English Language Quiz For IBPS PO Mains: 30th October

Dear Aspirants,

english-language-quiz-for-ibps-po

English Language Quiz For IBPS PO

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam has been conducted recently. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO Mains and Indian Bank PO Mains exam.





Directions (1-15): In the passage given below there are three blanks. Corresponding to each question six words are given. In the options, a combination of three words is given corresponding to the three words. In each find out the appropriate set of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 



Q1. The ............... tensions over the last few months between the Reserve Bank of India and the Centre found ................ release over the weekend ............ a public speech by Deputy Governor Viral Acharya. 

(A) enhancing
(B) simmering
(C) spectacular
(D) momorable
(E) through
(F) in
ABC
CDE
BCE
ADF
BDF
Solution:
'Simmering' means show or feel barely suppressed anger or other strong emotion. Hence, it qualifies 'tensions' in the first blank. 'Spectacular' means beautiful in a dramatic and eye-catching way. So, it fits into the second blank. So, correct choice is BCE.

Q2. “Governments that do not respect central bank independence,” said Mr. Acharya, “will sooner or later incur the ............ of financial markets, ........... economic fire, and come to ........... the day they undermined an important regulatory institution.” 
(A) wrath
(B) angry
(C) ignite
(D) lament
(E) involve
(F) rue
BEF
ACF
AEF
BCE
AFE
Solution:
'Wrath' means extreme anger. 'Rue' means bitterly regret (something one has done or allowed to happen) and wish it undone. The correct set of words is ACF.

Q3. While Saudi Arabia is struggling to ............ its image in the aftermath of the murder of journalist Jamal Khashoggi inside its ............ in Istanbul, another human rights crisis ............... by its actions confronts the kingdom. 
(A) palace
(B) reclaimed
(C) salvage
(D) motivated
(E) consulate
(F) triggered
DAC
BAC
CFA
DAB
CEF
Solution:
'Salvage' means retrieve or preserve (something) from potential loss or adverse circumstances. 'Consulate' means the building in which a consul's duties are carried out. So, CEF is the perfect combination of words for the blanks.

Q4. According to the United Nations, the war on Yemen, ............. by a Saudi-led coalition for over three years ............ American support, has pushed 14 million people, about half of the country’s population, .......... “pre-famine” conditions. 
(A) raged
(B) waged
(C) of
(D) with
(E) into
(F) onto
ADF
BEF
DEF
BDE
CDE
Solution:
'Wage' here means carry on (a war or campaign). The combination of words in BDE makes the sentence contextually correct and meaningful. 

Q5. Despite ................ criticism of his handling of the attack on one of the poorest Arab countries, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, the main architect of the war, has .............international pressure to .................... hostilities. 
(A) increasing
(B) mounting
(C) embed
(D) preventive
(E) evaded
(F) cease
BEF
DEC
ABC
BFE
DEF
Solution:
Here 'mounting' means grow larger or more numerous.
Mounting, evaded and cease make the sentence contextually correct and meaningful.

Q6. Unable to defeat the rebels militarily, the Saudi coalition has .......... a blockade on the country, worsening Yemen’s food and medicines ............... . Half of the country’s medical facilities are not ................. 
(A) foist
(B) implement
(C) imposed
(D) scarcity
(E) problem
(F) functional
ABC
BCE
DEF
CDF
FAB
Solution:
The correct set of words is CDF. Imposed, scarcity and functional are the best fits for the blanks.

Q7. Last Friday, Sri Lanka’s President Maithripala Sirisena ............... Prime Minister Ranil Wickremeinghe and appointed Mahinda Rajapaksa, his political rival until the day before, as the new Prime Minister — a surprising move that Mr. Sirisena made in order to .................. a deepening political dispute .................. himself and Mr. Wickremesinghe. 
(A) dismiss
(B) sacked
(C) resolve
(D) among
(E) between
(F) dissolve
AFD
BCE
BFD
AFC
BFE
Solution:
'Sacked' here means dismissal from employment. As other part of sentence talks about appointment, hence 'sacked' is perfect fit for first blank. 'Between' is perfect fit in third blank as 'between' is used when we talk about two persons or things. The most appropriate choice is thus BCE.

Q8. The 19th Amendment, which .............. a dual executive, made the PM’s position secure from the ................ actions of the President. Thus, the office of the PM falls vacant only under limited ....................... 
(A) created
(B) arbitrary
(C) formed
(D) circumstances
(E) instance
(F) rational
ABD
BFD
CBD
AEF
BCD
Solution:
'Arbitrary' means based on random choice or personal whim, rather than any reason or system. Hence, ABD is the correct set of words for the blanks.

Q9. Saudi dissident journalist Jamal Khashoggi’s murder has clearly exposed the ............. nature of the Saudi Arabian regime. It is ironic that the murder of one journalist has .................. in doing what the killing and starving of ..................... Yemeni civilians have not been able to achieve. 
(A) brutal
(B) pleasant
(C) succeeded
(D) preceded
(E) uncounted
(F) innumerable
ABF
BCF
ACF
BFE
CEF
Solution:
As the first line talks about a murder, so first blank needs a negative word, hence 'brutal' is the perfect fit. Also, 'succeeded' and 'innumerable' are the perfect fits for other two blanks and make the sentence contextually correct and meaningful.

Q10. The visible U.S. tilt toward Riyadh has ............... fuelled the existing differences ………………… Saudi Arabia and Turkey. Their disagreements were .................... by the outbreak of the Arab Spring in 2011. 
(A) beyond
(B) further
(C) between
(D) within
(E) augmented
(F) elevated
ADE
BCF
BEF
BCE
ACE
Solution:
'Augment' means make (something) greater by adding to it; increase. Further, 'between' and 'augmented' make the sentence contextually correct and meaningful.

Q11. Unbridled consumption has .............. global wildlife, triggered a mass extinction and exhausted Earth’s capacity to ............ humanity’s expanding appetites, the conservation group WWF .............. on Tuesday. (A) reduce (B) emanate (C) decimated (D) deduced (E) accommodate (F) warned
ACD
CDF
CEF
BDE
ABC
Solution:
'Decimate' means kill, destroy, or remove a large proportion of. Decimated, accommodate and warned are the perfect fits for the blanks above.

Q12. From 1970 to 2014, 60% of all animals with a backbone — fish, birds, amphibians, reptiles and mammals — were wiped ............... by human activity, according to WWF’s “Living Planet” report, .................... on an ongoing survey of more than 4,000 species spread over 16,700 populations scattered ............ the globe. (A) out (B) in (C) based (D) mention (E) across (F) beside
BDF
ACE
ADF
CDE
BCE
Solution:
'Wipe out' is an idiom that means abolish or annihilate. 'Based' is the appropriate word for blank 2. 'Across' in the third blank makes the sentence contextually and grammatically correct.

Q13. Unlike several other countries, the Estonia government ................ on foreign students joining the companies in their country so as to not to lose talent, and no ..................... the number of Indian students are increasing by the .............. in Estonia. (A) embrace (B) desire (C) insists (D) wonder (E) point (F) day
ABF
CBF
CDF
DFE
AFB
Solution:
The words in the combination CDF make the sentence contextually correct and meaningful.

Q14. The Ambassador of the Republic of Estonia to India, Riho Kruuv, said at a press conference here on Friday that Estonia was an innovative digital society that ................. excellent opportunities for study at world-class universities at .................prices. The one who introduced Skype technology to the world, Estonia is also one of the most ............... digital societies across the globe. (A) offered (B) embark (C) affordable (D) highest (E) improve (F) developed
ABC
BCE
BDE
ACF
BCF
Solution:
'Offered', 'affordable' and 'developed' make the sentence contextually correct and meaningful.

Q15. Estonia’s higher education .................... on strong links with industry to make students gain practical experience, said Payal Rajpal, Ambassador for Study Estonia, ............... that the country encourages Indian students to study …………………….. courses like cyber security, IT, robotics among others. (A) focuses (B) emphasize (C) adding (D) making (E) peculiar (F) specialised
BDF
ACF
ADE
BAE
AED
Solution:
'focuses’, ‘adding' AND 'specialised' make the sentence contextually correct and meaningful.

               



                                         

                   

Print Friendly and PDF

No comments