IBPS RRB PO Mains Pattern Based Questions | English Language Quiz for RRB Clerk Mains

Dear Aspirants,


IBPS RRB PO Mains have concluded recently and IBPS RRB Clerk Mains is scheduled to be held in the coming days. Practice is the only key to help you ace in these exams. To ace your preparations, here is a quiz based on the pattern of Questions asked in IBPS PO Mains. Practice with these Questions to get an idea about the pattern and practice well. In this Quiz we have covered topics like Vocab based Errors, Double Fillers and Sentence Rearrangement.




Directions (1-5): In each of the following questions given below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternate among the four given options. If no correction is required against the given bold words, mark (e) .i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. As part of the Cultural Cognition Project, which aims to study how individuals with preconceived group identities perceive their risk in society, law professor and psychologist Dan Kahan found that people generally engage in “identity protective cognition”.
(4) – (8)
(2) – (6)
(1) – (5), (2) – (6) and (4) – (8)
(2)- (6) and (4) – (8)
None of the above
Solution:
All the highlighted words of the given sentence are grammatically correct and contextually meaningful. Thus, they do not require any replacements or corrections. Hence, option (e) is the most viable answer choice.

Q2. Given the cloud political judgements enjoy over scientific rationality, it becomes all the more important to be cautious and methodical in the reasoning we employ to support a specific political argument.
Both (1) - (5) and (4) – (8)
(2) – (6)
(1) – (5)
(3)-(7)
None of the above
Solution:
(1)-(5) is the correct choice here. Clout means influence or power, especially in politics or business. Hence, Clout political judgements makes the sentence contextually correct and meaningful. All other options are correct and require no replacement.

Q3. The victory was no surprise but it took a nerve-racking final against Bangladesh in Dubai for Rohit Sharma’s men to win the Asia Cup and attained their pre-tournament billing.
(4) – (8)
(3) – (7)
(1) – (5), (2) – (6)
(2) - (6) and (4) – (8)
None of the above
Solution:
(3)-(7) ‘fulfil’ will replace ‘attained’ in this statement as the sentence is in present tense. Also, fulfil makes the sentence makes the sentence contextually correct.

Q4. The cricketing baby-steps first practised in the refugee camps near Peshawar in Pakistan were seen both as a distraction from the strife back home, and equally as a shot at forging a new life.

Both (1) - (5) and (4) – (8)
(2) – (6)
(1) – (5)
(3)-(7)
None of the above
Solution:
All the highlighted words of the given sentence are grammatically correct and contextually meaningful. Thus, they do not require any replacements or corrections. Hence, option (e) is the most viable answer choice.

Q5. Emerging cricketing nations can draw aspiration from Afghanistan; its momentum must be nurtured by adequate support from powerful cricket boards. India has already provided a training base in Noida; others should follow suit.
Both (1) - (5) and (4) – (8)
(4) – (8)
(1) – (5)
(3)-(7)
None of the above
Solution:
(1)-(5) aspiration should be replaced by inspiration. Inspiration means the process of being mentally stimulated to do or feel something, especially to do something creative. Hence, we draw inspiration or get inspired by something.

Directions (6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below in each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the provided blanks respectively to make the sentence grammatically and coherently correct. Find the most appropriate set of words that fit into the blanks contextually. 

Q6. ______________ of capitalism across the border ______________ the entire economy of the once struggling country.
diffusion, changed
distribution, viewed
achievement, gained
recognition, held
accumulation, developed
Solution:
The most appropriate set of words that perfectly fits in the blanks of the sentence is ‘diffusion, changed’. ‘Diffusion’ is a noun which means the spreading of something more widely, while; ‘changed’ means make or become different. As, only these two words provide absolute meaning to the given sentence, option (a) becomes the most suitable answer choice. Recognition means the action or process of recognizing or being recognized, in particular. Accumulation means the acquisition or gradual gathering of something.

Q7. She was a healthy, vigorous woman, and, by______________ of great pains, succeeded in ______________ her beauty late into life.
dint, retaining
ability, transforming
ineptitude, protecting
suffer, viewing
effort, revamping
Solution:
The most appropriate set of words that perfectly fits in the context of the sentence is ‘dint, retaining’. ‘Dint’ is a noun which means ‘force of attack; impact’. ‘Retaining’ is a verb which means to continue to have (something); keep possession of. As, only these two words provide absolute meaning to the given sentence, option (a) becomes the most suitable answer choice. Ineptitude means lack of skill or ability. Revamping means to give new and improved form, structure, or appearance to.

Q8. The______________ surfaced after Congress decided to explore ways to overhaul the______________ federal tax system.
programs, efficient
plans, livid
propositions, simplified
proposals, cumbersome
applications, convenient
Solution:
The most appropriate set of words that perfectly fits in the context of the sentence is ‘proposals, cumbersome’. ‘Proposals’ is a noun which means ‘a plan or suggestion, especially a formal or written one, put forward for consideration by others’. ‘Cumbersome’ is an adjective which means ‘slow or complicated and therefore inefficient’.As, only these two words provide absolute meaning to the given sentence, option (d) becomes the most suitable answer choice.

Q9. Despite a huge ______________ of Jews from Russia, the congestion within the pale is the cause of terrible ______________ and misery.
exile, affluence
emigration, destitution
movement, luxuriance
settlement, poverty
occupancy, execution
Solution:
The most appropriate set of words that perfectly fits in the context of the sentence is ‘emigration, destitution’. ‘Emigration’ is a noun which means the act of leaving one's own country to settle permanently in another; moving abroad. ‘destitution’ is a noun which means poverty so extreme that one lacks the means to provide for oneself. As, only these two words provide absolute meaning to the given sentence, option (b) becomes the most suitable answer choice. Exile means the state of being barred from one's native country, typically for political or punitive reasons. Affluence means the state of having a great deal of money; wealth. Execution means the carrying out of a plan, order, or course of action.

Q10. The head of the country ______________ parliament so he could establish a/ an______________ and rule without restriction.
destroyed, competition
transferred, tyranny
developed, dictatorship
studied, democracy
abolished, autocracy
Solution:
The most appropriate set of words that perfectly fits in the context of the sentence is ‘abolished, autocracy’. ‘Abolished’ is a verb which means formally put an end to (a system, practice, or institution).‘autocracy’ is a noun which means a system of government by one personwith absolute power. As, only these two words provide absolute meaning to the given sentence, option (e) becomes the most suitable answer choice. Tyranny means cruel and oppressive government or rule. Dictatorship means a country governed by a dictator.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q11. (A) role or industry they’re in. A 2016 survey of 200,000 professionals employed across 30 Indian 
(B) Stress is a challenge faced by many professionals, no matter what age, 
(C) and workload and have to make time for meaningful personal and professional relationships. 
(D) firms by Optum, a healthcare firm, found that 46% reported suffering extreme stress as a consequence of their 
(E) work. We live in a very competitive world, where professionals face a lot of pressure in the form of deadlines, targets,
ABCDE
BADEC
CDBAE
EBDCA
BACDE
Solution:
The correct sequence is BADEC

Q12. (A) noticed an anomaly in the bar area. It was nothing jarring; but something Indians notice 
(B) in a fraction of a second when their eyes sweep across a room. 
(C) It was too abstract, and also improper, 
(D) One evening in a new club in Gurugram, as members began to trickle in, some of them 
(E) for the members to discuss with their friends.
DAEBC
DACBE
ABDCE
ECBDA
DABCE
Solution:
The correct sequence is DABCE

Q13. (A) with Google searches reportedly at an all-time high. The Croatian Tourism Board also announced a 250% increase in 
(B) visits to its websites from across the world.A shorter version of its promotional video from last year, titled Croatia — Full of Life, 
(C) was unveiled prior to the FIFA finals to capitalise on the attention this small 
(D) Croatia may not have taken the FIFA World Cup home, but has managed to draw plenty of attention, 
(E) eastern-European nation has been getting in the past few weeks.
DAECB
DABCE
BDACE
DBCAE
ECDBA
Solution:
The correct sequence is DABCE

Q14. (A) When looking for hotels or a homestay, the first thought that probably crosses your mind these days is, 
(B) one of the first things people do while travelling, it is no surprise that wi-fi and a large social media presence feature in 
(C) complete with location tags, what’s the point of travelling? With social media updates becoming 
(D) “How many reviews does this place have?” And if you don’t post that picture of you chilling by the pool on your mid-week getaway, 
(E) the top five requirements of Indian vacationers according to a recent survey.
BDCAE
DCBAE
ADCBE
CDBAE
ADBCE
Solution:
The correct sequence is ADCBE

Q15. (A) Anne-style home, writer Ernest Hemingway was born. 
(B) rumbling in from Chicago. The main street is lined with posters of a familiar 
(C) face tacked on lampposts — a black-and-white portrait of a young, 
(D) handsome man with piercing eyes. In this leafy suburb, in an elegant Queen 
(E) It’s a sultry summer day when I disembark at Oak Park from the Green Line train
EBACD
DCABE
ECBDA
EBCDA
DABCE
Solution:
The correct sequence is EBCDA

               


Following are the Hindu Reviews by Bankersadda of Past 5 months, do study with these PDFs to cover all important events which can be asked in the GA section of IBPS RRB Clerk Mains 2018 Exam:

April | May | June | July | August 


                                
       

                      

    Print Friendly and PDF

    No comments