Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 13th November 2018

Dear Aspirants,

banking-quiz-for-ibps

Banking Quiz for IBPS PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. State Bank of India has changed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs. 40,000 to _______.
Rs 60,000
Rs 50,000
Rs 30,000
Rs 20,000
Rs 45,000
Solution:
State Bank of India has slashed the daily withdrawal limit on its classic debit card from Rs 40,000 to Rs 20,000. There is no change in the daily withdrawal limits on other cards.

Q2. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign. What is the name of the campaign?
Micro Credit Scheme
Udyam Nidhi
Udyam Abhilasha
Udyami Mitra
SEAC
Solution:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI), had launched a National Level Entrepreneurship Awareness Campaign, Udyam Abhilasha in 115 Aspirational Districts identified by NITI Aayog in 28 States and reaching to around 15,000 youth.

Q3. Which of the following is the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share?
PhonePay
Paytm
FreeCharge
Google Pay
MobiQuick
Solution:
Alibaba and SoftBank-backed Paytm registered over 137 million UPI transactions in September, becoming the leading contributor to Unified Payments Interface (UPI) payments with over 33% of the overall market share.

Q4. Asian Development Bank (ADB) recently approved $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people of which of the following state?
Uttarakhand
Odisha
Bihar
West Bengal
Sikkim
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed $240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people in three districts of the state of West Bengal affected by arsenic, fluoride, and salinity.

Q5. The private lender ICICI has appointed _______ as managing director and chief executive officer for five years.
Arundhati Bhattacharya
Rana Kapoor
Rajnish Kumar
Sunil Mehta
Sandeep Bakhshi
Solution:
Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years.

Q6. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to ________ from the overseas by the state-owned fuel retailers.
1 billion USD
10 billion USD
5 billion USD
100 million USD
500 million USD
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed state-owned oil companies to borrow long-term working capital from overseas. RBI relaxed the policy on borrowing up to 10 Billion USD from the overseas by the state-owned fuel retailers.

Q7. Chanda Kochhar has quit as CEO of __________with immediate effect.
Axis Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
IDBI Bank
Punjab National Bank
Solution:
Chanda Kochhar has quit as CEO of ICICI Bank with immediate effect. The private lender has appointed Sandeep Bakhshi as managing director and chief executive officer for five years, subject to regulatory approval.

Q8. Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a ________ Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in India.
$330 million
$240 million
$100 million
$15 million
$150 million
Solution:
Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $150 million Loan Agreement in New Delhi to establish a Global Skills Park (GSP) in Madhya Pradesh, the First Multi-Skills Park in India, to enhance the quality of Technical and Vocational Education And Training (TVET) System in the State and create a more skilled workforce.

Q9. India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to ______ in 2018.
8th
22th
32th
28th
14th
Solution:
According to an international survey, India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to 28th in 2018, from 36th in 2011.

Q10. The government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $110 million loan to finance the upgrade of 2,800 kilometers all-weather rural roads in the State of Madhya Pradesh. Headquarters of ADB is in_________.
Jakarta
Manila
Vienna
Tokyo
Beijing
Solution:
Headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Q11. India and Russia signed the S-400 air defence system deal. The amount sanctioned under the deal is_______ (approx).
$1 billion
$500 million
$2 billion
$50 million
$5 billion
Solution:
India and Russia signed the $5 billion (approx) S-400 air defence system deal during the annual bilateral summit between Prime Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin at Hyderabad House.

Q12. The Centre has assured _______ government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.
Telangana
Kerala
Karnataka
Andhra Pradesh
Maharashtra
Solution:
The Centre has assured Karnataka government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.

Q13. The CII signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development. What does C stands for in CII?
Competition
Confederation
Council
Commission
Committee
Solution:
The Confederation of Indian Industry (CII) signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development.

Q14. Trading on electronic platforms is being encouraged across the world as it enhances pricing transparency, processing efficiency and risk control. In India _________ has recently issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments.
CIBIL
CRICIL
IRDAI
SEBI
RBI
Solution:
The Reserve Bank of India issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments. As per the norms issued by the central bank ETPs will mean any electronic system, other than a recognised stock exchange, on which transactions is eligible instruments. ETP Operator’ shall mean an entity authorised by the Reserve Bank to operate an ETP under these Directions.

Q15. Which of the following pair has won Nobel prize 2018 in the field Economic Sciences?
James P Allison and Tasaku Honjo
William D. Nordhaus and Paul M. Romer
Arthur Ashkin and Gerard Mourou
George P. Smith and Gregory P. Winter
Gerard Mourou and James P Allison
Solution:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus “for integrating climate change into long-run macroeconomic analysis” and Paul M. Romer “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis.”

               





You may also like to read:
      
               



Print Friendly and PDF

No comments