Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 31st October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 31st October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Confederation of Indian Industry (CII) has partnered with _______ to train small and medium enterprises (SMEs) and entrepreneurs in India.
IBM
Facebook
Google
Microsoft
WhatsApp
Solution:
WhatsApp has partnered with Confederation of Indian Industry (CII) to train small and medium enterprises (SMEs) and entrepreneurs on using the messaging platform to connect with customers and growing their businesses.

Q2. State Bank of India (SBI) and payments solution provider ______ Payment Services India has entered into an agreement to form a joint venture for establishing a card acceptance and digital payment platform.
Google Pay
IBM
Hitachi
Oppo
Lenovo
Solution:
Country's largest lender State Bank of India (SBI) and payments solution provider Hitachi Payment Services India has entered into an agreement to form a joint venture for establishing a card acceptance and digital payment platform.

Q3. The world's largest airport terminal "under one roof" with a capacity to serve 90 million passengers has been opened in ______.
Istanbul
Asthana
Tashkent
Sochi
Beijing
Solution:
The world's largest airport terminal "under one roof" with a capacity to serve 90 million passengers has been officially opened on October 29 in Istanbul, which marks the Republic Day of Turkey.

Q4. Padma Shri Qazi Abdussattar recently passed away in Delhi. He was a _______.
Social activist
Urdu writer
Painter
Indian classical musician
Indian classical dancer
Solution:
Padma Shri Professor Qazi Abdussattar, a noted Urdu writer and former head of Aligarh Muslim University's Urdu department, passed away in Delhi following a protracted illness. He was 85.

Q5. India Mobile Congress is one of the biggest marquee Mobile, Internet, and Technology event. It was recently held in ________.
Hyderabad
Bangalore
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
India Mobile Congress is one of the biggest marquee Mobile, Internet, and Technology event for South-East Asia organized by COAI and DoT. IMC 2018 was held in Aerocity, New Delhi. The congress was held under the theme of NEW DIGITAL HORIZONS.

Q6. America's IBM has acquired software company _______ in a $34 billion cash and debt deal, marking its biggest ever acquisition till date.
Snapchat
Alphabet Inc
Red Hat
Flipkart
Softbank
Solution:
America's IBM has acquired software company Red Hat in a $34 billion cash and debt deal, marking its biggest ever acquisition till date. Founded 25 years ago, Red Hat was valued at about $20.5 billion at the end of trading.

Q7. Prime Minister of Italy,_______ has arrived in New Delhi on a day-long official visit to India.
Gjorge Ivanov
Michel Aoun
Barham Salih
Abdel Fattah el-Sisi
Giuseppe Conte
Solution:
Prime Minister of Italy, Giuseppe Conte arrived in New Delhi on a day-long official visit to India. During the visit, the Italian Prime Minister will hold bilateral talks with Prime Minister Narendra Modi.

Q8. Mr. Nitin Gadkari recently laid the foundation for India’s largest Dry Dock in ______.
Kerala
Mumbai
Chennai
Vizag
Odisha
Solution:
The Union Minister for Shipping, Road Transport & Highways, Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari and Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan laid the foundation for India’s largest Dry Dock at Cochin Shipyard in Kerala.

Q9. Germany’s Chancellor has announced that she will step down from the post in 2021. Who is the Chancellor of Germany?
Corazon Aquino
Vigdís Finnbogadóttir
Gro Harlem
Julie Bishop
Angela Merkel
Solution:
Germany’s Angela Merkel has announced that she will step down as Chancellor in 2021, following recent election setbacks.

Q10. The 5th National Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in Public Health Care Systems in India has held at _____.
Shillong
Haridwar
Kaziranga
Panchkula
Gangtok
Solution:
The 5th National Summit on Good and Replicable Practices and Innovations in Public Health Care Systems in India has begun at Kaziranga in Assam. State Chief Minister Sarbanand Sonowal and Union Health Minister J P Nadda inaugurated the three-day summit.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments