Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam: 17th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam 17th November 2018

Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The two-day summit to mark the World Tolerance Day was inaugurated in-
Tokyo
New Delhi
Paris
Dubai
Vienna
Solution:
The two-day summit to mark the World Tolerance Day was inaugurated in Dubai, the UAE. Held for the first time in UAE, the theme of the Summit was ‘Prospering from Pluralism: Embracing Diversity through Innovation and Collaboration’.

Q2. Every year on ______________ November, the international community celebrates the International Day for Tolerance with activities that target both educational institutions and the general public.
16th November
14th November
15th November
17th November
13th November
Solution:
Every year on 16 November, the international community celebrates the International Day for Tolerance with activities that target both educational institutions and the general public. In 1996, the UN General Assembly invited the UN Member States to observe the International Day for Tolerance on 16 November.

Q3. The 5-Day long India- Taiwan SME Development Forum was held at Taipei, Taiwan. The Indian Delegation was led by Secretary MSME. Who is the present Secretary of MSME?
Ram Mohan Mishra
Raj Kumar Digvijay
Kumar Priyadarshi
Rajiv Sharma
Arun Kumar Panda
Solution:
The 5-Day long India- Taiwan SME Development Forum was held at Taipei, Taiwan. The Indian Delegation was led by Secretary MSME Dr. Arun Kumar Panda.

Q4. NITI Aayog has partnered with the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) and the __________________ to host a South Asian regional conference at Pravasi Bharatiya Kendra in New Delhi to discuss the key issues, perspectives and the way forward in the Urban Infrastructure.
Asian Infrastructure Investment Bank
World Bank Group
Asian Development Bank
New Development Bank
International Monetary Fund
Solution:
NITI Aayog, the premier think tank of the Government of India, partnered with the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) and the Asian Development Bank (ADB) to host a South Asian regional conference at Pravasi Bharatiya Kendra in New Delhi to discuss the key issues, perspectives and the way forward in the Urban Infrastructure. The two-day conference on “Urban Infrastructure: New Approaches to Public & Private Partnerships and Municipal Finance Innovations” was inaugurated by CEO, NITI Aayog, Amitabh Kant.

Q5. The two-day summit to mark the World Tolerance Day was concluded recently. What was the theme of this Summit?
Key figures from the public and private sectors, peacekeeping ambassadors and change-makers
Prospering from Pluralism: Embracing Diversity through Innovation and Collaboration
The World Tolerance Summit brings together government leaders
Importance of tolerance, peace and equality, and celebrate diversity
None of the given options is true
Solution:
The two-day summit to mark the World Tolerance Day was inaugurated in Dubai, the UAE. Held for the first time in UAE, the theme of the Summit was ‘Prospering from Pluralism: Embracing Diversity through Innovation and Collaboration’.

Q6. The United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) is the regional development arm of the United Nations for the Asia-Pacific region. Where is the headquarters of UNESCAP?
Beijing
New Delhi
Bangkok
Tokyo
Hong Kong
Solution:
The Economic and Social Commission for Asia and the Pacific, located in the United Nations Building in Rajadamnern Nok Avenue in Bangkok, Thailand, is one of the five regional commissions of the United Nations Economic and Social Council, under the administrative direction of the United Nations headquarters.

Q7. NITI Aayog has constituted the ‘Himalayan State Regional Council’ to ensure sustainable development of the Indian Himalayan region. The Himalayan State Regional Council will be chaired by-
VK Saraswat
Nidhi Sharma
Kashish Mittal
Manoj Kumar Saxena
Padmavathi Ravi
Solution:
NITI Aayog has constituted the ‘Himalayan State Regional Council’ to ensure sustainable development of the Indian Himalayan region. The Council has been constituted to review and implement identified action points based on the Reports of five Working Groups, which were established along thematic areas to prepare a roadmap for action. The Himalayan State Regional Council will be chaired by the Dr. VK Saraswat, Member, NITI Aayog and will consist of the Chief Secretaries of the Himalayan States as well as the Secretaries of key Central Ministries, senior officers of NITI Aayog as well as special invitees.

Q8. Delhi Police Commissioner Amulya Patnaik launched the force’s e-learning portal ____________ and training division website.
NIVESH
NIVAH
NIRAJ
NIRGUN
NIPUN
Solution:
Delhi Police Commissioner Amulya Patnaik launched the force’s e-learning portal NIPUN and training division website. Through the website, Delhi Police will be using advanced technology in imparting in-service training to its personnel. The e-learning portal aims to give online training and information through specialized courses designed by experts in the field.

Q9. The third edition of the India International Cherry Blossom Festival 2018 was held in-
Gangtok
Shillong
Guwahati
Patna
Imphal
Solution:
The third edition of the India International Cherry Blossom Festival 2018 was held in Shillong. It was inaugurated by the Chief Minister Conrad K Sangma in the presence of Japanese Ambassador to India, Kenji Hiramatsu.

Q10. All-rounder John Hastings has retired from all cricket, citing the risks posed by a bleeding lung condition. John Hastings was played for which country?
West Indies
New Zealand
South Africa
Australia
England
Solution:
Former Australia all-rounder John Hastings has retired from all cricket, citing the risks posed by a bleeding lung condition. Hastings played one Test, 29 ODIs and nine Twenty20 internationals for Australia before retiring from Tests and ODIs a year ago to become a T20 specialist.

Q11. Shillong is a hill station in northeast India and capital of the state of-
Meghalaya
Arunachal Pradesh
Manipur
Tripura
Sikkim
Solution:
Shillong is a hill station in northeast India and capital of the state of Meghalaya.

Q12. Who is the Vice Chairman of NITI Aayog?
Bibek Debroy
Rajiv Kumar
VK Saraswat
Ramesh Chand
VK Paul
Solution:
Rajiv Kumar is an Indian economist and is currently the vice-chairman of the NITI Aayog.

Q13. The United Nations Children’s Fund-India (UNICEF) has appointed Asian Games gold-medalist sprinter _____________ as India’s first ever Youth Ambassador.
Sakshi Malik
Geeta Phogat
Hima Das
PV Sindhu
MC Marycom
Solution:
The United Nations Children’s Fund-India (UNICEF) has appointed Asian Games gold-medalist sprinter Hima Das as India’s first ever Youth Ambassador. Recently, Hima clinched a Gold medal in Women’s 4×400 metre relay event at the 2018 Asian Games at Jakarta, Indonesian. She also won Silver in the Women’s 400m Race event with a clock timing of 50.59 seconds.

Q14. Name the Eminent journalist, who has been selected under prestigious award category of Raja Ram Mohan Roy award?
Irfan Hussain
Dinesh Pathak
Bakshi Tirath Singh
N Ram
Shivani Bhatnagar
Solution:
inance Minister Arun Jaitley inaugurated National Press Day (16 November) celebrations in New Delhi. The winners of National Awards for Excellence in Journalism were honored on the occasion. Eminent journalist and Chairman of the Hindu Publishing Group, N Ram has been selected under prestigious award category of Raja Ram Mohan Roy award. Ruby Sarkar, Chief Correspondent of Deshbandhu, Bhopal and Rajesh Joshte of Daily Pudhari in Ratnagiri will share the award in category of Rural Journalism.

Q15. UNICEF India works along with the Central Government to ensure that children born in India get the best start in life, thrive and develop to his or her full potential. UNICEF headquarters in-
London
Vienna
Geneva
Paris
New York
Solution:
UNICEF India works along with the Central Government to ensure that children born in India get the best start in life, thrive and develop to his or her full potential. UNICEF headquarters in New York, the USA.

               





You may also like to Read:

        

Print Friendly and PDF

No comments