Banking Awareness Questions for Canara Bank PO and Clerk | 21st November 2018

Dear Aspirants,

banking-quiz-for-ibps-clerk

Banking Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk  2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. IFCI was the first Development Financial Institution of India set up to propel economic growth through the development of infrastructure and industry. IFCI established in-
1964
1956
1952
1950
1948
Solution:
The Government of India established The Industrial Finance Corporation of India (IFCI) on July 1, 1948, by way of an IFC Act 1948.

Q2. Where is the Corporate Office of Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) Limited?
Chennai
Kolkata
Pune
New Delhi
Mumbai
Solution:
The Corporate Office of Housing and Urban Development Corporation Limited (HUDCO) is in New Delhi.

Q3. ITRS measures the individual balance of payments cash transactions passing through the domestic banks and foreign bank accounts of enterprises, and noncash transactions and stock positions. ITRS stands for-
International transactions reporting scheme
International transactions reporting service
International transactions reporting system
International transactions reporting security
International transactions reporting solutions
Solution:
An International transactions reporting system (ITRS) measures individual balance of payments cash transactions passing through the domestic banks and foreign bank accounts of enterprises, and noncash transactions and stock positions.

Q4. IFAD is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries. What is the full form of IFAD?
International Fund for Agricultural Department
International Fund for Agricultural Development
International Fund for Association Development
International Financial for Agricultural Development
International Fund for Agricultural Development
Solution:
The International Fund for Agricultural Development or IFAD is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries.

Q5. Where is the Headquarters of IFAD?
Rome, Italy
New York, USA
Vienna, Austria
Paris, France
London, UK
Solution:
IFAD is an international financial institution and specialized United Nations agency based in Rome (Italy), the UN’s food and agriculture hub.

Q6. Karur Vysya Bank was started in the year 1916. it is based in-
Chennai
Mengaluru
Karur
Aluva
Thrissur
Solution:
Karur Vysya Bank is an Indian old private-sector bank, headquartered in Karur in Tamil Nadu.

Q7. Dhanlaxmi Bank Ltd is an old private sector bank headquartered in-
Karur
Mengaluru
Thiruvananthapuram
Kochin
Thrissur
Solution:
Dhanlaxmi Bank Ltd is an old private sector bank headquartered in Thrissur City, Kerala.

Q8. ICICI Bank is an Indian multinational bank and financial services company. Where is the Head Office of ICICI Bank?
Mumbai
Kolkata
Chennai
Bengaluru
New Delhi
Solution:
ICICI Bank is an Indian multinational bank and financial services company headquartered in Mumbai.

Q9. Bandhan Bank Ltd. is an Indian banking and financial services company. Bandhan, which started as a micro-finance company in 2001, received banking licence by Reserve Bank of India in 2014. It is based in-
Mumbai
Bengaluru
Chennai
Kolkata
New Delhi
Solution:
Bandhan Bank Ltd. is an Indian banking and financial services company headquartered in Kolkata, West Bengal. Bandhan, which started as a micro-finance company in 2001, received banking licence by Reserve Bank of India in 2014.

Q10. The Catholic Syrian Bank Limited is an Indian private sector bank with its headquarters in-
Karur
Thrissur
Kochin
Thiruvananthapuram
Mengaluru
Solution:
The Catholic Syrian Bank Limited is an Indian private sector bank with its headquarters at Thrissur, Kerala, India. It is one of the oldest banks in India.

Q11. National Institute of Bank Management (NIBM) was established in _________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
1979
1949
1969
1959
1989
Solution:
National Institute of Bank Management (NIBM) was established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management. Its mandate is to play a proactive role of “think-tank” of the banking system.

Q12. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established on-
12th April 1992
12th April 1988
12th April 1990
12th April 1982
12th April 1999
Solution:
SEBI was established on 12th April 1992.

Q13. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on-
03rd February 1991
03rd February 1992
03rd February 1997
03rd February 1999
03rd February 1995
Solution:
Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) was established by Reserve Bank of India (RBI) as its wholly owned subsidiary on 3rd February 1995 with a view to augmenting the production of bank notes in India to enable the RBI to bridge the gap between the supply and demand for bank notes in the country.

Q14. In which year, CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee?
2002
2000
2001
2004
2003
Solution:
TransUnion CIBIL Limited (formerly Credit Information Bureau (India) Limited) was incorporated based on recommendations made by the RBI Siddiqui Committee.

Q15. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IBDRT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in-
2001
1999
1992
1996
1989
Solution:
The Institute for Development & Research in Banking Technology is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

               




You may also like to read:

          

Print Friendly and PDF          

No comments