IBPS RRB PO Mains Pattern Based Questions | English Language Quiz for RRB Clerk Mains

Dear Aspirants,



IBPS RRB PO Mains have concluded recently and IBPS RRB Clerk Mains is scheduled to be held in the coming days. Practice is the only key to help you ace in these exams. To ace your preparations, here is a quiz based on the pattern of Questions asked in IBPS PO Mains. Practice with these Questions to get an idea about the pattern and practice well. In this Quiz we have covered topics like Vocab based Errors, Error Detection in sentences and Cloze Test. 




Directions (1-5) In each of the following questions, a sentence is given with four words given in bold. The word may be misspelt or grammatically or contextually incorrect. You have to choose the incorrect word as your answer. If all the words are correct, mark option (e). i.e. All Correct as your answer. 

Q1. If Maharashtra often appears to be on the cusp of a political realignment, it is in no small part due to the posturing and shadow boxing of the old warhorse, Sharad Pawar of the Nationalist Congress Party.
appears
cusp
realignment
posturing
All Correct
Solution:
All are correct.

Q2. At Agroscope, the ‘Swiss centre of excellence for agricultural research’, in Nyon, Switzerland, agriculture scientists fly a drone to study nitrogen level in leaves, not for a farm as a hole, but for each individual plant.
fly
study
hole
individual
All Correct
Solution:
As per the context of the sentence, 'whole' will be used here and not 'hole. 'Whole refers to all of; entire.

Q3. For a country with a population of over eight million, Switzerland has an enormous number of people interested in flying drones and develop drone-based applications.
population
enormous
interested
develop
All Correct
Solution:
'develop' is used incorrectly here. We will use 'developing' instead as flying is used in the former part of sentence and as per parallelism, developing must be used.

Q4. It is with such a heavy eye on the precautions that the regulations have been drafted, that flying a drone is a task wrapped tightly in imense paperwork.
precautions
drafted
task
imense
All Correct
Solution:
There is a spelling error in this sentence. Correct spelling is immense.

Q5. With so many government authorities involved in allowing permission and making an eye, it is inevitable that operators could be slapped easily with real and perceived violations.
involved
making
inevitable
slapped
All Correct
Solution:
The phrase making an eye is incorrect here. Keeping an eye means to watch someone or something carefully; to be attentive to someone or something. Hence, keeping an eye will be used here.

Direction (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer. 

Q6. The Reserve Bank of India’s (A)/ Monetary Policy Committee (MPC) is set (B)/ to meeting for three days, October 3-5, (C)/ to decide its policy stance.(D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C of the sentence. 'To' will be followed by first form of verb, hence 'to meet' will be the correct use.

Q7. Food prices that, surprisingly, have remained (A)/ benign, helping slow overall CPI inflation, could also start (B)/ hardening once the impact of the higher payout on the minimum (C)/ support price for kharif crops kicks inside. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D. 'Kick in' is a phrasal verb that means come into effect or operation. Hence, 'kicks in' will be used here and not "kicks inside".

Q8. However, recent developments in the domestic (A)/ financial system that have trigger concerns (B)/ about the health of the credit market are likely (C)/ to roil the MPC’s rate-setting calculus. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part B of the sentence. 'Have triggered' will be used and not 'have trigger'. We use Present perfect tense to show relation between a present and a recently concluded event and so have will take participle form of verb here.

Q9. While the issue of candidates facing criminal charges (A)/ getting elected to Parliament and State legislative Assemblies (B)/is often raised, initiatives to minimize the problem, if not eliminated (C)/ it completely, have been rather slow. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C of the sentence. 'Eliminate' will be used instead of 'eliminated' as the sentence is in present tense.

Q10. Data from the Association for Democratic (A)/ Reforms (ADR) indicate that 179 out of the 543 (B)/ elected Members of Parliament in the present Lok Sabha (C)/ have some kind of criminal case pending against them. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
here is no error in any part of the sentence.

Directions (11-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

Despite this ……………(11)…………….. dependence on grammar in our daily communication, a new communication medium has emerged in the last decade, which has generated ……………(12)…………….. flexibility in our use of grammar, almost to the point of making communication unintelligible to non-texting audiences. Texting has definitely affected the state of grammar to a great extent. Texting has become so………(13)………… ; almost everyone texts regularly as the main method of communication. We as humans are a product of our environment, circumstances and those we …………(14)………….. with regularly. The ability to speak and write with proper grammar allows for clear and precise communication, but a lack of proper grammar will indicate poor comprehension, and it unfortunately …………(15)…………. the speaker’s credibility. 

Q11.
recent
near
longstanding
sudden
latest
Solution:
'Longstanding' means having existed or continued for a long time. The passage here tries to convey that despite our long time dependence on grammar, a new communication medium has emerged.

Q12.
regular
normal
replicated
muddled
unprecedented
Solution:
'Unprecedented' means never done or known before. Hence, it fits into the blank correctly.

Q13.
ubiquitous
abnormal
intermittent
unusual
seldom
Solution:
Ubiquitous means present, appearing, or found everywhere. The former part of sentence says that almost everyone texts regularly as a main method of communication, which means it is very common. So, ubiquitous is the correct choice here.

Q14.
behave
handle
interact
hang out
surrender
Solution:
As per the context of the passage, interact is the most appropriate choice here.

Q15.
enhances
diminishes
flatters
prolongs
extend
Solution:
As 'unfortunately' is written just before the blank, which means a negative word is required her. So, 'diminishes' is the most appropriate choice here.

               


Following are the Hindu Reviews by Bankersadda of Past 5 months, do study with these PDFs to cover all important events which can be asked in the GA section of IBPS RRB Clerk Mains 2018 Exam:

April | May | June | July | August 


                            
   

                  

Print Friendly and PDF

No comments