Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 14th November 2018

Dear Aspirants,

banking-quiz-for-ibps

Banking Quiz for IBPS PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. Which of the following organistion has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific”?
RBI
IRDAI
CII
ESIC
NABARD
Solution:
The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia.

Q2. National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from ___________ to Rs. 30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019).
Rs. 25,000 crore
Rs. 24,000 crore
Rs. 28,000 crore
Rs. 20,000 crore
Rs. 15,000 crore
Solution:
National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from Rs. 24,000 crore to Rs.30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019) towards refinancing eligible institutions.

Q3. In its latest report (October 2018), the International Monetary Fund (IMF) projected India's growth rate for year 2019 at _____.
7.5%
7.3%
7.4%
8.1%
7.9%
Solution:
As per the IMF's latest report in October 2018, India is projected to grow at 7.3% in 2018 and 7.4% in 2019. The report predicted India to regain the tag of the world's fastest-growing major economy this year.

Q4. SHCIL is India's largest custodian and depository participant based in Mumbai. What does H stands for in SHCIL.
Holding
Housing
Husbandry
Health
None of the above option is true.
Solution:
Stock Holding Corporation of India Limited is India's largest custodian and depository participant, based in Mumbai, Maharashtra. SHCIL was established in 1986 and was granted a status of a government company as per section 2 of Indian Companies Act, 2013.

Q5. As per the IMF's latest report, India is projected to grow at 7.3% in 2018 (October 2018). What is the name of this report?
Global Economic Prospects
Indian Economic Outlook
Asia At The Forefront
World Development Report
World Economic Outlook
Solution:
As per the IMF's latest World Economic Outlook (WEO) report in October 2018, India is projected to grow at 7.3% in 2018 and 7.4% in 2019.

Q6. IDBI Bank has announced that _________ has taken charge as the managing director and chief executive officer of the bank.
Anand Mahindra
Sunil Mehta
Rakesh Sharma
Usha Ananthasubramanian
Viral Acharya
Solution:
State-run IDBI Bank has announced that Rakesh Sharma has taken charge as the managing director and chief executive officer of the bank. He has replaced B Sriram.

Q7. Name the first Indian company in the service sector which won the Deming Prize for 2018.
Airtel
Jio
Vodafone
Indus Towers
BSNL
Solution:
Indus Towers, world's largest telecom tower company (outside China), won the Deming Prize for 2018, being the first Indian company in the service sector and the fifth in the world to achieve this.

Q8. Who has been announced as the new Secretary General of the PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI)?
Nandan Nilekani
Pravin Srivastava
Isha Dua
Shikha Sharma
Mahesh Y Reddy
Solution:
PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) has announced that Mahesh Y Reddy has taken over as its Secretary General with immediate effect.

Q9. The World Bank released the Human Capital Index (HCI) as part of the World Development Report 2019. What is India's rank in the index?
111
91
157
121
115
Solution:
The World Bank released the Human Capital Index (HCI) as part of the World Development Report 2019. Broader theme of the World Development Report (WDR) this year is “The Changing Nature of Work”. India was ranked at the 115th position lower than Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Bangladesh.

Q10. NITI Aayog and _________________ recently announced a first-of-its-kind internship programme for students selected by Atal Innovation Mission (AIM).
IBM
Google
Microsoft
Facebook
Apple
Solution:
NITI Aayog and IBM announced a first-of-its-kind internship programme for students selected by Atal Innovation Mission (AIM). The internship will see 38 students receive a two-week paid internship, and 14 teachers from Atal Tinkering Labs (ATL) across the length and breadth of the country.

Q11. Which of the following bank has recently signed an MoU with Kathmandu-based National Banking Institute (NBI) for the development of human resources in Nepal.
EXIM Bank
Bank of Baroda
Punjab National Bank
HDFC
State Bank of India
Solution:
State Bank of India has signed an MoU with Kathmandu-based National Banking Institute (NBI) for the development of human resources of the latter. Under the MoU, the strategic training unit of SBI will impart education, training and development to facilitate transformation of NBI's HR department.

Q12. Leading stock exchange NSE has signed a pact with the _________ government to provide access to capital to MSMEs, which will fuel the growth of such entities in the state.
Himachal Pradesh
Uttarakhand
Sikkim
Assam
Nagaland
Solution:
Leading stock exchange NSE has signed a pact with the Uttarakhand government to provide access to capital to MSMEs, which will fuel the growth.

Q13. Minister of State for Textiles __________ has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
Smriti Zubin Irani
Ajay Tamta
Jagat Prakash Nadda
Harsimrat Kaur Badal
Dr. Mahesh Sharma
Solution:
Ajay Tamta is the Minister of State for Textiles. He is the MP from Almora, Uttarakhand.

Q14. India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of ______ Srilankan rupees.
200 crore
150 crore
90 crore
10 crore
60 crore
Solution:
India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of 60 crore Srilankan rupees.

Q15. The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary, attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in Singapore. What does E stands for in RCEP?
Empowered
Economic
Establishment
Environmental
Equal
Solution:
RCEP stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN Summit in Cambodia.

               




You may also like to read:
                     



Print Friendly and PDF


Test where you stand in the Competition with Online Test Series
to get 30% Off Today


Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
to get 20% Off Today

No comments