English Miscellaneous Quiz For IBPS PO Prelims: 1st October

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-5): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

The interim results of Sunday’s presidential election in the Maldives have given the joint opposition candidate, Ibrahim Mohamed Solih a ……(1)….. victory in the direct contest with the ….(2)….., Abdulla Yameen. The final results will be published by the election commission by September 30 and the current government will, according to procedure, hand over ….(3)…..on November 17. But it is immediately clear that Maldivian voters have ……(4)……in change, with 58% of the voters choosing Mr. Solih. …..(5)……of political affiliation, Maldivians have much to celebrate with the successful completion of the election. 

 Q1.
desired
hopefully
soft
stilly
resounding
Solution:
'Resounding' means (of fame, an achievement, etc.) be much talked of. Hence, resounding victory is contextually meaningful and correct.

Q2.
healthy
latter
incumbent
culprit
obligatory
Solution:
Incumbent means (of an official or regime) currently holding office. So, the sentence talks about elections and incumbent goes contextually to describe a member of opposition.

Q3.
charge
throne
keys
victory
obligation
Solution:
Charge here means entrust (someone) with a task as a duty or responsibility. Hence, it is the most appropriate fit for the blank.

Q4.
dealt
signalled
indemnify
ushered
Both (a) and (d)
Solution:
Ushered means cause or mark the start of something new. In this context, it means Maldivians have marked a change in these elections. Hence, option d is the correct choice.

Q5.
Regardless
Desired
Amongst
Handled
Generated
Solution:
Regardless here makes the sentence grammatically and contextually correct.

Direction (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer. 

Q6. Even as we have grown accustomed to election time being turned into silly (A)/ season by rival political parties scrambling for attention, (B)/ nothing could have prepared us for the latest missive from the University Grants Commission (UGC), (C)/ a body originally conceived to nurturing our institutions of higher education. (D)/ No Error (E)/
A
B
 C
D
E
Solution:
‘To’ will be followed by first form of verb here. To nurture will be correct here.

Q7. At first glance, Thimphu, the capital of the (A)/ Himalayan kingdom of Bhutan, has an air of sincerity (B)/ about it. It is an earnest place, in law-abiding, (C)/ good-natured, unhurried, smiling souls. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is prepositional error in part C of the sentence. We will use 'with' in place of 'in'.

Q8. As I walk around, I notice how many stray dogs there (A)/ are on the streets. They lie about, lazing and (B)/ sleeping during the day and I am cautioned (C)/ that they do not like you patting them. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the sentence.

Q9. Reading a book for a book club encourages people to read deeper (A)/ and more analytically. Discuss content and character (B)/ helps you to be more confident and persuasive (D)/ even in professional discussions. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
In part B, Discussing will be used and not Discuss as first part of sentence uses Reading and according to parallelism, Discussing will be the correct usage here.

Q10. A dual career is demanding and there (A)/ can be many variables, which will support you (B)/ and as many that make it tough for you (C)/ to follow through and excel in both spaces. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the sentence.

Directions (11-13): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the synonym of the given bold word. 

Q11. ENCHANT
Beguile
Captivate
Enthral
Irk
Fascinate
Solution:
Enchant: fill (someone) with great delight; charm. Irk: irritate; annoy.

Q12. MAZE
Perplexity
Distraction
Tangle
Certainty
Whirl
Solution:
Maze: be dazed and confused. Antonym: Certainty

Q13. INUNDATE
Deluge
Submerge
Engulf
Underwhelm
Swamp
Solution:
Inundate: overwhelm (someone) with things or people to be dealt with. Antonym: Underwhelm

Directions (14-15): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the antonym of the given bold word. 

Q14. ABOMINATE
Relish
Hallow
Both (b) and (d)
Loathe
Cherish
Solution:
Abominate: detest; loathe.

Q15. RIFE
Swarming
Barren
Stark
Fraught
Both (a) and (d)
Solution:
Rife: (especially of something undesirable) of common occurrence; widespread. Swarming: move somewhere in large numbers. Fraught: (of a situation or course of action) filled with (something undesirable).

               

Print Friendly and PDF

No comments