Banking Awareness Questions for Canara Bank PO and Clerk | 24th November 2018

Dear Aspirants,

banking-quiz-for-ibps-clerk

Banking Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk  2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. NABARD has joined hands with which bank to provide collateral-free credit through Joint Liability Groups in Telangana?
BOB
ICICI Bank
SBI
Axis Bank
PNB
Solution:
SBI and Nabard tie-up for credit in Telangana. State Bank of India and National Bank for Agriculture and Rural Development have joined hands to provide collateral-free credit through Joint Liability Groups inTelangana.

Q2. The Government of India has signed a loan deal worth USD 200 million with the World Bank for-
APY
PMKSY
NIRVAAN
POSHAN
ATAL
Solution:
The Government of India signed a loan deal worth USD 200 million with the World Bank for the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan). The POSHAN Abhiyaan, an overarching scheme for holistic nourishment, was launched by Prime Minister Narendra Modi in March this year at Jhunjhunu, Rajasthan.

Q3. Under project ‘SASHAKT’ an asset management company/alternative investment fund (AIF)-led resolution approach to deal with NPA cases of more than-?
Rs 100 crore
Rs 200 crore
Rs 300 crore
Rs 400 crore
Rs 500 crore
Solution:
Project "Sashakt" aims to strengthen the credit capacity, credit culture and credit portfolio of public sector banks. The committee has set a five-prong strategy towards resolution of stressed assets. ‘SASHAKT’ stands for strengthening and the whole objective was to strengthen the credit capacity, credit culture and portfolio of public sector banks. The AMC will be set up by state-run banks for resolution of loans above Rs 500 crore.

Q4. The government was announced a scheme for informants of benami transactions under which an individual can get a reward of up to _____________ for providing information to the tax authorities.
Rs.1 crore
Rs.7 crore
Rs.4 crore
Rs.10 crore
Rs.5 crore
Solution:
The government announced a scheme for informants of benami transactions under which an individual can get a reward of up to ?1 crore for providing information to the tax authorities. “Under the Benami Transactions Informants Reward Scheme 2018, a person can get reward [of] up to ?1 crore for giving specific information in prescribed manner to the Joint or Additional Commissioners of Benami Prohibition Unit (BPU) in Investigation Directorates of Income Tax Department about benami transactions and properties as well as proceeds from such properties which are actionable under Benami Property Transactions Act, 1988, as amended by Benami Transactions (Prohibition) Amendment Act, 2016.

Q5. NITI Aayog presented India’s Voluntary National Review Report on the implementation of the-
UN Member Countries
International Review of Progress
Sustainable development Goals
All of the above
None of the given options is true
Solution:
As a signatory to the 2030 Agenda for Sustainable Development, India is committed to participate in the international review of progress of Sustainable development Goals (SDGs) on a regular basis. NITI Aayog presented India’s Voluntary National Review Report on the implementation of the Sustainable development Goals (SDGs).

Q6. Which Bank has entered into an agreement with CDSL Commodity Repository Limited (CCRL) and it is first Public Sector Bank to become the Repository Participant for Pledge Finance under the Repository Ecosystem for registered/accredited warehouses by WDRA?
Bank of India
State Bank of India
Union Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
Solution:
Bank of Baroda has entered into an agreement in May 2018 with CDSL Commodity Repository Limited (CCRL). Bank of Baroda is the first Public Sector Bank to become the Repository Participant for Pledge Finance under the Repository Ecosystem for registered / accredited warehouses by WDRA.

Q7. An emerging market economy is highly classified with relatively- one in which the country is becoming a developed nation and is determined through many socio-
Growth factors
GDP factors
commercial factors
external factors
economic factors
Solution:
An emerging market economy is highly classified with relatively - one in which the country is becoming a developed nation and is determined through many socio- economic factors.

Q8. The Reserve Bank of India has asked banks authorised to deal in foreign exchange (Authorised Dealer-I Banks) to share data with-?
Ministry of Finance
Securities and Exchange Board of India
Directorate of Revenue Intelligence
Intelligence Bureau
Comptroller and Auditor General of India
Solution:
The Reserve Bank of India has asked banks authorised to deal in foreign exchange (Authorised Dealer-I Banks) to share data with the Directorate of Revenue Intelligence (DRI).

Q9. Survey points out for the first time in India's history that five States Maharashtra, Gujarat, Karnataka, Tamil Nadu and Telangana account for a whopping ___________________ of India's exports.
50%
80%
70%
40%
60%
Solution:
Survey points out for the first time in India's history that five States Maharashtra, Gujarat, Karnataka, Tamil Nadu and Telangana account for a whopping 70 % of India's exports.

Q10. The government will take steps to boost exports of agriculture commodities which have the potential of reaching _____________ billion.
$100 billion
$500 billion
$200 billion
$700 billion
$1500 billion
Solution:
The government will take steps to boost exports of agriculture commodities which have the potential of reaching $100 billion. The country’s agricultural exports are around $30 billion at present.

Q11. RBI’s New Rules To Push Another Rs ------------------ Loans Into Insolvency stated Credit Suisse.
Rs 5.5 lakh crore
Rs 4.5 lakh crore
Rs 3.5 lakh crore
Rs 2.5 lakh crore
Rs 1.5 lakh crore
Solution:
Another Rs 1.5 trillion (or Rs 1.5 lakh crore) of non-performing assets are now likely to be with the National Company Law Tribunal in the next six months,” according to a Credit Suisse report on RBI’s new rules.

Q12. _____________ is the value of all finished goods and services produced in a country in one year by its nationals.
NPA
GNP
CDS
GDP
BOP
Solution:
Gross national product (GNP) is a broad measure of a nation's total economic activity. GNP is the value of all finished goods and services produced in a country in one year by its nationals.

Q13. Sunil Mehta committee on bad loans resolution has recommended a five-pronged strategy Project "SASHAKT" to deal with ______________ in the country's banking system.
PCA
NPA
KYC
Loan
Tax
Solution:
Finance minister said that government has accepted a report submitted by a committee of bankers led by Punjab National Bank chairman Sunil Mehta. Sunil Mehta committee on bad loans resolution has recommended a five-pronged strategy -- Project 'Sashakt' -- to deal with Non-performing Assets in the country's banking system, Piyush Goyal said. The five-pronged strategy includes -- SME resolution approach, bank-led resolution approach, AMC/AIF led resolution approach, NCLT/IBC approach, and asset-trading platform.

Q14. Singapore government’s Temasek Holdings has agreed to invest _______________________ in the National Infrastructure Investment Fund (NIIF) in another bet on India’s infrastructure asset management space.
$100 million
$1000 million
$600 million
$400 million
$1200 million
Solution:
Singapore government’s Temasek Holdings has agreed to invest $400 million in the National Infrastructure Investment Fund (NIIF) in another bet on India’s infrastructure asset management space. NIIF, touted as India’s first sovereign investment vehicle anchored by the government, already has investors such as Abu Dhabi Investment Authority along with several large domestic financial institutions.

Q15. Which Bank has offered Digital savings account, Basic savings account and Regular savings account?
BOB
IPPB
SBI
PNB
ICICI Bank
Solution:
India Post Payments Bank (IPPB), which started functioning this month, is offering 3 types of zero-balance savings accounts with multiple benefits, including unlimited withdrawals and deposits besides doorstep banking. These accounts are Digital savings account, Basic savings account and Regular savings account.

               




You may also like to read:

          

Print Friendly and PDF

No comments