English Language Quiz For Indian Bank PO Mains: 18th October


English Language Quiz For Indian Bank PO

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam haven been conducted recently. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Indian Bank PO Mains and IBPS PO Mains exam.




Directions (1-5): In each of the following questions given below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternate among the four given options. If no correction is required against the given bold words, mark (e) .i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. Indian agriculture is currently in a precarious state with extended glut and farmer unrest among the country. 
(4-8)
Both (1-5) & (2-6)
(1-5)
(2-7)
None of the above
Solution:
'Among' should be replaced by 'across'.

Q2. Farm income has gone down despite high food grain and horticulture produce in the last two years.
(1-5)
(4-8)
both (1-5) & (2-6)
both (2-7) & (3-6)
None of the above
Solution:
Noun should be used after horticulture and so 'produce' must be replaced by 'production'

Q3. It has come up with alternative schemes of procurement and compensation mechanism for crops, which are distortionery and unsustainable in the long run, besides being a fiskal burden.
(2-6) and (1-5)
(4-8)
(2-6) and (4-8)
both (3-7) & (4-8)
None of the above
Solution:
The correct spellings are 'Distortionary' and 'Fiscal'

Q4. Equipped with sensors, drones fly over a field can collect plant height measurements by gathering range information from the plant canopy and the ground below.
both (2-6) & (4-8)
(1-5)
(3-6)
both (2-7) & (3-6)
None of the above
Solution:
'fly' must be replaced by 'flying' as the latter part of sentence uses the word 'gathering'. So as per parallelism 'flying' will be correct.

Q5. Use of drones will shorten the timelines for payouts and increase accuracy for crop insurance claims.
(2-5)
(2-6)
both (2-7) & (3-6)
(4-6)
None of the above
Solution:
There is no error in the sentence.

Directions (6-10): Choose the grammatically incorrect sentence from the following. 

Q6.
The very confused state of dissent and dissenting imaginations today demands that we re-conceptualise dissent into a tentative manifesto.
I remember what the scientist C.V. Seshadri once told me.
Radicalism lives in the world of hyperboles but dissent unravel itself through ordinary language.
Yet it is out of this everydayness of language that it invents the dreams of alternatives.
All Correct
Solution:
The sentence in option c is incorrect. Dissent is considered as a singular noun here and hence  'unravels' will be used in place of 'unravel'

Q7.
He is a custodian of abandoned memories and an advocate of defeated ideas which are still life-giving.
A dissenter thus protects or argues for ideas which belong to the margins, the minority, to what might be condemned as heretic or merely eccentric.
A dissenter has to survive not just the ideologist but the very definition of expertise.
An expert always operated within enclosures but is rarely exclusive within it.
All Correct
Solution:
The sentence in statement d is incorrect. The sentence uses 'always', which means it is a routine and for routine we use present tense. So, 'operates' will be correct and not 'operated'.

Q8.
When a lay person challenges expertise using ordinary language, his becomes a lesser order of knowledge.
Dissent within a plural frame has to renew the very definitions of mainstream knowledge.
He has to challenge hegemonic ideas without demanding such exclusivity for his own ideas or knowledge system.
He operates on the cusp of the republic of tentativeness as a trickster, a shaman, bringing a different life force to ideas.
All Correct
Solution:
All are correct.

Q9.
The Indian national movement was an attempt to rescue the British from their modernity.
The dissenter rather than being factional or divisive were concerned with the health of the whole.
Gandhi added to an usually political and intellectualist idea of dissent, an experimental and ethical mentality.
Dissent as an idea and an activity has to be placed within both a theory of democracy and a theory of knowledge.
All Correct
Solution:
The error is in statement b. The dissenter rather than being factional or divisive were concerned with the health of the whole. In this statement, subject is 'The dissenter' and verb will come as per the subject. So 'was' will be used here and not 'were'.

Q10.
He argued that science must invent alternative imaginations to sustain its dynamisms.
I remember the political scientist, Rajni Kothari, once discussing a change in regimes.
At the level of power, we remain outsiders and outliers to the hegemony of any idea.
Dissent in that sense is critical at time when one’s citizenship in a world of knowledge is always in question.
All Correct
Solution:
All sentences are correct.

Directions (11-15): In the following passage against each number four words are put in bold which may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the most appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the sentence appropriately and thus fail to give a contextual meaning to the paragraph. If no such error is there mark (e) i.e. “all are correct” as your answer choice. 

The magnificent Asiatic lion is under threat. (11)Twenty-three lions have died in as many days in the eastern part of Gujarat’s Gir sanctuary. While mass humanities in wildlife are always a cause for concern, this case is even more (12) worrisome as the big cat population in Gujarat is the last of the Asiatic lions in the wild. In 2013, the Supreme Court had issued an order that lions from Gujarat be dislocated to the Kuno sanctuary in Madhya Pradesh as a check against the threat of epidemic. (13) But even wild animals are abject to State politics. Gujarat has been unwilling to part with its lions, calling them “its pride” in an affidavit. (14) Following the series of deaths, preliminary reports said that the cats have been killed by disease, most likely to be infectious. Some others have died due to poisoning and infighting. On October 3, the Supreme Court, (15) noting that the death of so many lions was a serious matter, asked the Central government to look into it. In its 2013 order, the Supreme Court had said: “Asiatic lion, it has been noticed, has been restricted to only one single habitat, i.e. the Gir National Forest and its surrounding areas and an outburst of possible epidemic or natural calamity might wipe off the entire species.

 Q11.
died
eastern
humanities
concern
All are correct
Solution:
'Humanities' is incorrectly used here. The more correct word should be 'mortalities'

Q12.
worrisome
last
issued
dislocated
All are correct
Solution:
'Dislocated' is wrongly used here. It must be 'relocated' as per the context of the sentence. 'Relocate' means to move to a new place and establish one's home or business there.

Q13.
abject
politics
unwilling
with
All are correct
Solution:
'Abject' is wrong here. Here 'subject should be used which means a person or thing that is being discussed, described, or dealt with.

Q14.
preliminary
by
infectious
infighting
All are correct
Solution:
All are correct

Q15.
noting
serious
restricted
outburst
All are correct
Solution:
'Outburst' is incorrect as per the context of the passage. The correct should be "outbreak" which means a sudden occurrence of something unwelcome, such as war or disease.

               


You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments