Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 30th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 30th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which state has became first Indian state to launch a single emergency number “112“recently?
Madhya Pradesh
West Bengal
Gujarat
Himachal Pradesh
Kerala
Solution:
Himachal Pradesh has become first Indian state to launch a single emergency number “112“. This will connect to police, fire, health and other helplines through an Emergency Response Centre in the state.

Q2. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched-?
PSLV-C43
PSLV-L21
PSLV-C27
PSLV-K51
PSLV-S14
Solution:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched PSLV-C43. This launch took place from the first launch pad of the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. Marking the 45th mission that uses the polar satellite launch vehicle (PSLV) rocket, ISRO launched its latest Earth-mapping satellite, HysIS, as part of the mission.

Q3. Who has been appointed as the new Chairman of Union Public Service Commission recently?
Neeraj Arora
Jalaj Srivastava
Ashok Chawla
Sunil Arora
Arvind Saxena
Solution:
Arvind Saxena has been appointed as the new Chairman of Union Public Service Commission. UPSC is the institution responsible for conducting examination for selection bureaucrats, diplomats and police officers. Saxena will be serving in the office till August 7, 2020, when he attains the age of 65 years.

Q4. Who is the present Chief Minister of Himachal Pradesh?
Yogi Adityanath
Trivendra Singh Rawat
Jai Ram Thakur
Nitish Kumar
Manohar Lal Khattar
Solution:
Jai Ram Thakur is an Indian politician, who is the current Chief Minister of Himachal Pradesh.

Q5. Which organisation has decided to set up a Consortium of Academic and Research Ethics (CARE) which will prepare a fresh list of credible quality journals in the non-science disciplines?
RBI
UGC
SSC
CSIR
TRAI
Solution:
University Grants Commission, UGC has decided to set up a Consortium of Academic and Research Ethics (CARE) which will prepare a fresh list of credible quality journals in the non-science disciplines. The commission stated that the percentage of research articles published in poor quality journals is reported to be high in India which has adversely affected its image. CARE will be headed by the UGC Vice Chairman.

Q6. Who was bestowed with the highest French civilian distinction Chevalier de la Legion d’Honneur (Knight of the Legion of Honour) for his outstanding contribution to developing the information technology industry in India, recently?
Azim Premji
Shiv Nadar
Ratan Tata
Cyrus Mistry
Anil Ambani
Solution:
IT czar and philanthropist Azim Premji was bestowed with the highest French civilian distinction Chevalier de la Legion d’Honneur (Knight of the Legion of Honour). Premji, who is the chairman of Bengaluru-headquartered IT major Wipro, received the distinction from the Ambassador of France to India Alexandre Ziegler in Bengaluru.

Q7. LG Electronics has announced that it has appointed ____________________ as the new president. He is replacing Hwang Jeong-hwan after one year.
Nahid Afrin
Brian Kwon
Millie Bobby
Voreqe Bainimarama
Erik Solheim
Solution:
LG Electronics has announced that it has appointed Brian Kwon as the new president. He is replacing Hwang Jeong-hwan after one year. Brian Kwon is head of LG’s home entertainment business, from December 1. It comes after LG’s mobile business posted a loss of $410 million this year, including a $130.5 million net loss in the last quarter.

Q8. Azim Hashim Premji is an Indian business tycoon, investor, and philanthropist, who is the chairman of-
HCL
TCS
Wipro
RIL
Mahindra
Solution:
Azim Hashim Premji is an Indian business tycoon, investor, and philanthropist, who is the chairman of Wipro Limited. He is informally known as the Czar of the Indian IT Industry.

Q9. Naval exercise between India and the United Kingdom, KONKAN held in-
Lakshadweep
Pondicherry
Daman
Goa
Kochi
Solution:
Naval exercise between India and the United Kingdom, KONKAN held in Goa this year. Both Navies have, over the years, undertaken bilateral activities such as training exchanges and technical cooperation. The Bilateral KONKAN exercise provides a platform for the two Navies to periodically exercise at sea and in harbour, so as to build interoperability and share best practices.

Q10. India and __________________ have signed a protocol on hygiene and inspection requirements for the exports recently.
Japan
Germany
Russia
Thailand
China
Solution:
India and China have signed a protocol on hygiene and inspection requirements for the exports. The commerce ministry stated in a statement that a protocol on hygiene and inspection requirements for the exports was signed in New Delhi during the visit of Chinese Vice Minister, General Administration of Customs of China Hu Wei who was leading a six-member delegation to India.

Q11. The government has launched a unique initiative called ________________________ to introduce school students to 22 Indian languages.
Bhasha Gyan
Bhasha Bodh
Bhasha Sangam
Bhasha Nirman
Bhasha Lekh
Solution:
The government has launched a unique initiative called Bhasha Sangam to introduce school students to 22 Indian languages. The initiative, under Ek Bharat Shreshtha Bharat, was active for the period between 22nd November – 21st December.

Q12. Theresa May is the Prime Minister of-
UK
Germany
USA
France
Canada
Solution:
Theresa Mary May is a British politician serving as Prime Minister of the United Kingdom and Leader of the Conservative Party since 2016. She served as Home Secretary from 2010 to 2016.

Q13. Institute of Liver and Biliary Sciences has launched a campaign to spread a pan-India awareness about _________________ disease.
Dengue
Cancer
Malaria
AIDS
hepatitis
Solution:
Institute of Liver and Biliary Sciences has launched a campaign to spread a pan-India awareness about hepatitis disease. Empowering People Against Hepatitis: The Empathy Campaign was launched at Metro Bhawan, New Delhi in presence of Managing Director of DMRC. Dr. Mangu Singh, and Director ILBS. Shiv Kumar Sarin.

Q14. Donbass directed by _______________________ has won the coveted Golden Peacock Award at the 49th International Film Festival of India (IFFI).
Jean-Luc Godard
Sergei Loznitsa
Oleg Mutu
Boris Kamorzin
Ursula Meier
Solution:
Donbass directed by Sergei Loznitsa has won the coveted Golden Peacock Award at the 49th International Film Festival of India (IFFI), which concluded in Goa on November 28, 2018. The Golden Peacock Award carries a cash prize of Rs 4 million (Rs 40 lakhs) to be shared equally between the Producer and the Director, Trophy and the citation.

Q15. 49th International Film Festival of India (IFFI) has been concluded in-
New Delhi
Singapore
New York
Goa
Kuala Lumpur
Solution:
Donbass directed by Sergei Loznitsa has won the coveted Golden Peacock Award at the 49th International Film Festival of India (IFFI), which concluded in Goa on November 28, 2018. The Golden Peacock Award carries a cash prize of Rs 4 million (Rs 40 lakhs) to be shared equally between the Producer and the Director, Trophy and the citation.

               




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments