English Quiz For IBPS PO Prelims: 12th October

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Directions (1-5): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 



Q1. After decades spent battling the ………(1)…………. of tuberculosis (TB) in developing countries, 2018 might be the year that it is finally accorded the …………(2)………… it deserves. On September 26, the UN General Assembly will, for the first time, address TB in a High-Level Meeting and likely release a Political Declaration, endorsed by all member nations, to galvanise investment and action to meet the global ………(3)…………. of eliminating TB worldwide by 2035. ………(4)…………., which means reducing the number to one case per million people per year, will be impossible without universal, equitable ………(5)……….. to affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.
blessing
scourge
oppress
punish
suffer
Solution:
The blank requires a noun to complete its meaning. 'Scourge' means a person or thing that causes great trouble or suffering. 'Tuberculosis has been the cause of immense suffering in developing countries makes sense.' Hence it fits into the blank correctly.

Q2. After decades spent battling the ………(1)…………. of tuberculosis (TB) in developing countries, 2018 might be the year that it is finally accorded the …………(2)………… it deserves. On September 26, the UN General Assembly will, for the first time, address TB in a High-Level Meeting and likely release a Political Declaration, endorsed by all member nations, to galvanise investment and action to meet the global ………(3)…………. of eliminating TB worldwide by 2035. ………(4)…………., which means reducing the number to one case per million people per year, will be impossible without universal, equitable ………(5)……….. to affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.
solemn
gravitas
positivity
problem
attentive
Solution:
Gravitas means dignity, seriousness, or solemnity of manner. Hence, TB needs some seriousness and so gravitas becomes the correct choice.

Q3. After decades spent battling the ………(1)…………. of tuberculosis (TB) in developing countries, 2018 might be the year that it is finally accorded the …………(2)………… it deserves. On September 26, the UN General Assembly will, for the first time, address TB in a High-Level Meeting and likely release a Political Declaration, endorsed by all member nations, to galvanise investment and action to meet the global ………(3)…………. of eliminating TB worldwide by 2035. ………(4)…………., which means reducing the number to one case per million people per year, will be impossible without universal, equitable ………(5)……….. to affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.
achievement
desirous
target
direct
position
Solution:
Amongst all the options 'Target' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q4. After decades spent battling the ………(1)…………. of tuberculosis (TB) in developing countries, 2018 might be the year that it is finally accorded the …………(2)………… it deserves. On September 26, the UN General Assembly will, for the first time, address TB in a High-Level Meeting and likely release a Political Declaration, endorsed by all member nations, to galvanise investment and action to meet the global ………(3)…………. of eliminating TB worldwide by 2035. ………(4)…………., which means reducing the number to one case per million people per year, will be impossible without universal, equitable ………(5)……….. to affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.
Depreciation
Reducing
Decline
Decrease
Elimination
Solution:
As the sentence after the blank gives the meaning of the word required in the blank, 'Elimination' fits in correctly into the blank. Here, 'Elimination' means 'reducing the number to one case per million people per year' Also, the blank requires a noun to fit in.

Q5. After decades spent battling the ………(1)…………. of tuberculosis (TB) in developing countries, 2018 might be the year that it is finally accorded the …………(2)………… it deserves. On September 26, the UN General Assembly will, for the first time, address TB in a High-Level Meeting and likely release a Political Declaration, endorsed by all member nations, to galvanise investment and action to meet the global ………(3)…………. of eliminating TB worldwide by 2035. ………(4)…………., which means reducing the number to one case per million people per year, will be impossible without universal, equitable ………(5)……….. to affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.
aim
access
excess
attack
entry
Solution:
'Access' means the means or opportunity to approach or enter a place. Hence, to eliminate TB completely, one needs access or means to approach affordable, quality TB diagnostics and treatment for anyone who needs it.

Direction (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q6. By reiterating poorly performing policies and programmes (A)/, Ministry of Road Transport and Highways (B)/ have failed to signal the quantum shift necessary to (C)/ reduce death and disability on the roads. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C of the sentence. Ministry is singular here and will take singular 'has' with it and not 'have'

Q7. The Road Safety Councils at the all-India and State (A)/ levels have simply not been able to change the (B)/dismal record, and the police forces lack the training (C)/ and motivating for professional enforcement. (D)/ No Error (E)/ 
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D pf the statement. Instead of 'motivating', a noun 'motivation' is required.

Q8. The Non-Aligned Movement (NAM) and its precursor, (A)/ the Bandung Afro-Asian conference in 1955, was examples (B)/ of soft balancing by weaker states towards great (C)/ powers engaged in intense rivalry and conflict. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part B of the statement. 'Were' should be used in place of 'was' because there are more than one subject in the sentence.

Q9. In India, as of this year, visitors to (A)/ the Taj Mahal in Agra can spend only three hours (B)/ per person, to curb overcrowding (C)/ at the UN World Heritage site. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
The sentence is correct and there is no error in it.

Q10. For us, the Taj Mahal remains (A)/ the country’s top revenue generation, (B)/ with the Government earning Rs. 56.83 crores (C)/out of ticket sales alone. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part B of the sentence. The Taj Mahal will be signified as a revenue 'generator' and not 'generation'.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 



Q11. Eighty-six-year-old Daphne Clara Richards arrived in Kerala on September 4 for her 27th visit to Kerala and …………………………….. Mararikulam in Alappuzha.
moved besides
make a move on
makes in a way
made her way to
None of the Above
Solution:
'Make way' is a phrase that means to move ahead. Hence, 'made her way to' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q12. She visits the state twice a year, and did not let the recent deluge ……………………………. her travel plans.
caused a havoc at
to hinder
put a spoke in
was helpful
could not motivate
Solution:
'To put a spoke' means to make it difficult for someone to achieve something they had planned to do. In the context of the sentence, the deluge or flood could not make it difficult for her to achieve her plans.

Q13. The sun is finally out. While it shines on its beaches, backwaters and verdant hill ranges, players in the tourism sector are busy trying…………………………….. , after substantial losses caused by the recent floods.
to cover up the mistakes
to make a benefit in it
to make the most of what’s left of the year
to investigate about it
for their profitable
Solution:
'to make the most of what’s left of the year' is correct here as they are trying to recover the losses caused by the floods.

Q14. I had a batch of tourists who got stuck in Kerala during the flood. But all the hotels …………………… and that created a lot of goodwill.
had been destroyed
offered complete refunds
offered high rates
were not cleaned
closed down
Solution:
"offered complete refunds" makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q15. Wildlife experts say vaccination is a bad idea as ………………………….to the immune systems of the wild lions and make them vulnerable to unknown viruses.
it could introduce new complications
that is complication
it is beneficial
it could be helpful
it could be difficult
Solution:
"it could introduce new complications" makes the sentence contextually correct and meaningful.

               


Print Friendly and PDF

No comments