Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 23rd November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 23rd November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj is on a 2-day visit to Laos recently. What is the capital of Laos?
Dili
Vientiane
Phnom Penh
Hanoi
Bandar Seri Begawan
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj is on a 2-day visit to Laos. During her visit, Ms Swaraj will co-chair the 9th Meeting of India-Laos Joint Commission on Bilateral Co-operation with her counterpart Saleumxay Kommasith. Laos Capital: Vientiane, Currency: Lao kip.

Q2. President of India Ram Nath Kovind was in Australia on his second leg of 2-Nation visit. He became the ____________ Indian President to visit Australia.
fifth
fourth
third
second
first
Solution:
After visiting Vietnam, President of India Ram Nath Kovind was in Australia on his second leg of 2-Nation visit. He met Australian Prime Minister Scott Morrison in Sydney. He became the first Indian President to visit Australia. 5 MoUs were exchanged in the field of disability sector, education, trade-investment, scientific cooperation, agriculture and on higher education focussing on PhD by both the nations.

Q3. Who has launched the Institution’s Innovation Council through video conferencing in New Delhi recently?
Prakash Javadekar
Sushma Swaraj
Rajnath Singh
Narendra Modi
Nitin Gadkari
Solution:
HRD Minister Prakash Javadekar launched the Institution’s Innovation Council through video conferencing in New Delhi. The purpose of formation of network of Institution’s Innovation Councils (IICs) is to encourage, inspire and nurture young students by exposing them to new ideas.

Q4. The 12th World Congress on Mountain Medicine started in which city?
Tokyo
Beijing
New Delhi
Kathmandu
Bangkok
Solution:
The 12th World Congress on Mountain Medicine started in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of the 4-day congress is “Mountain Medicine in the Heart of the Himalayas”.

Q5. Laos is a Southeast ____________ country.
European
American
Asian
African
None of the given options is true
Solution:
Laos is a Southeast Asian country traversed by the Mekong River and known for mountainous terrain, French colonial architecture, hill tribe settlements and Buddhist monasteries.

Q6. The _____________ ‘UK India Business Council Ease of Doing Business Report’ has been released.
fifth
fourth
third
second
first
Solution:
The fourth ‘UK India Business Council Ease of Doing Business Report’ has been released. It highlighted that UK businesses’ perceptions of corruption as a barrier to operating in India has halved since 2015. An in-depth survey of businesses with a combined turnover of USD 122 billion, the report found only 25% of UK businesses saw corruption as a major barrier in 2018, as opposed to 51% in 2015.

Q7. The Embassy of India in Nepal and Confederation of Indian Industry (CII) organized an exhibition of construction equipment and technology-ConMac 2018 in-
Gorakhpur
Pokhara
New Delhi
Kathmandu
Janakpur
Solution:
The Embassy of India in Nepal and Confederation of Indian Industry (CII) organized an exhibition of construction equipment and technology-ConMac 2018 in Bhaktapur near Kathmandu, Nepal. With more than 200,000 sq ft of display area, the exhibition is poised to be Nepal’s largest exhibition of construction equipment.

Q8. The World Health Organisation (WHO) in a report stated that ______________ is the only country to have recorded a substantial decline in malaria cases in 2017 out of the 11 highest burden countries worldwide.
India
China
France
USA
Canada
Solution:
The World Health Organisation (WHO) in a report stated that India is the only country to have recorded a substantial decline in malaria cases in 2017 out of the 11 highest burden countries worldwide. India registered a 24% reduction in cases over 2016, largely due to substantial declines of the disease in the highly malarious state of Odisha, home to approximately 40 percent of all malaria cases in the country. According to the report, India accounted for 4% of global malaria cases in 2017.

Q9. Which organisation has won this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, an award conferred by Indira Gandhi Trust each year on the late Prime Minister’s birth anniversary?
Council of Scientific & Industrial Research
University Grants Commission
Centre for Science and Environment
Indian Oil Corporation
Reserve Bank of India
Solution:
Centre for Science and Environment (CSE) has won this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, an award conferred by Indira Gandhi Trust each year on the late Prime Minister’s birth anniversary.

Q10. Who has became the first Indian batsman to touch the 11,000-run figure in the Ranji Trophy?
Anmolpreet Singh
Hanuma Vihari
Ajay Sharma
Vijay Merchant
Wasim Jaffer
Solution:
Veteran first-class cricketer Wasim Jaffer became the first Indian batsman to touch the 11,000-run figure in the Ranji Trophy. The Vidharbha batsman achieved the milestone during the third-round match against Baroda in Nagpur at the Vidarbha Cricket Association (VCA) Stadium, Nagpur, Maharashtra.

Q11. India and Russia sealed a USD _______________ million deal for construction of two missile frigates in Goa for the Indian Navy, sending a clear signal of continuing with high-level defence collaborations notwithstanding the US warnings of sanctions.
USD 1500 million
USD 1000 million
USD 400 million
USD 100 million
USD 500 million
Solution:
India and Russia sealed a USD 500 million deal for construction of two missile frigates in Goa for the Indian Navy, sending a clear signal of continuing with high-level defence collaborations notwithstanding the US warnings of sanctions.

Q12. _______________________ has inked an agreement with the US Trade and Development Agency (USTDA) to develop a roadmap for modernization of its air traffic services.
Air India
Research and Analysis Wing
Ministry of Road Transport and Highways
Airports Authority of India
None of the given options is true
Solution:
State-run Airports Authority of India (AAI) has inked an agreement with the US Trade and Development Agency (USTDA) to develop a roadmap for modernization of its air traffic services.

Q13. Who has Sworn in as Fiji’s Prime Minister for four more years after winning an election with a reduced majority?
Thomas Kurian
Michael D Higgins
Voreqe Bainimarama
Jair Bolsonaro
Ibrahim Mohamed Solih
Solution:
Voreqe Bainimarama has Sworn in as Fiji’s Prime Minister for four more years after winning an election with a reduced majority. Voreqe Bainimarama was affirmed prime minister in a ceremony in the capital Suva after his FijiFirst Party won just over half the votes in the recent election.

Q14. Centre for Science and Environment is a not-for-profit public interest research and advocacy organisation based in-
Chennai
New Delhi
Kolkata
Mumbai
Hyderabad
Solution:
Centre for Science and Environment is a not-for-profit public interest research and advocacy organisation based in New Delhi.

Q15. The United Nations children’s agency UNICEF appointed _______________________ as its youngest ever goodwill ambassador recently.
Millie Bobby Brown
Benjamin Bratt
Ryan Destiny
Naomi Campbell
Alvaro Morte
Solution:
The United Nations children’s agency UNICEF appointed Millie Bobby Brown, the star of hit Netflix series “Stranger Things”, as its youngest ever goodwill ambassador on Tuesday and the 14-year-old had a message for world leaders: “Listen to us.” The appointment – marked on World Children’s Day at United Nations Headquarters and the Empire State Building in New York – makes the 14-year-old UNICEF’s youngest-ever Goodwill Ambassador.

Q16. __________________ has won silver in the International Green Apple Award for Environmental best practice 2018.
Indian Oil Corporation
University Grants Commission
Council of Scientific & Industrial Research
Manipal Academy of Higher Education
Reserve Bank of India
Solution:
Manipal Academy of Higher Education won silver in the International Green Apple Award for Environmental best practice 2018. The award was received by Derrick I. Joshua, Assistant Director, Environment Sustainability, MAHE at a ceremony at the Houses of Parliament, London.

Q17. The International Cricket Council (ICC) announced its partnership with _________________ to offer the fans a great viewing experience of the upcoming semi-finals and final of the ICC Women’s World T20 to be held in West Indies.
Google
Microsoft
Facebook
IBM
Yahoo
Solution:
The International Cricket Council (ICC) announced its partnership with Google to offer the fans a great viewing experience of the upcoming semi-finals and final of the ICC Women’s World T20 to be held in West Indies. The collaboration includes enabling the casting of video content from the ICC mobile app on cast-enabled devices, like Chromecast and Google Home Hub.

Q18. Who has been elected as Interpol’s next president?
Grace Meng
Alexander Prokopchuk
Meng Hongwei
Jurgen Stock
Kim Jong-yang
Solution:
South Korea’s Kim Jong-yang has been elected as Interpol’s next president, edging out a longtime veteran of Russia’s security services, Alexander Prokopchuk, who was strongly opposed by the US, Britain and other European nations.

Q19. The President of India Ram Nath Kovind was on 2 nation Visit to Vietnam and Australia. On first leg he visited Vietnam. President has signed has many MoUs with Vietnam?
six
two
four
three
five
Solution:
The President of India Ram Nath Kovind was on 2 nation Visit to Vietnam and Australia. On first leg he visited Vietnam. India and Vietnam released a Joint Statement after extensive talks between Vietnam President Nguyen Phu Trong and Indian President Ram Nath Kovind.
Following the talks, 4 MoU’s were signed between the two nations. The agreements are as follows:

1. The MOU between Vietnam’s Ministry of Information and Communications and the Indian Ministry of Communications on cooperation in the field of Communications.
2. The MOU on cooperation between Vietnam’s Department of Foreign Affairs and the Indian Business Chamber in Viet Nam (INCHAM).
3. The MOU between the Ho Chi Minh National Academy of Politics, Ha Noi, Vietnam and the Jawaharlal Nehru University, New Delhi, India.
4. The Cooperation Agreement between Confederation of Indian Industry (CII) and Vietnam Chamber of Commerce and Industry (VCCI).

Q20. The International Criminal Police Organization, more commonly known as Interpol, is the international organization that facilitates international police cooperation. Where is the headquarters of Interpol?
Canada
France
Russia
USA
China
Solution:
The International Criminal Police Organization, more commonly known as Interpol, is the international organization that facilitates international police cooperation. Headquarters: Lyon, France.

               




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments