Reasoning Quiz for IBPS Clerk Prelims: 15th October 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 24th September 2018

Reasoning Questions for IBPS Clerk 

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS Clerk Prelims is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Watch Video Solution




Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Seven fruit sellers A, B, C, D, E, F, G opened their shops on different days of the week starting from Monday. They sell different fruits i.e. carrot, litchi, guava, banana, apple, orange and mango but not necessarily in the same order. The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. Two sellers open shops between E and F. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi. E does not sell orange and banana. F does not sell guava. D sells carrot. Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold, but banana are sold after orange. Three persons open shop between G and F, who sells fruits after G. G does not open shop on Wednesday.

Q1. Who among the following sells guava?
E
F
C
B
none of these
Solution:
The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. Three persons open shop between G and F, G opens shop before F. G does not open shop on Wednesday. Two sellers open shops between E and F. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. D sells carrot.
    Case1
    Case2
Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold but banana are sold after orange. E does not sell orange and banana. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi.
    Case1
    Case2
F does not sell guava. So, case2 gets eliminated. The final arrangement is:
Q2. Which of the following seller opened shop on Friday?
E
F
C
B
none of these
Solution:
The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. Three persons open shop between G and F, G opens shop before F. G does not open shop on Wednesday. Two sellers open shops between E and F. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. D sells carrot.
    Case1
    Case2
Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold but banana are sold after orange. E does not sell orange and banana. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi.
    Case1
    Case2
F does not sell guava. So, case2 gets eliminated. The final arrangement is:

Q3. Which of the following fruit is sold by A?
guava
litchi
mango
Banana
none of these
Solution:
The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. Three persons open shop between G and F, G opens shop before F. G does not open shop on Wednesday. Two sellers open shops between E and F. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. D sells carrot.
    Case1
    Case2
Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold but banana are sold after orange. E does not sell orange and banana. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi.
    Case1
    Case2
F does not sell guava. So, case2 gets eliminated. The final arrangement is:

Q4. If G is related to carrot, E is related to apple, then which of the following is related to banana?
E
F
C
B
none of these
Solution:
The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. Three persons open shop between G and F, G opens shop before F. G does not open shop on Wednesday. Two sellers open shops between E and F. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. D sells carrot.
    Case1
    Case2
Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold but banana are sold after orange. E does not sell orange and banana. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi.
    Case1
    Case2
F does not sell guava. So, case2 gets eliminated. The final arrangement is:

Q5. Which of the following is true regarding E?
Tuesday -litchi
guava- Wednesday
carrot- Friday
Banana- Thursday
none of these
Solution:
The fruit seller who sells apple opens shop on Thursday. Three persons open shop between G and F, G opens shop before F. G does not open shop on Wednesday. Two sellers open shops between E and F. C opens shop before A but after D and none of them sells apples. D sells carrot.
    Case1
    Case2
Only one day gap is between the days on which orange and banana are sold but banana are sold after orange. E does not sell orange and banana. The one who sells Mango opens shop immediately before the one who sells Litchi.
    Case1
    Case2
F does not sell guava. So, case2 gets eliminated. The final arrangement is:

Directions (6-8): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q6. Who among A, B, C, D, E and F is the shortest? 
I. C is taller than A and F. B is shorter than only E and D. 
II. A is shorter than B and C. A is not shortest.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
From both statement (i) and (ii), F is shortest.
E/D > E/D > B > C > A > F

Q7.How is B related to E? 
I.M and Z are brothers of B and E is wife of Z . 
II.D is mother of U and is wife of B .
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:

Q8. Among V,W,X,Y and Z, seated in a straight line facing south, who sits at the middle of the row? 
I. W sits second to right of V. Z is not immediate neighbor of Y. 
II. V sits third to left of Y. W sits on the immediate right of X. Z sits second to left of X.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:

Q9. If one is added to all the odd digits and one is subtracted from all the even digits of the number “67413528”, then how many digits are repeated more than twice?
Two
One
Three
Four
None
Solution:
67413528
58324617

Q10. If AGAIN is coded as YSYQL , BEFORE is coded as XUTKHU, then how is AFTER coded?
AIEFN
FEIJN
CATEY
YTFUH
none of these
Solution:

Directions (11-15): Answer these questions referring to the letter sequence given below: 




Q11. If letters of the above given series are written in reverse order then which letter will be third to the left of eighteenth letter from right end?
Z
F
I
L
None of these

Q12. Which of the following letter is 3rd to left of 6th from left?
S
A
I
F
P
Solution:
3rd to left of 6th from left= 6-3= 3rd from left= P

Q13. Which of the following is the fifth to the right of thirteenth letter from your left ?
U
J
S
Z
None of these
Solution:
5th to right of 13th from left= 13+5= 18th from left= U

Q14. Which of the following is 5th to right of 3rd from left?
C
Q
K
Y
A
Solution:
5th to right of 3rd from left= 5+3= 8th from left= A

Q15. Which of the following letter is 4th to right of 8th from right ?
W
T
X
E
P
Solution:
4th to right of 8th from right= 8-4= 4th from right= W

               



You may also like to Read:


 
Print Friendly and PDF

No comments