Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 28th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 28th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Who has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India?
Jalaj Srivastava
Om Prakash Rawat
Sunil Arora
Ashok Lavasa
Ajay Bhushan Pandey
Solution:
Sunil Arora has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India. He succeeds Om Prakash Rawat. He will take over the top job on December 2nd. A former bureaucrat, Arora was appointed as Election Commissioner in August 2017.

Q2. Romanian Foreign Minister __________________________ is on an official visit to India, External Affairs Minister Sushma Swaraj held delegation-level talks with her Romanian counterpart in New Delhi.
Teodor Melescanu
Nicolae Ceausescu
Ion Iliescu
Traian Basescu
Grindeanu Constantinescu
Solution:
Romanian Foreign Minister Teodor Melescanu is on an official visit to India. External Affairs Minister Sushma Swaraj held delegation-level talks with her Romanian counterpart in New Delhi.

Q3. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a ____________________ million dollar loan agreement to finance widening and upgrading of about 230 Kilometers State Highways in Bihar to all-weather standards with road safety features.
800 million dollar
100 million dollar
500 million dollar
300 million dollar
200 million dollar
Solution:
The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a 200 million dollar loan agreement to finance widening and upgrading of about 230 Kilometers State Highways in Bihar to all-weather standards with road safety features.

Q4. What is the capital of Romania?
Athens
Bucharest
Tirana
Skopje
Podgorica
Solution:
Bucharest, in southern Romania, is the country's capital and commercial center.

Q5. NASA’s InSight spacecraft landed on Mars after nearly a 7 months, 458-million-kilometre journey, and a 6.5-minute parachuted descent through the Red Planet’s atmosphere. NASA is an independent agency of-
India
France
Russia
USA
Japan
Solution:
NASA’s InSight spacecraft landed on Mars after nearly a 7 months, 458-million-kilometre journey, and a 6.5-minute parachuted descent through the Red Planet’s atmosphere. The National Aeronautics and Space Administration is an independent agency of the United States Federal Government responsible for the civilian space program, as well as aeronautics and aerospace research. NASA was established in 1958, succeeding the National Advisory Committee for Aeronautics.

Q6. The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)– “Hausla 2018” of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) was inaugurated by the Secretary Rakesh Srivastava in-
Bengaluru
Thiruvananthapuram
Guwahati
Nagpur
New Delhi
Solution:
The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)– “Hausla 2018” of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) was inaugurated by the Secretary, Shri Rakesh Srivastava, in New Delhi.

Q7. The 19th edition of the prestigious Laureus World Sports Awards will be held in ________________ on February 2019.
Poland
Switzerland
Croatia
Monaco
Norway
Solution:
The 19th edition of the prestigious Laureus World Sports Awards will be held in Monaco on February 2019. Considered the ‘Oscars of sports’, the Laureus World Sports Awards celebrate global sporting achievements across the calendar year.

Q8. Union Health Ministry has launched the IDSP segment of the Integrated Health Information Platform (IHIP) in seven states. What is the full form of IDSP?
Indian Disease Surveillance Programme
Integrated Disease Structure Programme
Integrated Disease Surveillance Programme
International Disease Surveillance Programme
Integrated Doctor Surveillance Programme
Solution:
Ms. Preeti Sudan, Union Health Secretary did soft-launch of the Integrated Disease Surveillance Programme (IDSP) segment of the Integrated Health Information Platform (IHIP) in seven states.

Q9. Chief Business Officer Neeraj Arora has resigned from the post after 7-years in the company. He was Chief Business Officer of-
Snapdeal
WhatsApp’s
Amazon
Google
Facebook
Solution:
WhatsApp’s Chief Business Officer Neeraj Arora has resigned from the post after 7-years in the company. His exit comes seven months after WhatsApp co-founder Jan Koum left the company. Arora had been an integral part of WhatsApp since 2011 and played a vital role in the company’s acquisition by Facebook in 2014.

Q10. India and China have signed a protocol to amend the DTAA for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income. DTAA stands for-?
Double Taxation Avoidance Agreement
Double Taxation Avoidance Agency
Double Treaty Avoidance Agreement
Durable Taxation Avoidance Agreement
Double Taxation Applied Agreement
Solution:
India and China have signed a protocol to amend the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income. According to a statement by the Ministry of Finance, besides other changes, the protocol has the existing provisions for exchange of information to the latest international standards.

Q11. Who is the present Union Minister of Health and Family Welfare?
Nitin Gadkari
JP Nadda
Suresh Prabhu
Prakash Javadekar
Dr Harsh Vardhan
Solution:
Jagat Prakash Nadda is an Indian politician. He is currently the Union Minister of Health and Family Welfare and member of Rajya Sabha from Himachal Pradesh and Parliamentary Board Secretary of Bharatiya Janata Party.

Q12. Bernardo Bertolucci, who won Oscars with “The Last Emperor” and whose erotic drama “Last Tango in Paris” enthralled and shocked the world, has passed away recently. He was a/an ______________ filmmaker.
German
Russian
Indian
Amecican
Italian
Solution:
Italian filmmaker Bernardo Bertolucci, who won Oscars with “The Last Emperor” and whose erotic drama “Last Tango in Paris” enthralled and shocked the world, has passed away. He was 77.

Q13. The Reserve Bank has relaxed norms for External Commercial Borrowings (ECBs) by reducing the mandatory hedging provision to __________________ from the current 100%.
70 per cent
60 per cent
80 per cent
50 per cent
90 per cent
Solution:
The Reserve Bank has relaxed norms for External Commercial Borrowings (ECBs) by reducing the mandatory hedging provision to 70% from the current 100%. The relaxed norms will apply to the ECBs with a maturity period between 3 and 5 years.

Q14. _____________ Indian Organ Donation Day’ was organized by the National Organ and Tissue Transplant Organization (NOTTO) in Delhi.
3rd
4th
9th
1st
13th
Solution:
‘9th Indian Organ Donation Day’ was organized by the National Organ and Tissue Transplant Organization (NOTTO) in Delhi. Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare stated that People’s participation and people’s awareness is the key to encouraging organ donation.

Q15. The Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju has inaugurated the 14th Formation Day of National Disaster Management Authority (NDMA) on 27th November 2018 in New Delhi. The theme of this year’s Formation Day is-?
Earthquake in India
National Disaster and Rescue Operation
Masons on Hazard-Resistant Construction
Early Warning for Disasters
Gujarat floods 2017: A Case Study
Solution:
The Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju has inaugurated the 14th Formation Day of National Disaster Management Authority (NDMA) on 27th November 2018 in New Delhi. The theme of this year’s Formation Day is ‘Early Warning for Disasters’.

               




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments