Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 25th October 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 25th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The first trilateral meeting among India, Afghanistan and Iran of the Coordination Council of the Chabahar Agreement took place in______.
Mashhad
Kabul
Tehran
New Delhi
Mumbai
Solution:
The first trilateral meeting among India, Afghanistan and Iran of the Coordination Council of the Chabahar Agreement took place in Tehran, Iran. The Indian delegation was led by Secretary (Economic Relations) TS Tirumurti.

Q2. The United Nations Day is celebrated on _____.
20th October
24th October
26th October
2nd November
26th December
Solution:
The United Nations Day is celebrated on 24th of October every year. The Day marks the anniversary of the entry into force in 1945 of the UN Charter.

Q3. World Development Information Day is celebrated on________.
24th September
26th November
25th October
24th October
20th October
Solution:
The General Assembly decided that the date for the Day should coincide with United Nations Day, 24 October, which was also the date of the adoption, in 1970, of the International Development Strategy for the Second United Nations Development Decade.

Q4. Amjad Ali Khan reverberated in the iconic Assembly hall on United Nations Day Concert recently. What instrument does he play?
Sitar
Sarod
Tabla
Violin
Shehnai
Solution:
The 2018 United Nations Day Concert was held in the General Assembly Hall at United Nations Headquarters in New York. Soulful music from the strings of the sarod maestro Amjad Ali Khan reverberated in the iconic Assembly hall.

Q5. Who has been recently awarded with Seoul Peace Prize for 2018 for his contribution to international cooperation and fostering global economic growth?
Narendra Modi
Shinzo Abe
Amartya Sen
Raghuram Rajan
Urjit Patel
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has been conferred with the Seoul Peace Prize for 2018 for his contribution to international cooperation and fostering global economic growth. The award committee recognized his contribution to the growth of Indian and global economies, crediting ‘Modinomics’ for reducing the social and economic disparity between the rich and the poor.

Q6. UNICEF Ambassador for South Asia, _________ gave away prizes to the winners of South Asia Regional WASH innovation in Thimphu.
Sania Mirza
Aamir Khan
Amitabh Bachchan
Virat Kohli
Sachin Tendulkar
Solution:
India's legend cricketer and UNICEF Ambassador for South Asia, Sachin Tendulkar gave away prizes to the winners of South Asia Regional WASH innovation in Thimphu, the capital of Bhutan.

Q7. Which of the following Payments Bank has recently been allowed to open new accounts by RBI after it submitted a compliance report?
Paytm Payments Bank
Fino Payments Bank
Aditya Birla- IDEA Payments Bank
India post Payments Bank
None of the above option is true
Solution:
Fino Payments Bank, one of India's first payments banks, has been allowed to open new accounts by RBI after it submitted a compliance report. It had been barred by the central bank from adding new customers since the end of May.

Q8. Who among the following has recently been appointed as Director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
M Nageshwar Rao
Alok Verma
Rakesh Asthana
Sanjeev Chaturvedi
M Vijay Rao
Solution:
The committee also issued an order appointing M Nageshwar Rao as Director of the Central Bureau of Investigation (CBI). Rao is presently working as Joint Director at the CBI. Rao will take over the duties and functions of CBI Director with immediate effect.

Q9. Israel Aerospace Industries (IAI) has recently won an ________ contract to supply LRSAM air and missile defence systems to seven ships in the Indian navy.
$500 million
$666 million
$888 million
$777 million
$1 billion
Solution:
State-owned Israel Aerospace Industries (IAI) has won an additional $777 million contract to supply LRSAM air and missile defence systems to seven ships in the Indian navy. The contract is with the Bharat Electronics Ltd (BEL), which is the main contractor in the project.

Q10. Prime Minister Narendra Modi interacted with IT and electronic manufacturing professionals and key industry leaders and launched ______portal and app to help them in service to society.
Main Nahi Hum
Hum Nahi Aap
Pahale Aap
Mitroo
Swacch Society
Solution:
Prime Minister Narendra Modi interacted with IT and electronic manufacturing professionals and key industry leaders from across the country in New Delhi. The Prime Minister launched the “Main Nahi Hum” Portal and app on the occasion.

               






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments