Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 7th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 5th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. ________ has recently been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament (UNCD).
(a) AjitDoval
(b) Shivshankar Menon
(c) Syed Akbaruddin
(d) Nirupama Rao
(e) Pankaj Sharma

S1. Ans.(e)
Sol. Pankaj Sharma has been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament (UNCD) in Geneva, Switzerland. Mr Sharma will replace Amandeep Gill. He is currently the joint secretary (Disarmament and International Security Division) in the Ministry of External Affairs. 

Q2. India's 1st 'Methanol Cooking Fuel Program' has been recently launched in which of the following state? 
(a) Tripura
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Meghalaya
(e) Goa

S2. Ans.(c)
Sol. In a historic day for India, Northeast and Assam Petro-chemicals, a state-owned company launched Asia's first cannisters based and India's first "Methanol Cooking Fuel Program" in Assam.

Q3. The 3rd Youth Olympic Games has begun at ______.
(a) Jakarta
(b) Manila
(c) Rio de Janeiro
(d) Buenos Aires
(e) Tokyo

S3. Ans.(d)
Sol. The 3rd Youth Olympic Games has officially begun at Buenos Aires, Argentina. 16-year-old Manu Bhaker is leading the Indian team in the opening ceremony as the flag-bearer of the Indian contingent for the games. 

Q4. 21 countries in the IORA have adopted the Delhi Declaration on Renewable Energy. What does R  stands for in IORA?
(a) Rim
(b) Renewable
(c) Region
(d) Regional
(e) Reproductive

S4. Ans.(a)
Sol. As many as 21 countries in the Indian Ocean Rim Association, IORA, adopted the Delhi Declaration on Renewable Energy in the Indian Ocean Region.

Q5. Who has been recently appointed as India’s Ambassador to Spain?
(a) Pankaj Sharma
(b) Devyani Khobragade
(c) Sanjay Verma
(d) Sanjay Sharma
(e) Pankaj Verma

S5. Ans.(c)
Sol. Sanjay Verma, a 1990 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, has been appointed as India’s Ambassador to Spain. He is currently the Additional Secretary in the Ministry of External Affairs. He has been appointed as India’s Ambassador to Spain. 

Q6. Reliance Health Insurance, has received final approval from IRDAI for its new health insurance business. Who is the CEO of Reliance Health Insurance?
(a) Akash Ambani
(b) Ravi Viswanath
(c) Mukesh Ambani
(d) Isha Ambani
(e) Vikramkapoor

S6. Ans.(b)
Sol. Reliance Health Insurance, a wholly-owned subsidiary of Reliance Capital, has received final approval from IRDAI for its new health insurance business. Reliance Capital has designated Ravi Viswanath, who has over two decades of global experience in health insurance, as CEO of the new health insurance company.

Q7. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, which of the following company has displaced Google to become the top brand in the world in 2018?
(a) Reliance Jio
(b) Microsoft
(c) Facebook
(d) Amazon
(e) Apple

S7. Ans.(e)
Sol. Apple displaced Google to become the top brand in the world in 2018 while Facebook, mired in data breach controversies, fell to ninth place in the top 100 brands globally. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, Amazon achieved a 56% growth to become the third top brand globally.

Q8. Who has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).
(a) Rana Kapoor
(b) VikramLimaye
(c) Shikha Sharma
(d) R S Sharma
(e) Sandeep Bakhshi

S8. Ans.(b)
Sol. The National Stock Exchange’s (NSE) MD and CEO VikramLimaye has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).

Q9. Former batsman Nick Compton recently announced his retirement from cricket. He belongs to________.
(a) Australia
(b) West Indies
(c) South Africa
(d) England
(e) New Zealand

S9. Ans.(d)
Sol. Former England batsman Nick Compton announced his retirement from cricket. South Africa-born Compton played 16 Tests for England, scoring two hundred. 

Q10. To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s AIM and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation. What does I stands for in AIM?
(a) Interconnected
(b) International
(c) Innovation
(d) Indian
(e) Integration

S10. Ans.(c)
Sol. To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s Atal Innovation Mission (AIM) and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation in the presence of the Prime Minister of India Narendra Modi and the President of Russia Vladimir Putin, in New Delhi. 



No comments