Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO Prelims: 7th October 2018

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO Prelims: 5th October 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS PO 


Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Directions (1-5): Find out the wrong number in the following number series. 

Q1. 14, 29, 41, 63, 65, 131, 133
63
131
29
41
133
Solution:
The series is ×2 + 1, × 1 + 2 alternately

Q2. 2478, 819, 257, 84, 24, 5
257
24
5
819
84
Solution:
The series is ÷ 3 -7, ÷ 3 -6, ÷3 - 5, …..

Q3. 4, 6, 12, 30, 90 , 315, 1240
315
90
6
12
1240
Solution:
The series is × 1.5, × 2, ×2.5, × 3, …..

Q4. 289, 266, 285, 270, 281, 275, 277
266
275
277
281
285
Solution:
The series is – 23, + 19, -15, + 11, -7, + 3, ….

Q5. 7, 13, 49, 295, 2305, 23041
7
13
49
295
2305
Solution:
x2 – 1, x4 – 3, x6 – 5, x8 – 7, x10 – 9 ….
49 × 6 – 5 = 294 – 5 = 289

Directions (6-10): What approximate value will come in place of (?) in the following questions? 

Q6. 63.5% of 8924.2 +? % of 5324.4 = 6827.5862
36
22
17
31
9
Solution:
≈ 63.5% of 8920 +? % of 5320
= 6830 ≈5320×?
=(6830-5664)×100
?≈22

Q7. 5/8 of 4011.93 + 7/10 of 3410.12 =?
4810
4980
4890
4930
4850
Solution:
≈5/8 of 4012 + 7/10 of 3410
 ≈ 2507+2387
=4894≈4890

Q8. 8787 ÷ 343 × √50=?
180
185
195
190
175
Solution:
8787 ÷ 343 × √50
≈25.6 × √49
 =179.2 ≈ 180

Q9. 

18
28
48
37
58
Solution:
d

Q10. 5940 ÷ 28 ÷ 6 = ?
40
35
46
52
27
Solution:
5940 ÷ 28 ÷ 6
 =35.35 ≈ 35

Directions (11-15): In each of the following questions two equations are given. You have to solve the equations and Give answer— 

Q11. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q12. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q13. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q14. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q15. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


               






You May also like to Read:

No comments