IBPS RRB PO Mains Pattern Based Questions | Computer Awareness Quiz for RRB Clerk Mains

Dear Readers,


To help you revise Computer Awareness for IBPS RRB Clerk Mains 2018 exam we are providing you with a question set based on the types and pattern of questions asked in the Computer Knowledge section of recently help IBPS RRB PO Mains 2018. Practice with these questions to get an idea of the expected level and pattern for RRB Clerk Mains examination.




Q1. Which among the following on a computer or terminal keyboard which can be programmed so as to cause an operating system command interpreter or application program to perform certain actions or specific tasks?
(a) Function Keys
(b) Caps Lock Key
(c) Esc
(d) Number Keys
(d) Number Keys
Solution:
A function key is one of a sequence of special keys labeled "F1" to "F12" (on most keyboards) that can be assigned a specific use to perform certain task.

Q2. How many pins are there in a VGA Connector?
 (a) 12
 (b) 10
 (c) 15
 (d) 13
 (e) 9
Solution:
A Video Graphics Array (VGA) connector is a three-row 15-pin connector.

Q3. Which among the following comes at last in an MS Excel Window?
(a) Menu Bar
(b) Task Bar
(c) Formula Bar
(d) Status Bar
(e) Quick Access Toolbar
Solution:
Following images shows the Status Bar which appears at the bottom in a Excel Window:


Q4. A server can be a computer and storage device dedicated to storing files and it is connected to a _______ to serve other workstations.
(a) Network
(b) Node
(c) Router
(d) Protocol
(e) Compiler
Solution:
A server is a computer designed to process requests and deliver data to another computer over the internet or a local network.

Q5. What is the full form of EDI?
(a) Electronic Data Input
(b) Electric Data Interchange
(c) Electronic Datum Interchange
(d) Easy Data Interchange
(e) Electronic Data Interchange
Solution:
Electronic Data Interchange is the full form of EDI

Q6. What is a Firewall in Computer Network?
(a) The physical boundary of Network
(b) An operating System of Computer Network
(c) A system designed to prevent unauthorized access
(d) A web browsing Software
(e) None of these
Solution:
A firewall is a network security system designed to prevent unauthorized access to or from a private network.

Q7. In which topology requires each node to be connected to exactly two other nodes, forming a single continuous pathway for signals?
(a) Star
(b) Mesh
(c) Ring
(d) Bus
(e) Tree
Solution:
A ring network is a network topology in which each node connects to exactly two other nodes, forming a single continuous pathway for signals through each node - a ring. Data travels from node to node, with each node along the way handling every packet.

Q8. Which among the following appears in a URL whenever you search anything on a Search Engine?
(a) google
(b) https://
(c) bing
(d) en
(e) .in
Solution:
Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to. The 'S' at the end of HTTPS stands for 'Secure'. It means all communications between your browser and the website are encrypted.

Q9. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
(a) Toggle
(b) Cold booting
(c) Warm booting
(d) Logging off
(e) None of these
Solution:
Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q10. A virus that migrates freely within a large population of unauthorized email user is called a __________.
(a) worm
(b) flame war
(c) macro
(d) plagiarism
(e) None of these
Solution:
A macro virus is a virus that is written in a macro language: a programming language which is embedded inside a software application (e.g., word processors and spreadsheet applications)

               

Following are the Hindu Reviews by Bankersadda of Past 5 months, do study with these PDFs to cover all important events which can be asked in the GA section of IBPS RRB Clerk Mains 2018 Exam:

April | May | June | July | August 


                                
       

    No comments