Idioms & Phrases Questions for IBPS Clerk Prelims: 11th October


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch the Video Solution here
 


Directions (1-15): In each of the questions given below a sentence is given in which an/a idiom/phrase has been put in BOLD. Five options are given below each such sentence. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. 

Q1. That movie on World War-II I saw really brought home to me the scale of the impact of Fascism on the world.
Brought the movie VCD or DVD home
Made me understand clearly
Provided me with the facts
Helped me watch
None of these

Solution:
Bring something home to someone means – to make someone understand something clearly.

Q2. The American boxer was down on the floor and bleeding when his coach decided to throw in the towel.
Call for a break
Admit defeat
Call for additional energy drinks
To call for cleaning of the ring
None of these

Solution:
To throw in the towel means to concede/admit defeat.

Q3. The manager said, “Let’s beef our team up with two more content developers”.
Hire new employees
Remove some employees
Strengthen the team
Increase the team
None of these

Solution:
To beef something up means to increase something, often in strength

Q4. TCS has turned out to be a cash cow for the TATA businesses.
Economically profitable
Bearing economical losses
Highly efficient
Highly inefficient
None of these

Solution:
Cash cow - A business, investment, or product that provides a steady income or profit.

Q5. Nitin Gadkari recently made a freudian slip when he said that his party’s electoral campaign was built on false promises.
A type of flip flop.
An awkward smile
The trick used by a speaker to distract the listener from real issues.
A speaker’s unintentional mistake which reveals his true thoughts about something/someone.
None of these

Solution:
Freudian slip - A speaker’s unintentional mistake which reveals his true thoughts about something/someone.

Q6. All this fuss over Manishankar Iyer’s comments is a mere red herring used by the government of the day.
A warning
Something irrelevant that diverts attention away from the main problem or issue
A campaign in which red bands are used to show protest against contempt statements
An important event
None of these

Solution:
Red herring - Something irrelevant that diverts attention away from the main problem or issue

Q7. With the economy in tatters, another lengthy blog from the finance minister to defend his failure and blame the previous governments is in the offing.
Under consideration.
Saved in the draft.
In the printing stage
About to happen at some time in the near future
None of these

Solution:
In the offing - About to happen at some time in the near future

Q8. After the heated exchange of words, the manager adjourned the town hall meeting sine die.
Resignation
Permanently
Without any future date/time for resumption
Written on stamp paper
None of these

Solution:
Sine die - Without any future date for resumption

Q9. After arguing with and embarrassing the CEO in front of all staff, I think he burned his boat.
To do something that cannot be easily undone or reversed in the future.
To burn one’s vehicle.
To erase temporary work
To set on fire
None of these
Solution:
To burn one’s boat - To do something that cannot be easily undone or reversed in the future.

Q10. After the final bell rang the children ran amuck in the corridors.
Ran for the mock test
Ran straight to the playground
Ran straight out of there classroom
To behave in wild and uncontrolled way
None of these

Solution:
Run amuck - To behave in wild and uncontrolled way

Q11. Stop being a wet blanket and come with us to the party.
A lazy person who always prefer sitting in his chair/sofa and not go out.
Someone who spoils other people's fun by failing to join in with or by disapproving of their activities.
A person who takes bath for every little event of the day
An over excited person
None of these

Solution:
Wet Blanket - Someone who spoils other people's fun by failing to join in with or by disapproving of their activities.

Q12. Cleaning of the River Ganga is the will-o'-the-wisp that our politicians have been chasing for decades.
An old man’s wish
An easy target
An unattainable goal
A long wish
None of these

Solution:
Will-o'-the-wisp - An unattainable goal

Q13. With a strong and aggressive captain in Sourav Ganguly, the Indian team gave the Steve Waugh led Australian team the taste of their own medicine.
Given them painkillers made in Australia
Treating them as they treat others
Talking with them in Hindi as they talk in English
Mixing India made medicines in their food
None of these

Solution:
(giving one) taste of one’s own medicine - Treating someone as they treat others

Q14. When asked about his relations with the gangster in question, the minister kept beating around the bush.
To continuously talk about bushes and grasses even if the topic being discussed is different.
Discuss a matter without coming to the point.
To come around and talk about the core issue at hand.
To advocate hitting someone (as the gangster in this case)
None of these

Solution:
Beat around the bush - Discuss a matter without coming to the point

Q15. You guys have done great preparation for this event and now is the time. Break a leg!
Go out and perform.
Hit the opponents hard, especially in their lower body.
All the best
Dance on one leg
None of these

Solution:
Break a Leg – All the best; Good Luck

               





You May also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments