Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 1st October 2018

Dear students,
Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 1st October 2018



Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. The ratio of working efficiency of A, B and C is 3 : 4 : 5. If B can complete 33 ⅓% of a work in 8 days then in how many days A and C together will complete the whole work ? 
14 days
10 days
12 days
16 days
8 days
Solution: C

Q2. Two trains start running in north and east from same station at same time. The speed of train running towards north is 20 m/sec. and speed of train running in east is 15 m/sec. After 5 hours how far they will be ? 
460 km
450 km
540 km
550 km
650 km
Solution: B

Q3. Mark price of a printer is kept 150% higher than its cost price. The shopkeeper sells it at a discount of 40% and yet makes a profit of Rs. 2400 on it. Find its cost price. 
Rs. 6400
Rs. 5600
Rs. 7200
Rs. 2400
Rs. 4800
Solution: E

Q4. Area of a parallelogram is equal to 60% of area of a rectangle whose sides are 20 cm and 16 cm. If base of parallelogram and height are in the ratio of 3 : 1 then find perimeter of parallelogram. (Given that adjacent side of parallelogram is 75% of its base)
82 cm
84 cm
42 cm
88 cm
44 cm
Solution: B

Q5. There are 6 red and some green tickets. If I pick up two tickets randomly then probability of being one ticket red and one ticket green is (No. of red tickets ≠ No. of green tickets) 6/11 then number of green tickets are: 
5
6
8
7
4
Solution: A

Directions (6-10): Given below is the line graph in which blue line shows the percentage increase in year 2016 with respect to year 2015 and red line shows the percentage increase in year 2017 with respect to year 2016. Study the graph carefully to answer the following questions. 

Q6. If in year 2015 population of city A and city F are in the ratio 17 : 13. What is the ratio of population of city F to the population of city A in year 2017. 
30 : 23
17 : 13
14 : 27
29 : 21
None of these
Solution: A

Q7. Population of city D in year 2016 is equal to the population of city C in year 2015. What is population of city C in year 2016 if population of city D in year 2017 is 54400. 
48,600
47,600
49,000
51,000
53,600
Solution: B

Q8. If the difference of the population of city E in year 2015 to year 2017 is 7000, then find out the difference in the population of the city B in year 2015 to year 2017 if ratio of population of city B and population of city E in 2015 is 5 : 7. 
12,510
10,510
12,925
10,925
14,510
Solution: D

Q9. Average population of city F in all three years i.e. year 2015, 2016 and 2017 together are 17500. What is the population of city F in 2017. 
25,500
31,500
25,000
10,000
None of these
Solution: A

Q10. If the population of C in 2015 and population of city F in 2016 are in the ratio of 25 : 34. The population of city C in 2016 is what percent more than the population of city F in 2015. 
80%
70%
65%
60%
75%
Solution: E

Directions (11-15): What should come in place of question mark(?) in the questions given below (you are not expected to get exact values)? 
Q11. √3248 × √1297 ÷ √360=? 
130
108
140
160
90
Solution: B

Q12. 20.06% of 599 + 10.01% of 901 =? 
450
300
210
280
350
Solution: C

Q13.
1850
1667
1750
1900
2000
Solution: B

Q14. 1201 ÷ 14.99 × 19.91 + 400.01 =? 
1700
1850
1800
1920
2000
Solution: E

Q15. 40.005% of 439.998 + ? % of 655.011 = 228.5 
8
17
12
20
5
Solution: A

               



You May also like to Read:
          

   

Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

No comments