English Sentence Completion Quiz For IBPS Clerk Prelims: 3rd October


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/phrases that follow each question. The chosen option must make the sentence grammatically correct and meaningful and also fit-in contextually maintaining the continuity of the sentence. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose “None of these” as your answer choice.

Q1. Early 18th century British industries were generally small scale and relatively unsophisticated. ________________________ or in the homes of spinners, weavers and dyers: a literal ‘cottage industry’ that involved thousands of individual manufacturers.
Most textile production, for example, was centred on small workshops
All the bigger industries were set up in a room
These included the biggest jute industries
Mostly in the village community halls
None of the above

Solution:
Here, options (b) & (c) are irrelevant as the sentence talks about small scale industries, and option (d) makes the sentence abrupt and meaningless. Option (a) maintains the continuity of the sentence and fits in grammatically and contextually.

Q2. New techniques and technologies in agriculture paved the wave for change. _______________________, ensured that enough was available to meet the needs of the ever-growing population.
The heavy imports of food grains
Discovery of Indian subcontinent by the European powers
The slaves from Africa
The increased amounts of food produced as a consequence, over the century
None of these

Solution:
Option (d) is absolutely correct here as the food production has increased as a consequence of the new techniques and technologies in agriculture.

Q3. We are trying to separate human contact with excreta and the most cost-efficient way of doing that is by providing a toilet. _________________________________. But we are more interested in toilet usage.
Hence, the safai karamcharis have been provided with latest equipment.
They have to be built, and there has been a remarkable increase in the number of toilets.
The board is committed to the Swachh Bharat campaign.
Usage of toilets is extremely necessary.
None of these

Solution:
Option (a) is contextually incorrect and option (c) is irrelevant here, while option (d) is also incorrect as last line starts with a ‘but’, so it cannot be confirming with the last line.
Hence, (b) is the correct statement.

Q4. Many people know that instead of soap, Gandhi ji used a stone to scrub himself. Very few people, however, ____________________________________, given by Miraben, was to Gandhi ji.
None of these
realise that, it was
know, the precious stone was
know that, that stone was
know how precious this stone

Solution:
Only (e) makes the sentence grammatically correct.

Q5. A close friend of Gandhi ji came to give up two of his possessions. This friend, a German named Kallenbach, was an engineer-architect whose earnings had made him rich. _________________________________.
Kallenbach gave up smoking and non-vegetarian diet on Gandhi ji’s insistence.
He bought Gandhi ji an expensive spinning wheel when he was released from a Jail in 1908.
Gandhi Ji celebrated his birthday with Kallenbach in an orphanage in 1909.
He gave up a costly car and a pair of costly binoculars on Gandhi ji’s persuasion.
None of these

Solution:
(b) & (c) are out of context and hence incorrect, while option (a) is incorrect as ‘smoking’ & ‘eating habits’ are not a person’s possessions. Hence, (d) is the correct answer here.

Q6. Best thing to do in Barcelona is to visit the top attractions in Sagrada Familia, Park Guell, Casa Batllo. _________________________________________. You could spend 2-3 hours just waiting in the line to buy the ticket. I highly recommend buying tickets in advanced.
The only handicap is that the line for tickets to visit those attractions is endless
The roads leading to these destinations are hassle free.
The local government of Barcelona is very open to foreign tourists and has a very liberal and lucrative tourism policy.
The streets leading to the ticket counter are very wide.
None of these

Solution:
Of all the options given only option (a) fits-in grammatically and contextually. As the ticket lines for these destinations are endless, it could take one 2-3 hours to get a ticket.

Q7. But then, slowly, the kite started to come down. _______________________________________. The young kid was surprised to see this. He had cut the kite loose of its thread so it can fly higher, but instead, it fell down.
Then suddenly it started its ascent and never came back.
The upset kid started blowing air as hard as he could and somehow prevented the high-flying kite from falling.
And, soon it fell down on the terrace of the unknown building.
But as the kid cut the thread the kite ascended and flew higher
None of these

Solution:
Clearly enough, only option (c) completes the sentence appropriately, making it grammatically and contextually correct & meaningful.

Q8. One night as the blind man was coming home after having dinner outside, _____________________________________. They saw that he was blind, yet carrying a lighted lamp. They started passing comments on him and made fun of him.
he bought a pair of fancy binoculars.
he saw a dog and a cat on the roadside.
he saw and ice-cream hawker and couldn’t resist the smell of the tasty vanilla ice-cream.
he came across a group of young travellers.
None of these

Solution:
Option (b) & (c) are incorrect as the man talked about is ‘blind’ and hence cannot ‘see’ anybody. Also, (a) is out of context as it does not maintain the continuity of the sentence.
Therefore, (d) is the correct answer here.

Q9. The tourism industry in Kerala has shown _________________________________________ and has made an astounding revival, Minister of State for Tourism (Independent Charge), K J Alphons, has said.
some signs of recover
its strong character post the devastating floods
how bad it has been hurt by the destroying floods
no major signs of progress post the floods of the century
None of these

Solution:
Options (a) (c) & (d) are contradictory with the context of the sentence and only (b) is the correct answer here.

Q10. Gita is one of the outstanding economists of the world, with impeccable academic credentials, ________________________________________, and extensive international experience,” Christine Lagarde, Managing Director of IMF, said in the press statement.
a proven track record of intellectual leadership
Indian origin
alumni of Delhi School of Economics
a name same as that of the holy ‘Geeta’
None of these

Solution:
Since the given sentence talks about the qualities of Gita, therefore only option (a) fits in correctly.

Q11. The ‘one-meet wonders’, ___________________________________________ and then show up with a stunning performance to make the cut for major athletics championships, will have to change their strategies for the next couple of years.
who participate in all the tournaments throughout the year
are simply wonderful
None of these
who eat a lot of fast food throughout the playing season
who stay in hiding for a major part of the season

Solution:
The sentence here talks about those players who stay away from tournaments for a long time and then appear (participate) with great performances just before major tournaments. Hence, option (e) is the correct answer here.

Q12. Dolphins are regarded as the friendliest creatures in the sea ________________________________________. As we read more about the white-sided Dolphins of the Pacific, we realize that they are compassionate and gregarious like many humans.
and one of the heaviest as well
and stories of them helping drowning sailors have been common since Roman times.
As many ancient stories tell tales of them notoriously targeting the drowning sailors.
and all of humanity.
None of these

Solution:
As the first line has the word ‘friendliness’ the following line would also be positive. Therefore (c) is eliminated. Now, option (d) is also grammatically incorrect.
Further, option (a) & (b) both are grammatically correct but (b) fits in more appropriately in the context of the sentence.

Q13. Recently Steve had a car accident. ____________________________________________. Since he had to go to the job daily, the next day he decided that until the car is ready, he will travel by the metro train.
He got severely injured.
The car was completely trashed.
So he put his car in the garage to carry out the repair work
He had to spend a lot of money in bribery to avoid license cancellation.
None of these

Solution:
Option (d) is completely out of context while option (a) & (b) are wrong because, 1. if Steve was severely injured he would not be able to go to job the next day, and 2. If his car was completely trashed, it wouldn’t be able to be repaired.
Hence, (c) is the correct answer here.

Q14. Bali is the only Hindu island in the predominantly Muslim country of over 17,000 islands. With more temples per square kilometre than any other place in the world, _________________________________.
even more than any place in India
just like any other city in the Kerala or Karnataka
Pakistan being an Islamic country is jealous
it has earned the moniker ‘Island of a Thousand Temples’
None of these

Solution:
Of all the options, only (d) fits-in contextually.
MONIKER means ‘nickname’. Hence (d) is the correct answer choice here.

Q15. A man who lived a long time ago believed that he could read the future in the stars. He called himself an Astrologer ____________________________________. He was always busy worrying about future and villagers often came to him, hoping to know what their future holds.
but hardly used his powers for the common people.
and decide to charge his customers in Gold.
and spend his nights chasing the stars from one village to another.
and spent his time at night gazing at the sky.
None of these

Solution:
Option (b) &(c) are grammatically incorrect and (a) is contextually incorrect as the last line mentions that the villagers came to him to know their future.
Option (d) is grammatically and contextually correct here.

               




You May also like to Read:

https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1591/RRB-PO-Mains-2018-Memory-Based-Package-Online-Test-Series  https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1536/IBPS-Clerk-2018-Premium-Online-Test-Series-with-Video-Solutions 

                  



Print Friendly and PDF

No comments