Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 20th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 20th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Name the 10-year-old boy from Punjab who has won the Wildlife Photographer of the Year award in 10 Years and Under category given by UK's Natural History Museum.
Pradeep singh
Arshdeep Singh
Sudeep Bakshi
Anam Sehgal
Kamaljeet Sekhon
Solution:
Arshdeep Singh, a 10-year-old boy from Punjab, has won the Wildlife Photographer of the Year award in 10 Years and Under category given by UK's Natural History Museum. He won the award for the picture titled 'Pipe Owls', which showed two spotted owlets sitting inside an old waste-pipe in Punjab's Kapurthala. Arshdeep has been taking photographs since he was six.

Q2. To promote Military cooperation, India and Japan are all set to hold the first-ever joint military exercise named ____________ involving the Indian Army and Japan Ground Self Defence Force in Mizoram, India.
Sino-India Joint II
Mitra Shakti
Dharma Guardian-2018
Emerald Mercury
Nomadic Elephant
Solution:
To promote Military cooperation, India and Japan are all set to hold the first-ever joint military exercise 'DHARMA GUARDIAN-2018' involving the Indian Army and Japan Ground Self Defence Force in Mizoram, India.

Q3. Name the Professional Boxer who has signed the largest contract in the history of sport worth at least $365 million with streaming service DAZN.
Floyd Mayweather
George Foreman
Manny Pacquiao
Canelo Alvarez
Oscar De La Hoya
Solution:
Professional Boxer Canelo Alvarez has signed the largest contract in the history of sports, agreeing a five-year, 11-fight deal worth at least $365 million with streaming service DAZN.

Q4. In which of the following city, Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi has recently unfurled India’s highest tricolour on the terrace?
New Delhi
Mumbai
Pune
Thane
Alwar
Solution:
Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi unfurled India’s highest tricolour on the terrace of the majestic Haj House in Mumbai. The national flag measured 20x30 feet and stood 350 feet above the ground level.

Q5. The image titled as _____________, captured by Dutch photographer Marsel van Oosten has been awarded with the Wildlife Photographer of the Year 2018.
The Ghost Store
The Wizard
The Own Pipe
The Golden Couple
None of the given options is true
Solution:
The powerful image of a pair of golden snub-nosed monkeys seated in contemplation amid iridescent foliage has been awarded one of the most prestigious prizes in photography, the Wildlife Photographer of the Year 2018. The image, called "The Golden Couple," was captured by Dutch photographer Marsel van Oosten in the Qinling Mountains of southwestern China – the endangered monkeys’ only habitat.

Q6. The book titled “Brief Answers to the Big Questions” was launched recently. This book is the final work of _______________.
Stephen Hawking
Charles Darwin
Nicolaus Copernicus
Louis Pasteur
James Watson
Solution:
Stephen Hawking’s final work “Brief Answers to the Big Questions” was launched. It has been completed by the theoretical physicist’s family and academic colleagues, with material drawn from his vast personal archive.

Q7. As per the recent announcement by the Election commission of Bhutan, name the leader who will form new government in Bhutan.
Druk Phuensum Tshogpa
Druk Nyamrup Tshogpa
Namgyel Wangchuck
Tshering Tobgay
None of the given options is true
Solution:
The Druk Nyamrup Tshogpa (DNT) will form new government in Bhutan. The party has won 30 seats in 47 member National Assembly, the lower house of the parliament. The Druk Phuensum Tshogpa (DPT) has got remaining 17 seats. The Election Commission of Bhutan has formally announced the results of the parliamentary elections.

Q8. The first product to get a GI tag in India was _______________ in 2004.
Alphanso mango
Shahi Lichi of Bihar
Assam mango
Darjeeling tea
Maharastrian Guava
Solution:
The first product to get a GI tag in India was the Darjeeling tea in 2004. There are a total of 325 products from India that carry this indication.

Q9. Northern Irish author Anna Burns has won the 2018 Man Booker Prize for her novel ___________.
The Awkward Silence
Milkman
The Freeman
Old Melody
The Parody
Solution:
Northern Irish author Anna Burns has won the 2018 Man Booker Prize for her novel 'Milkman', which is her third full-length novel.

Q10. What is the currency of Japan?
Japanese renminbi
Japanese dirham
Japanese yen
Japanese yuan
None of the given options is true
Solution:
Japan Capital: Tokyo, Currency: Japanese yen, Prime Minister: Shinzo Abe.

               




You may also like to Read:
                        

Print Friendly and PDF

No comments