English Quiz For IBPS PO Prelims: 9th October

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-5): In the questions given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing from the words given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the most appropriate word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence. 

Q1. (I) It wasn’t a piece of cake to learn English. 
(II) I couldn’t pronounce all the words correctly.
Since
Hence
At first
Although
Anyway
Solution:
It wasn’t a piece of cake to learn English. At first, I couldn’t pronounce all the words correctly. We will use 'At First' to connect the sentences to refer to time.

Q2. (I)Starting your own IT company may be the one of the best things you can do right now. (II) Opening a pet shop, it’s hard to say the same thing.
Indeed
Put differently
All in all
To sum up
With respect to
Solution:
Starting your own IT company may be the one of the best things you can do right now. With respect to opening a pet shop, it’s hard to say the same thing. 'With respect to' is used here to link the two sentences.

Q3. (I)Appreciate the small things your spouse does for you. 
(II) Leave thank-you notes for them every now and then.
As a result
For instance
Thus
Therefore
Likewise
Solution:
Appreciate the small things your spouse does for you. For instance, leave thank-you notes for them every now and then. ‘For instance’ is used to refer to an example of something.

Q4. (I)You’ll have to focus on your immediate surroundings. 
(II) On your computer screen.
With regards to
Actually
As if
Primarily
Despite
Solution:
'Primarily' will connect the two sentences to refer to the order of importance. You’ll have to focus on your immediate surroundings. ‘Primarily’, on your computer screen.

Q5. (I) Emily felt as if she might faint from hunger. 
(II) She decided a trip to McDonald’s was necessary.
However
Although
Despite
Since
Therefore
Solution:
Emily felt as if she might faint from hunger. Therefore, she decided a trip to McDonald’s was necessary. Therefore is used as a connector to connect two sentences where one sentence is the result of other.

Directions (6-10): In each of the Questions given below, a sentence is given with four words given in Bold. Among these bold words one may be wrongly spelt. The option for that word is the answer. If all four words are correctly spelt mark (e). i.e. 'All Correct' as the answer. 

Q6. Dissent is often thought to be divissive when, in fact, it is a search to return a whole, a desperate battle to keep the parts together.
dissent
divissive
desperate
together
All Correct
Solution:
The correct spelling is divisive.

Q7. Dissent as a concept and an activity has to be differentiated from radikalism and from the inflated idea of the public intellectual.
differentiated
radikalism
inflated
intellectual
All Correct
Solution:
The correct spelling is radicalism.

Q8. Radicalism is totalitarean while dissent is pluralistic. It acknowledges epistemically that it is one way among many ways of stating the truth.
totalitarean
pluralistic
epistemically
stating
All Correct
Solution:
The correct spelling is totalitarian.

Q9. Liberation theology during the fishing struggle in Kerala gave the battle for equality a new dimension when political parties and churches found it difficult to transcend hyrarchy or abandon power.
liberation
dimension
transcend
hyrarchy
All Correct
Solution:
The correct spelling is hierarchy.

Q10. As the country heads into a long spell of elections, the government will be under constant pressure to reduce taxes on petroleum products, and markets will now factor in this possibility in asset prices.
spell
pressure
petroleum
asset
All Correct
Solution:
All are correct.

Directions (11-13): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the synonym of the given bold word. 

Q11. VAUNT
Brag
Belittle
Gasconade
Flaunt
Boast
Solution:
VAUNT: boast about or praise (something), especially excessively. Antonym: Belittle- dismiss (someone or something) as unimportant.

Q12. BENIGN
Innocuous
Salubrious
Anodyne
Pernicious
Both (c) and (d)
Solution:
BENIGN: gentle and kind. Antonym: Pernicious: having a harmful effect, especially in a gradual or subtle way.

Q13. EXPUNGE
Annihilate
Eradicate
Obliterate
Revamp
Efface
Solution:
EXPUNGE: obliterate or remove completely (something unwanted or unpleasant). Antonym: Revamp- give new and improved form, structure, or appearance to.

Directions (14-15): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the antonym of the given bold word. 

Q14. CORROBORATE
Disavow
Contradict
Certify
Disclaim
Contest
Solution:
CORROBORATE: confirm or give support to (a statement, theory, or finding). Synonym: Certify

Q15. QUAINT
Typical
Conventional
Prosaic
Conservative
Wacky
Solution:
QUAINT: attractively unusual or old-fashioned. Synonym: Wacky: funny or amusing in a slightly odd or peculiar way.

               

Print Friendly and PDF

No comments