English Quiz for IBPS Clerk Prelims - 15th October

Dear Aspirants,

English Quiz for IBPS Clerk Prelims - 15th October

English Quiz for IBPS Clerk

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-5): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then choose the option which represents the correct sequence. 



Q1.(A)The story of a city is not the definitive account found 

(B) fused collage of impressions 
(C) Delhi has changed so much and so rapidly in the last years that 
(D) in history books. It is more like a loosely 
(E) its evolution mystifies me. I wonder what its story is like
CEADB
CDEAB
CBDEA
BCDEA
BDEAC
Solution:
The correct rearrangement is CEADB

Q2.(A) According to the travel trends survey conducted by the online rentals platform 
(B) online survey platform Pollfish covered 10,000 respondents across nearly 
(C) amenity for Indian travellers. The survey, conducted using the 
(D) Airbnb to mark World Tourism Day on September 27, wi-fi is the most requested indoor (E) 15 Indian States and the National Capital Region, according to Airbnb
CDEBA
ABCDE
BDCEA
ADBCE
ADCBE
Solution:
The correct rearrangement is ADCBE

Q3. (A) and remember all the ancestors through these portraits 
(B) ancestors. He thought that one day his children will walk in the same hallway
(C) but he was very intelligent and kind. Everyone in his kingdom lived a happy and a healthy life 
(D) because of their king. One day the king was walking through the palace hallway and saw the portraits of his 
(E) Once upon a time, there was a Kingdom. The king there only had one leg and one eye
EDABD
ECDBA
CDEBA
ABCDE
EDBCA
Solution:
The correct rearrangement is ECDBA

Q4. (A) The river started overflowing and flood entered the village 
(B) There was a small village by the river 
(C) Once during the monsoon season, it rained heavily 
(D) Everyone lived happily and offered regular prayers at the village temple (Church) 
(E) Everyone started to evacuate their homes and set out to go to the safe place
ABDEC
BDACE
CDEBA
BDCAE
BDEAC
Solution:
The correct rearrangement is BDCAE

Q5. (A) and a round glass window on the top which grew slightly cloudy over years of constant usage 
(B) That round Racold oven birthed a million cakes and puddings and biscuits 
(C) and macaroons and almost all of my childhood happiness 
(D) When we were kids, she had a round Racold oven with a lift-up lid 
(E) My mother is a fabulous baker
BDCAE
EDABC
ABCDE
EDBCA
EDCAB
Solution:
The correct rearrangement is EDABC

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below the sentences, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 



Q6. After the semifinal matches are complete, the winning tennis players will.................. for the trophy.

accomplish
addle
vie
repudiate
Both (b) and (c)
Solution:
'Vie' means compete eagerly with someone in order to do or achieve something.

Q7. Our nation’s founders would .............. to see how different the court is today from their conception of it.
grapple
regal
depose
blanch
admired
Solution:
'Blanch' means flinch or grow pale from shock, fear, or a similar emotion.

Q8. As long as the bank is closed, the cash we have must ................
Both (d) and (e)
expedite
shear
expunge
suffice
Solution:
Suffice means be enough or adequate.

Q9. All criminal cases will not invite a ban; only those concerned with ............. offences like dacoity, murder and kidnapping will.
abandon
indolent
Both (a) and (b)
heinous
Both (b) and (d)
Solution:
Heinous means (of a person or wrongful act, especially a crime) utterly odious or wicked.

Q10. Panda's persecution of the newly-founded community of the Bohemian brethren is certainly a ............ on his career.
maze
odious
amply
blatant
blemish
Solution:
Blemish means spoil the appearance or quality of (something).

Direction (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q11. It is equally troublesome when one needs (A)/ to determining how much subsidy, or (B)/ other forms of government support,(C)/ should be allotted towards research and development.(D)/ No Error (E)/

A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part B of the sentence. “To” will take first form of the verb ‘determine’. Hence, it should be ‘to determine’

Q12. The Nobel committee has done well to (A)/ recognise important work on issues (B)/ that are particularly (C)/ relevance to the developing world. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D of the sentence. ‘Relevant’ should be used here and not ‘relevance’. ‘Relevant’ is an adjective here that qualifies ‘work’

Q13. Inspite it is entirely possible that his (A)/ remarks offended some people, it is laughable (B)/ to assume his intent was to (C)/ sow discord or create religious enmity. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part A of the sentence. Use of ‘inspite’ is incorrect here. ‘Inspite of’ is used to show contrast between two sentences but in the above sentence, no contrast is to be shown. Infact, ‘while’ should be used here because ‘while’ is used for saying that although you accept that something is true, yet there are also doubts or facts that you cannot ignore.

Q14. We were welcomed into the hall by the (A)/ great lady herself, a metaphor of modesty,(B)/ standing a measured step behind her husband,(C)/ well-known as ‘Kalki’ Sadasivam. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the sentence.

Q15.The Lankan visitors were given a glossy,(A)/ colourful collection of photographs (B)/ of the star’s performance,(C)/ with brief explanation write-ups. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D of the sentence. Here adjective is required to qualify ‘write ups’ so ‘explanatory’ should be used.

               




You May also like to Read:

          


Print Friendly and PDF

No comments