English Language Quiz For Indian Bank PO Mains: 23rd October

Dear Aspirants,

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam haven been conducted recently. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO Mains and Indian Bank PO Mains exam.



Directions (1-5) Which of the following phrases given against each sentence can replace the phrase given in bold in the sentence to make it grammatically and contextually correct? If none of the phrases can replace the phrase given in bold in the sentence , select 'None' as your answer. 

Q1. Mr. Modi called for a review of payment terms, demanding the partial use of the rupee instead of the U.S. dollar to pay for oil, in order to ease the burden on oil-importing countries in the wake of the strengthening of the dollar.
(I) as a consequence of
(II) on account of
(III) as an interest of
Only (I)
Both (I) and (II)
Only (II)
Both (II) and (III)
None
Solution:
Both I and II can replace the phrase in the sentence. 'In the wake of ' means following (someone or something), especially as a consequence.

Q2. With well over 80% of its oil demand being met through imports, India clearly has a lot at stake as oil prices have risen by as much as 70% in rupee terms in the last one year.
(I) at risk
(II) at preference
(III) in reason
 Only (I)
 Both (I) and (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
None
Solution:
Only (I) can replace the phrase in the sentence. 'At stake' means at risk .

Q3. The growth in the sales of petrol and diesel has already been affected adversely as their prices have shot through the roof.
(I) Shot through the gun
(II) increased greatly
(III) gained inconsequential heights
Only (I)
Both (I) and (III)
Only (II)
Both (II) and (III)
None
Solution:
Only the phrase given in II "increased greatly “can replace the phrase in bold correctly.

Q4. What is required is a steep cut in Central and State taxes for the benefit to carry through to the consumers, which, of course, is unlikely given the government’s fiscal needs.
(I) perpendicular cut
(II) gradual decrease
(III) might fall
Only (I)
Only (III)
Only (II)
Both (II) and (III)
None
Solution:
None of the phrases replaces the phrase in bold.

Q5. Since it will take a length of time to wean the economy off oil imports, policymakers should also be willing to think beyond just the next election if India’s over-reliance on oil is to come to an end for good.
(I) to accustom the economy in
(II) to degrade the economy in
(III) to enhance the economy with
Only (III)
Both (I) and (II)
Only (II)
 None
 Only (I)
Solution:
None can replace the phrase in bold. 'Wean something off something' means accustom (someone) to managing without something which they have become dependent on.

Directions (6-10): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word/phrase given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 

Q6. But 

(I) Saudi Arabia has so far rejected the reports of the Journalist’s  killing.
(II) On the same day that he entered the consulate, a 15-member team from Saudi Arabia had arrived in Turkey and was inside the consulate building. 
(III) The journalist, known for his columns in the Washington Post critical of Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, has not been seen since he entered the Saudi consulate in Istanbul on October 2.
(IV) If he did leave the consulate, as Saudi officials claim, the burden of proof is on them to prove that he actually did so.
I-II
II-III
I-III
III-I
III-IV
Solution:
The journalist, known for his columns in the Washington Post critical of Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, has not been seen since he entered the Saudi consulate in Istanbul on October 2.Saudi Arabia has so far rejected the reports of the Journalist’s killing.

Q7. While 
(I) New Delhi’s neighbourhood policy continues to be in the doldrums and there is a clear absence of vision on how to balance, engage and work with the many great powers in the regional and the broader international scene.
(II) The government’s spin managers valiantly claim that the surgical strikes of 2016 gave a befitting response to Pakistan, and the stand-off at Doklam conveyed to China that India is no pushover
(III) India’s national security environment has steadily deteriorated since 2014.
(IV) The reality is that surgical strikes hardly made any significant gains, and the Chinese forces (by all accounts including a report of the Parliamentary Standing Committee on External Affairs) are back in the Doklam plateau with more force.
II-IV
I-II
II-III
I-IV
III-IV
Solution:
While the government’s spin managers valiantly claim that the surgical strikes of 2016 gave a befitting response to Pakistan, and the stand-off at Doklam conveyed to China that India is no pushover, the reality is that surgical strikes hardly made any significant gains, and the Chinese forces (by all accounts including a report of the Parliamentary Standing Committee on External Affairs) are back in the Doklam plateau with more force.

Q8. Yet 
(I) One of the most serious lacunas in our defence management is the absence of jointness in the Indian armed forces. 
(II) There is little conversation between the armed forces and the political class.
(III) India spends close to $50 billion annually on defence.
(IV) There are serious concerns about the level of our defence preparedness.
I-II
II-III
I-IV
II-IV
III-IV
Solution:
India spends close to $50 billion annually on defence and yet there are serious concerns about the level of our defence preparedness.

Q9. Despite 
(I) The BJP’s hypernationalist credentials in the field of national security and defence 
(II) And in the meantime, we are becoming a country without a coherent national security purpose.
(III) Its appetite towards defence reforms has been lacklustre, its willingness to create a broad national strategy has been non-existent, and, much of its energy geared towards utilising national security issues for domestic political gains.
(IV) As is the case in India today, national strategy is broadly a function of ad hocism and personal preferences.
II-III
III-IV
I-II
I-III
II-IV
Solution:
Despite the BJP’s hypernationalist credentials in the field of national security and defence, its appetite towards defence reforms has been lacklustre, its willingness to create a broad national strategy has been non-existent, and, much of its energy geared towards utilizing national security issues for domestic political gains.

Q10. Similarly 
(I) It is believed that such movement of people between the government and the private sector can lead to serious conflict of interest.
(II) Powerful bureaucrats who wish to assume high-paying jobs in the private sector after retirement, for instance, might decide to frame policies that favour certain private businesses of their choice while they are in power.
(III) People in the private sector can use their financial influence to lobby their way into positions of power in the government.
(IV) This refers to a practice wherein people in highly influential positions in the government move to jobs in the private sector and vice versa.
I-III
II-III
III-IV
I-II
I-IV
Solution:
Powerful bureaucrats who wish to assume high-paying jobs in the private sector after retirement, for instance, might decide to frame policies that favors certain private businesses of their choice while they are in power. Similarly, people in the private sector can use their financial influence to lobby their way into positions of power in the government.

Directions(11-15): In each of the questions below, there is a word given in bold which is followed by three words. In each of the option, a pair of words is given which are either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. If all are synonyms, choose option (d) and if all are antonyms, choose option (e). 

Q11. SALVAGE 


(I) Reinstate
(II) Reclaim
(III) Forfeit
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Salvage means retrieve or preserve (something) from potential loss or adverse circumstances. Reinstate and reclaim are the synonyms of salvage.

Q12. BEFIT 
(I) Bolster
(II) Beseem
(III) Disagree
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Befit means be appropriate for; suit. Beseem is the synonym and disagree is an antonym for befit.

Q13. DOLDRUMS 
(I) Depression
(II) Beguile
(III) Gloom
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Doldrums means a state or period of stagnation or depression. Depression and gloom are synonyms of doldrums.

Q14. VOCIFEROUS 
(I) Strident
(II) Clamorous
(III) Famine
 All are synonyms
II-III
I-III
 I-II
All are Antonyms
Solution:
Vociferous means expressing or characterized by vehement opinions; loud and forceful. Both I and II are synonyms for this.

Q15. MOLLIFY 
(I) Aggravate
(II) Incite
(III) Intensify
I-II
II-III
I-III
All are synonyms
All are Antonyms
Solution:
Mollify means appease the anger or anxiety of (someone). All the three words are antonyms for mollify.

                   




You May also like to Read:
                                          
                    

                                                 Print Friendly and PDF

No comments