English Language Quiz For IBPS PO Mains: 17th October

Dear Aspirants,

english-language-quiz-for-ibps-po

English Language Quiz For IBPS PO

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam has been conducted recently. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO Mains and Indian Bank PO Mains exam.



Direction (1-5): Which of the following phrases (I), (II), or (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer. 

Q1. In the current knowledge-driven economy, the higher education system playing a major role in social development and national economic competitiveness.
(I)plays a major role
(II)has played a major role
(III)may play a major role
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
All the above expressions can be used to replace the existing phrase to make the sentence grammatically correct and logically meaningful. It is to be noted that the expression “playing a major role” misses a helping verb to complement the sentence grammatically. If we consider the grammatical aspect of the sentence, all the three expressions given as alternatives follow the correct grammar syntax that make the sentence contextually meaningful as well. Hence option (d) is the correct choice.

Q2. India is in transition towards a knowledge-based economy and its competitive edge determined from the abilities of its people to create, share and use knowledge more effectively.
(I)will be determined by the abilities
(II)can be determined by the abilities
(III)have to be determined from the abilities
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Read the sentence carefully, it can be well verified that the given sentence is grammatically incorrect as there is an error in the highlighted part of the sentence which needs to be replaced by a correct and meaningful expression. Among the three options, the first and the second expressions provide a contextual meaning to the sentence. They both make sure that the sentence follows the correct grammar structure and the intended meaning of the sentence remains intact. However, the third expression is not befitting to the sentence as the plural verb “have” cannot be used for the singular subject [India] in this case. Hence option (b) is the correct choice.

Q3. Man is the highest point of evolutionary ascent with the infinite probability and certitude of rising higher still.
(I)Man has been at highest point of evolutionary
(II)The evolution of man at the highest point of
(III)Man could be higher in evolution
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
The expression “Man is the highest point of evolutionary” is the correct expression and it also adds a meaningful sense to the sentence. It is to be noted that the word “evolutionary” which means “relating to the gradual development of something” is used as an adjective for the noun ‘ascent”. The expressions given as options do not fit into the sentence as they are both grammatically incorrect and contextually meaningless. Hence option (e) is the correct choice

Q4. The unprecedented political crisis that gripped South Africa, and of a kind that few countries in the world have countenanced, appear to be ended after the swearing-in of Cyril Ramaphosa as the country’s president.
(I)appears to have ended with the swearing-in
(II)appeared to ending after the swearing-in
(III)appear to be ending with the swearing-in
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
The correct phrase to make the sentence grammatically correct is “appears to have ended with the swearing-in”. It is to be noted that the subject is in singular form [The unprecedented political crisis], so the verb that follows the subject should also be in the similar form. Among the three options, only the first expression provides the correct structure that fits perfectly into the sentence. The other two cannot be used as they are not fitting to the correct grammar syntax. Hence option (a) is the correct choice.

Q5. The success of the cadets from the Boys Sports Company of the Army Sports Institute, Pune, at the recent ‘Khelo India’ school games has indeed a welcome.
(I)will be indeed a welcome
(II)is indeed welcome
(III)should be welcomed
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
The use of the article “a” in the highlighted portion makes the sentence incomplete as the expression suggests no proper meaning. Among the given options, both the expressions (II) and (III) can be used to replace the existing phrase to make the sentence grammatically viable. Hence option (c) is the correct choice.

Directions (6-10): In the following questions, an incomplete sentence is given which can be completed by substituting the expressions provided below each sentence. Choose the most appropriate alternative(s) among the five options which complete(s) the sentence in accordance to the correct grammatical structure and make(s) the sentence contextually meaningful. If none of the expressions fit into the sentence, choose option (e) i.e., “None of the above” as your answer. 

Q6. International Women’s Day, as the name implies,________________________________________ 
(I)is dedicated to celebrating womanhood. 
(II)is devoted to women’s social, political, cultural, economic achievements. 
(III)is celebrated to mark the significant contributions made by the women to society. (IV)emphasizes the importance of gender equality.
Only (I)
Only (III)
Both (II) and (IV)
All (I), (II), (III) and (IV)
None of the above
Solution:
All the given options provide the sentence a meaningful context. All these expressions complete the sentence coherently and follow the required grammatical structure. Hence option (d) is the correct choice.

Q7. The age of online journalism needs digital evolution ____________________________________________ 
(I)embracing multi-media and latest technologies. 
(II)to welcoming it as happy evolution to a better world. 
(III)of burying the mind to reality that will never help. 
(IV)since the Industrial Revolution, the computer and Internet revolution.
Only (I)
Both (I) and (III)
Only (II), (III) and (IV)
Only (I), (II) and (IV)
None of the above
Solution:
Only the first expression gives a meaningful sense to the sentence. Other options are either grammatically unsuitable or contextually meaningless. Hence option (a) is the correct choice.

Q8. Delirium, or an acute state of confusion, occurs commonly in the elderly, usually due to________________________________________________ 
(I)underlying physical illnesses or disorders, and is linked to caregiver distress and hospitalisation. 
(II)careful assessment which includes information from caregivers and family members. (III)perceptual abnormalities such as visual or auditory hallucinations. 
(IV)much more reassurance, particularly where the cause is a minor infection.
Only (II)
Both (I) and (III)
Only (I), (II) and (IV)
Both (II) and (III)
None of the above
Solution:
Both the first and the third expressions give a meaningful completion to the sentence. Other two options are contextually meaningless. Hence option (b) is the correct choice.

Q9. Privatisation also means selling off public assets at cut-rate price, and usually ________________________________________________ 
(I)operating its own public enterprises is cheaper and more effective in the long run. 
(II)further gifting buyers with tax breaks, incentive packages and profit guarantees. 
(III)is the purest expression of modern con artistry. 
(IV)is incomparably more efficient and humane than the American private system.
Only (II)
Both (I) and (IV)
Only (I), (II) and (III)
Only (II), (III) and (IV)
None of the above
Solution:
Only the second expression completes the sentence meaningfully and coherently. Other options are contextually incorrect. Hence option (a) is the correct choice.

Q10. Worldwide naturally occurring dietary sources of Vitamin D are limited and __________________________________________ 
(I)the role of other nutrients, especially calcium, in determining requirements and biological functioning of Vitamin D. 
(II)the effects of Vitamin D deficiency, in various cells and tissues. 
(III)but a significant proportion of the population is still Vitamin D deficient. 
(IV)most individuals obtain their Vitamin D from cutaneous sun exposure.
Only (III)
Only (IV)
Only (I), (II) and (IV)
Both (I) and (III)
None of the above
Solution:
Only the fourth expression gives the exact meaning to the sentence. Other options are not befitting to the meaning of the sentence. Hence option (b) is the correct choice.

Direction (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is broken down into parts and then the parts are given in some random order. One of the parts is illogical or inconsistent or grammatically incorrect. Arrange the parts after the elimination of the odd one out part to make a meaningful sentence. If the sequence is the one which is not given then choose option (e) as your choice else the option with the correct sequence is the correct choice for the given question. 

Q11. (A) Is complex as it tries /(B)The regulatory framework for the media / (C) To balance free speech and accountability / (D) Without taking away the ability to question those in power / (E) To take precedence over the enabling environment.
BDAE
DBAC
BACD
DBAE
None of these
Solution:
Option (c) is the correct choice for the given question as the correct sequence is BACD. Statement (E) is incorrect and inconsistent if we are considering the theme of the statements. BACD is correct and is meaningful.

Q12.(A) The refusal of the Central government/(B)To appreciate the legal point /(C)What defies comprehension is /(D) That no person can be jailed for an act that is not a crime / (E) Is unfair and unreasonable.
ADEB
CBDE
ADBE
CABD
None of these
Solution:
Option (d) CABD is a correct choice as it makes a meaningful sentence. 'Comprehension' means understanding so; the statement is discussing that the refusal of the central government to appreciate the legal point is difficult to understand. CABD forms a coherent meaningful sentence.

Q13. (A) A country will not be able to/(B) Addresses healthcare and education /(C)Benefit all segments of society, /(D)Without jobs that/(E)Support sustainable growth
ACDB
DCAE
DECB
ABDE
None of these
Solution:
Option (b) is the correct choice for the given question. The use of statement (E) makes it necessary to use a statement which implies that we require a system which considers every aspect of the society.

Q14. (A)The initial and dominant feature of globalization / (B) Was American manufacturing offshoring its/ (C) Production to China, / (D) Leading to trade deficits / (E) Unhidden mandate
ADBE
ABCD
DBEC
ECAD
None of these
Solution:
Option (b) is the correct choice for the given question. Part (E) is incorrect as 'mandate' means an official order or commission to do something while the sentence as the whole is discussing the feature of globalization which led to the trade deficit.

Q15. (A) Been able to stand up/ (B)People who are /(C) An expiration date /(D) Marginalization will ensure it has /(E) At the receiving end of
EBDA
CEDA
BECA
BEDC
None of these
Solution:
Option (d) is the correct choice for the question. BEDC is the correct sequence. Part (A) is not in harmony with the theme of the sentence. Marginalization means treatment of a person, group, or concept as insignificant or peripheral.

               





You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments