Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 10th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 10th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. President Ram Nath Kovind is on a visit of Tajikistan. What is the capital city of Tajikistan?
Tashkent
Astana
Sofia
Dushanbe
Sochi
Solution:
President Ram Nath Kovind had a meeting with his Tajikistan counterpart Mr. Emomali Rahmon in Dushanbe.

Q2. Which of the following day is observed on 9 October each year?
National Farmers' Day
World Animal Day
The International Day of Older Persons
Indian Air Force Day
World Post Day
Solution:
World Post Day is celebrated each year on 9 October, the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern. The theme selected for the 2018 competition is: "Imagine you are a letter travelling through time. What message do you wish to convey to your readers?"

Q3. ________ became India's first judo medallist at the Olympic level, claiming a silver at the ongoing Youth Games.
Chungneijang Mary Kom
Thangjam Tababi Devi
Jeremy Lalrinnunga
Manu Bhakar
Tushar Mane
Solution:
16 year old Thangjam Tababi Devi became India's first judo medallist at the Olympic level, claiming a silver at the ongoing Youth Games. She was defeated by Venezuela's Maria Giminez in the finals of the women's 44kg category in Buenos Aires, Argentina.

Q4. India International Science Festival (IISF-2018) was recently concluded in __________.
Lucknow
Bangalore
Hyderabad
Chennai
Jaipur
Solution:
The four-day long mega science expo, India International Science Festival (IISF-2018) concluded in Lucknow, Uttar Pradesh. IISF-2018 witnessed a footfall of more than 10 lakh people and more than 22 thousand registrations, the highest in its four-year history.

Q5. National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from ___________ to Rs. 30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019).
Rs. 25,000 crore
Rs. 24,000 crore
Rs. 28,000 crore
Rs. 20,000 crore
Rs. 15,000 crore
Solution:
National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from Rs. 24,000 crore to Rs.30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019) towards refinancing eligible institutions.

Q6. Recently, who has become India's first-ever gold medallist in the history of Youth Olympic Games (YOG)?
Vinesh Phogat
Thangjam Tababi Devi
Manu Bhaker
Jeremy Lalrinnunga
Mehuli Ghosh
Solution:
Weightlifter Jeremy Lalrinnunga has become India's first-ever gold medallist in the history of Youth Olympic Games (YOG).

Q7. Sandeep Chaudhary produced a stunning world record in Asian Para Games at Jakarta. He belongs to which of the following games?
Sprint
Javelin throw
Discus throw
Chess
Steeplechase
Solution:
Javelin thrower Sandeep Chaudhary produced a stunning world record effort as India bagged 11 medals, at the Asian Para Games in Jakarta, Indonesia.

Q8. Total how many Gold Medals were won by India in Asian Para Games in 2018, Jakarta, Indonesia?
3
4
11
7
2
Solution:
India won 11 medals, including three gold, at the Asian Para Games in Jakarta, Indonesia.

Q9. Recently, Google has announced that it will shut down _______ for consumer use over the next 10 months.
Google Plus
Orkut
Gmail
Hangouts
Android
Solution:
Google will shut down Google+ for consumer use over the next 10 months after a bug exposed the personal data of up to 5 lakh users.

Q10. Jeremy Lalrinnunga belongs to which of the following sport?
Sprint
Boxing
Judo
Javelin throw
Weightlifting
Solution:
Weightlifter Jeremy Lalrinnunga has become India's first-ever gold medallist in the history of Youth Olympic Games (YOG). 15-year-old Jeremy had completed a total lift of 251kg this year, and the 274kg he lifted in Buenos Aires became his personal best.

Q11. In its latest report, the International Monetary Fund (IMF) projected India's growth rate for year 2019 at _____.
7.5 %
7.3 %
7.4%
8.1 %
7.9 %
Solution:
As per the IMF's latest report, India is projected to grow at 7.3% in 2018 and 7.4% in 2019. The report predicted India to regain the tag of the world's fastest-growing major economy this year.

Q12. Regional Conclave on India-West Africa Project Partnership was held in which of the following country?
Niger
Sierra Leone
South-Africa
Nigeria
Ghana
Solution:
Minister of State for Commerce & Industry, C. R. Chaudhary led the Indian delegation to the Confederation of Indian Industry (CII)- EXIM Bank, Regional Conclave on India-West Africa Project Partnership being held in Abuja, Nigeria.

Q13. Pakistan has successfully test-fired Ghauri ballistic missile. What is the range of this missile?
2000 Km
1,300 Km
700 Km
2500 Km
500 Km
Solution:
Pakistan has successfully test-fired Ghauri ballistic missile capable of carrying both conventional and nuclear warheads up to a distance of 1,300 kilometres.

Q14. SHCIL is India's largest custodian and depository participant based in Mumbai. What does H stands for in SHCIL?
Holding
Housing
Husbandry
Health
None of the above options is true.
Solution:
Stock Holding Corporation of India Limited is India's largest custodian and depository participant, based in Mumbai, Maharashtra. SHCIL was established in 1986 and was granted a status of a government company as per section 2 of Indian Companies Act, 2013.

Q15. As per the IMF's latest report, India is projected to grow at 7.3% in 2018. What is the name of this report?
Global Economic Prospects
Indian Economic Outlook
Asia At The Forefront
World Development Report
World Economic Outlook
Solution:
As per the IMF's latest World Economic Outlook (WEO) report, India is projected to grow at 7.3% in 2018 and 7.4% in 2019.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments