Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 24th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 24th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. 9th Meeting of India-Lao PDR Joint Commission on Bilateral Co-operation was recently held at _______.
Mumbai
Pakse
Luang
New Delhi
Vientiane
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 9th Meeting of India-Lao PDR Joint Commission on Bilateral Co-operation with her counterpart Saleumxay Kommasith in Vientiane, Capital of Laos.

Q2. ‘Sayaji Ratna Award’ was recently conferred on _______.
Lata Mangeskar
Amitabh Bachchan
Sachin Tendulkar
Jaya Bachchan
Rahul Dravid
Solution:
Bollywood superstar Amitabh Bachchan was awarded the third Sayaji Ratna Award, established in the memory of erstwhile Baroda ruler Sayajirao Gaekwad III. Infosys co-founder N R Narayana Murthy and noted industrialist Ratan Tata have been given the award earlier.

Q3. Mexico’s highest civilian honor “Orden Mexicana del Águila Azteca” was recently conferred on _________.
Abhijit Bose
Pranab Mukherjee
Ramnath Kovind
Shyama Prasad Ganguly
Narendra Modi
Solution:
JNU’s Hispanic Studies professor Shyama Prasad Ganguly has won Mexico’s highest civilian honor “Orden Mexicana del Águila Azteca” (Mexican Order of the Aztec Eagle) accorded to foreign nationals.

Q4. Who among the following has been appointed as acting Executive Director of United Nations Environment Programme (UNEP) following the resignation of the executive director Erik Solheim?
Ted Nugent
David Zayas
Joyce Msuya
Erik Estrada
Shaquille O'Neal
Solution:
Tanzanian national Joyce Msuya was appointed as acting Executive Director of United Nations Environment Programme (UNEP) following the resignation of the executive director Erik Solheim.

Q5. _______has recently partnered with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to offer online insurance premium payments on its platform.
Paytm
Google Pay
True Caller
WhatsApp
Phone Pay
Solution:
Paytm (One 97 Communications Limited) has partnered with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to offer online insurance premium payments on its platform.

Q6. _________and Indian Chamber of Commerce(ICC) has signed an MoU for energising the startup ecosystem in East and Northeast India.
IIT Madras
ISI Kolkata
IIT Kharagpur
IIM Calcutta
IIM Ahmadabad
Solution:
IIM Calcutta Innovation Park and Indian Chamber of Commerce(ICC) has signed an MoU for energising the startup ecosystem in East and Northeast India.

Q7. 7th International Tourism Mart for the North-East States held in which of the following states?
Assam
Tripura
Meghalaya
Manipur
Sikkim
Solution:
The Governor of Tripura Prof. Kaptan Singh Solanki inaugurated the ‘7th International Tourism Mart for the North-East States in the presence of Minister of State (I/C) for Tourism K.J Alphons and the Chief Minister of Tripura Biplab Kumar Deb in Agartala, Tripura.

Q8. Who has been appointed as the head of WhatsApp India?
Abhijit Bose
Akash Basu
Jagdish Sen Gupta
Kumar Gaurav
Ajay Bijalwan
Solution:
Facebook Inc.-owned messaging service WhatsApp on it has appointed Abhijit Bose as head of WhatsApp India, the local entity that is expected to begin operations next year amid calls to check the spread of fake messages.

Q9. Which of the following country has got UN Environment Award for combating Transboundary Environmental Crime?
Norway
Bhutan
Nepal
France
India
Solution:
United Nation Environment has awarded Wildlife Crime Control Bureau (WCCB), Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India with Asia Environment Enforcement Awards, 2018 for excellent work done by the Bureau in combating transboundary environmental crime.

Q10. Who has won Forbes India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement?
Azim Premji
Mukesh Ambani
Shantanu Narayan
N R Narayan Murthi
N S Raghavan
Solution:
Azim Premji, chairman of Wipro, has won Forbes India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement. Wipro is India’s fourth-biggest software services company by revenue and Ajim Premji is the second richest Indian.

Q11. The Forbes India Leadership Awards, India’s most prestigious honour for the top executives, was held in _____
Delhi
Mumbai
Goa
Kochi
Chennai
Solution:
The Forbes India Leadership Awards, India’s most prestigious honour for the top executives, was held in Mumbai

Q12. Prime Minister Shri Narendra Modi laid the Foundation Stones of _________Projects in 65 Geographical Areas (GAs) in 129 Districts.
Clean Ganga
Agri-loan Distribution
Power Line Connectivity
City Gas Distribution
Urban Men Power Development
Solution:
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the Foundation Stones of City Gas Distribution (CGD) Projects in 65 Geographical Areas (GAs) in 129 Districts under the 9th CGD Bidding Round recently awarded by Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB)

Q13. The second edition of the India-UAE Strategic Conclave will be held in which of the following city?
Hyderabad
Dubai
Abu Dhabi
New Delhi
Mumbai
Solution:
The second edition of the India-UAE Strategic Conclave will be held in the capital city of Abu Dhabi on 27th of November. The day-long conclave will initiate a dialogue to widen the scope of bilateral investments.

Q14. Who among the following is the founder of online payment solution Paytm?
Renu Satti
Satish Kumar
Ajay Kumar Varma
Vijay Mohan Mishra
Vijay Shekhar Sharma
Solution:
Vijay Shekhar Sharma is the founder of online payment solution Paytm.

Q15. Who is the present Petroleum Minister of India?
V K Singh
Jitendra Kumar
Dharmendra Pradhan
Harsh Vardhan
Smriti Irani
Solution:
Dharmendra Pradhan is the present Petroleum Minister of India.

               





You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments