Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO Prelims: 5th October 2018

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO Prelims: 5th October 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO 


Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Watch Video Solutions!!






Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the following questions. The table shows the number of persons who claimed suicide due to economic problem in 5 different years in a city (Suicide in city is only due to economic problem). Table also shows the ratio of male to female in them. Note: In table some data are missing. Find them if they are required and then proceed. 
Q1. If 33 ⅓% of total population claimed suicide in 2010 and difference between male and female who claimed suicide in the same year was 2400 then find total population of the city in 2010. 
48,000
36,000
24,000
56,000
54,000
Solution: B

Q2. Total number of males who claimed suicide in 2011 is what percent more or less than the number of females who claimed suicide in the year 2012? (it is given that no. of male who claimed suicide in 2011 is 200% more than females in same year and no. of males who claimed suicide in 2012 is 25% more than females in same year) 
57.5%
55.4%
59%
67.5%
48.5%
Solution: A

Q3. What is the approximate average number of males who claimed suicide in the years 2011, 2012 and 2013 together? (number of males and females in 2011 and 2012 are 1400 more and 3200 less than that of 2013 respectively) 
12,267
11,267
14,266
10,266
13,267
Solution: B

Q4. What is the difference between total number of females who claimed suicide in 2012 and 2013 together and that in 2010 and 2011 together? (Use data found in Q1 and Q3) 
12,400
11,200
10,200
9,200
8,600
Solution: C

Q5. If number of males who claimed suicide in 2014 is 40% more than the number of females who claimed suicide in the same year then find total number of males who claimed suicide in the year 2013 and 2014 together ? 
25,200
23,200
24,400
26,200
20,200
Solution: A

Directions (6-10): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and — 
Q6. I. 3x²+ 13x+ 12 = 0 
II. 2y² + 15y + 27 = 0
Give answer (a) if x > y
Give answer (b) if x ≥ y
Give answer (c) if x < y
Give answer (d) if x ≤ y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established
Solution: B

Q7. I. x² – 22x + 121 = 0 
II. y² = 121
Give answer (a) if x > y
Give answer (b) if x ≥ y
Give answer (c) if x < y
Give answer (d) if x ≤ y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established
Solution: B

Q8. I. 4x² + 17x+ 15 = 0 
II. 3y² + 19y + 28 = 0
Give answer (a) if x > y
Give answer (b) if x ≥ y
Give answer (c) if x < y
Give answer (d) if x ≤ y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established
Solution: E

Q9. I. 3x² – 17x + 22 = 0 
II. 5y² – 21y + 22 = 0
Give answer (a) if x > y
Give answer (b) if x ≥ y
Give answer (c) if x < y
Give answer (d) if x ≤ y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established
Solution: E

Q10. I. 3x² + 11x + 10= 0 
II. 2y² – 13y+ 21 = 0
Give answer (a) if x > y
Give answer (b) if x ≥ y
Give answer (c) if x < y
Give answer (d) if x ≤ y
Give answer (e) if x = y or the relationship cannot be established
Solution: C

Q11. In a class of 80 students and 5 teachers, each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets, that are 25% of the total number of students. How many sweets were there? 
1050
1060
Other than those given as option
1040
1030
Solution: B

Q12. At what percentage above the cost price must an article be marked so as to gain 33% after allowing a customer a discount of 5% ? 
48%
43%
40%
38%
None of these
Solution: C

Q13. A sum of money invested for 14 years in Scheme A which offers simple interest at a rate of 8% p.a. The amount received from Scheme A after 14 years was then invested for two years in Scheme B which offers compound interest (compounded annually) at a rate of 10% p.a. If the interest received from Scheme B was Rs 6678, what was the sum invested in Scheme A? 
Rs 15,500
Rs 14,500
Rs 16,500
Rs 12,500
Rs 15,000
Solution: E

Q14. A person buys a bed in Rs.1250. By reduction of 20% in the price of bed, he can purchase a chair also in the same amount that was initially paid for the bed. Find the price of the chair. 
Rs.275
Rs.345
Rs.250
Rs.245
None of these
Solution: C

Q15. A bag contains 5 red balls, 6 yellow and 3 green balls. If two balls are picked at random, what is the probability that both are red or both are green in colour? 
3/7
5/14
1/7
2/7
3/14
Solution: C

               



             

No comments