
Ethiopia appointed diplomat Sahle-Work Zewde as its first-ever female President. Zewde was appointed by the Ethiopian lawmakers through a unanimous vote. She would be replacing Mulatu Teshome Wirtu.

Q11. ‘Krishi Kumbh 2018’ was recently held in______.
Haridwar
Pune
Indore
Varanasi
Lucknow
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated a farmers’ conclave ‘Krishi Kumbh 2018’ in Lucknow, Uttar Pradesh via video conferencing.

Q12. Russia has successfully launched a ______ rocket for the first time since the failure of a similar rocket aborted a manned take-off to the International Space Station (ISS).
Soyuz 11A511
Kosmos-2I
Soyuz-2.1B
Vostok-2
Molniya-M8K
Solution:
Russia has successfully launched a Soyuz-2.1B rocket for the first time since the failure of a similar rocket aborted a manned take-off to the International Space Station (ISS).

Q13. In Wrestling World Championships, ______ won a bronze medal in the women’s freestyle 57kg weight class in Budapest.
Sakshi Malik
Pooja Kumari
Babita Phogat
Vinesh Phogat
Pooja Dhanda
Solution:
In Wrestling World Championships, Pooja Dhanda won a bronze medal in the women’s freestyle 57kg weight class in Budapest, Hungary. Dhanda defeated Grace Bullen of Norway 10-7. This was India’s second medal at the 2018 Championships.

Q14. Which of the following country has won the Commonwealth Association for Public Administration and Management (CAPAM) Award, 2018?
Sri Lanka
England
India
Bangladesh
Australia
Solution:
India has won the Commonwealth Association for Public Administration and Management (CAPAM) Award, 2018. The awards were announced at the Annual General Members Meet held at Georgetown, Guyana.

Q15. North Atlantic Treaty Organization's (NATO) biggest military manoeuvres since the Cold War has begun in _______.
Russia
Norway
Finland
The USA
The UK
Solution:
North Atlantic Treaty Organization's (NATO) biggest military manoeuvres since the Cold War began in Norway. Russia, which shares a border with Norway, was briefed by NATO on the Trident Juncture 2018 drill and invited to monitor it, but Moscow is still angered by the exercise.

               





You may also like to Read:



Print Friendly and PDF

No comments