Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 27th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 27th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. On which day Indian Constitution Day is celebrated?
27th November
26th November
24th November
25th November
28th November
Solution:
26th November is celebrated as Indian Constitution Day. On this day in 1949, the constitution was adopted which came into force on January 26, 1950, marking the beginning of a new era in the history of India.

Q2. The United Nations has selected Uttar Pradesh’s Noida and Greater Noida to participate in its Global Sustainable Cities ______________ initiative.
2021
2025
2030
2020
2050
Solution:
The United Nations has selected Uttar Pradesh’s Noida and Greater Noida to participate in its Global Sustainable Cities 2025 initiative. According to UN, the twin-cities in Gautam Buddh Nagar district, adjoining the national capital, have been selected in the “University City” category ahead of Mumbai and Bengaluru as the only invitee from India.

Q3. In 1949, the constitution was adopted which came into force on 26th January ____________ marking the beginning of a new era in the history of India.
1960
1952
1948
1955
1950
Solution:
26th November is celebrated as Indian Constitution Day. On this day in 1949, the constitution was adopted which came into force on January 26th, 1950, marking the beginning of a new era in the history of India.

Q4. How many cities across the world have been selected in five categories by the UN Global Sustainable Development Goals (SDG) cities initiative?
10
30
15
20
25
Solution:
Senior UN Advisor and CEO UN Global Sustainability Index Institute, Roland Schatz stated that that overall 25 cities across the world have been selected in five categories by the UN Global Sustainable Development Goals (SDG) cities initiative.

Q5. Who has won the Syed Modi International Badminton Championships 2018, men’s singles final?
Sameer Verma
Guangzu Lu
Satwik Rankireddy
Ashwini Ponnappa
Sikki Reddy
Solution:
Sameer Verma has won the Syed Modi International Badminton Championships, men’s singles final against China’s Guangzu Lu, to retain the title. With this win, Verma sealed his spot in the BWF World Tour Finals. However, former champion Saina Nehwal lost to Han Yue of China in women’s singles summit clash and won silver.

Q6. Maldivian Foreign Minister ______________________ has arrived in New Delhi on a 4-day visit to India.
Abdulla Shahid
Mariyam Shakeela
Azleen Ahmed
Mohamed Waheed Hassan
Abdul Ghafoor
Solution:
Maldivian Foreign Minister Abdulla Shahid has arrived in New Delhi on a 4-day visit to India. This is the first high-level visit from Male after the new government took office. Mr Shahid and External Affairs Minister Sushma Swaraj will hold extensive talks on issues of mutual interest.

Q7. Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff (CNS) Indian Navy is on a visit to Russia recently. What is the currency of Russia?
Pound
Dinar
Ruble
Franc
Dollar
Solution:
Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff (CNS) Indian Navy is on a visit to Russia. The visit aims to consolidate bilateral defence relations with Russia, as also to explore new avenues for defence cooperation. Russia Capital: Moscow, Currency: Ruble, President: Vladimir Putin.

Q8. National Milk Day is celebrated on November ____________________ to mark the birth anniversary of India’s most successful dairy entrepreneur Dr. Varghese Kurien, the founder of dairy firm Amul.
27th November
24th November
26th November
25th November
28th November
Solution:
National Milk Day is celebrated on November 26 to mark the birth anniversary of India’s most successful dairy entrepreneur Dr. Varghese Kurien, the founder of dairy firm Amul. He served Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) from 1973 to 2006. India is the largest milk producer in the world. The per capita milk available pan India is 355 grams per day.

Q9. What is the capital city of Maldives?
Thimphu
Kathmandu
Naypyidaw
Male
Bangkok
Solution:
Male is the densely populated capital of the Maldives.

Q10. Syed Modi International Badminton Championships 2018 was held in-
Nagpur
Patna
Kolkata
Lucknow
New Delhi
Solution:
Syed Modi International Badminton Championships 2018 was held in Lucknow, Uttar Pradesh from 20th to 25th of November 2018.

Q11. Which country has clinched Women’s World Twenty20 title as they attained an easy win in the final of the Women’s World T20 tournament 2018?
India
England
Australia
New Zealand
West Indies
Solution:
Australia clinched Women’s World Twenty20 title as they attained an easy win over England in the final of the Women’s World T20 tournament.

Q12. Vice President M Venkiah Naidu laid the foundation stone of the Dera Baba Nanak Kartarpur Sahib corridor for Gurudwara Kartarpur Sahib in-
Pakistan
Sri Lanka
India
Nepal
Bhutan
Solution:
Vice President M Venkiah Naidu laid the foundation stone of the Dera Baba Nanak Kartarpur Sahib corridor for Gurudwara Kartarpur Sahib in Pakistan. The groundbreaking ceremony was held at village Mann of district Gurdaspur near Indo Pak border. Punjab Governor VP Singh Badnore was the guest of honour.

Q13. National Cadets Corps (NCC) day is celebrated every year on the ______________ Sunday in the month of November.
second
third
first
fourth
None of the given options is true
Solution:
National Cadets Corps (NCC) day is celebrated every year on the fourth Sunday in the month of November. The NCC in India was formed by the National Cadet Corps Act of 1948 on 15th July 1948.

Q14. The government will infuse INR ____________________crore in the state-owned banks by March-end and the next tranche would be released as early as December 2018, according to a senior finance ministry official.
INR 37,000 crore
INR 13,000 crore
INR 54,000 crore
INR 22,000 crore
INR 42,000 crore
Solution:
The government will infuse INR 42,000 crore in the state-owned banks by March-end and the next tranche would be released as early as December 2018, according to a senior finance ministry official.

Q15. Women’s World T20 tournament 2018 was held in-?
India
West Indies
Australia
New Zealand
England
Solution:
World T20 tournament 2018 was held in West Indies.

               






Print Friendly and PDF

No comments